Zrób kwaśny rosół. Pomaga na kaca i przeziębienia

Kwaśny rosół może budzić negatywne konotacje, ale nie tym razem. Bo nie o skwaśniałej zupie, a tej celowo kwasem zaprawionej tutaj mowa. To połączenie składników postawi na nogi i przeziębionych, i zmęczonych nocnym biesiadowaniem.

Kwaśny rosół stawia na nogi Kwaśny rosół stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Według kujawskiej tradycji kulinarnej kwaśny rosół to zupa kwas (w 2011 roku zupa kwas została wpisana na listę produktów tradycyjnych woj.kujawsko-pomorskiego). Jak sama nazwa podpowiada, przyrządza się ją na bazie soku z kiszonej kapusty, czyli produktu, który dawniej można było znaleźć w każdej chacie na kujawskiej wsi (i, rzecz jasna, nie tylko tam). Specjał ten spożywany jest na Kujawach do dzisiaj. To nie tylko niedrogie i wyśmienite danie, ale też źródło witaminy C, która pozwoli uporać się ze spadkiem odporności i... kacem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kwaśny rosół, czyli zupa kwas. Idealny sposób na kaca

Zupę kwas gotowano często po uroczystościach rodzinnych, na których podawany był bigos (z nadmiaru kwasu kapuścianego) oraz na drugi dzień po zabawie. Zupa ta bowiem łagodzi nieprzyjemne objawy spożycia alkoholu (dobroczynne działanie potrawy przypisuje się zawartym w soku kwasom oraz witaminie C). Sprawdzi się również podczas sezonu na przeziębienia i tym podobne dolegliwości.

Trudno o kanoniczny przepis na zupę kwas, gdyż sposób jej przyrządzania przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Istnieje więc wiele pomysłów na przygotowanie kujawskiego specjału. Ten najprostszy zakłada połączenie wody z kwasem z kiszonej kapusty w proporcjach 1:1 oraz dodatkami: pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Istnieje też wersja z suszonymi borowikami, zabielona mąką lub śmietaną oraz której bazą jest aromatyczny mięsny wywar. Właśnie w tym ostatnim przypadku zupę kwas nazwać możemy kwaśnym rosołem. Poniżej znajdziecie przepis na to danie.

Zupa kwas dobrze smakuje z kluskami
Zupa kwas dobrze smakuje z kluskami © Pixabay

Zupa kwas z kiszonej kapusty (kwaśny rosół). Przepis

Składniki:

  • 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego),
  • 300-500 ml kwasu z kiszonej kapusty,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • opcjonalnie: 100 g śmietany do zupy.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
  2. Warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i wędzonkę włóż do garnka i zalej rosołem. Gotuj całość, aż boczek będzie miękki.
  3. Pod koniec dodajemy kwas z kapusty kiszonej (stopniowo, według własnych upodobań).
  4. Zupę zagotuj, dodaj majeranek, ewentualnie sól i pieprz do smaku.
  5. Zupę można zabielić zahartowaną śmietaną. Kwaśny rosół najlepiej smakuje z kluskami, np. żelaznymi.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył