Dziwnie wyglądają i mają nietypową nazwę. Mimo to biją inne kluski na głowę

Kluski żelazne niegdyś królowały na polskich stołach. To proste danie stworzone na bazie surowych ziemniaków. Charakteryzują się szarą barwą i sposobem przygotowania - w odróżnieniu od kopytek czy leniwych, te należą do tzw. klusek kładzionych. Zobaczcie przepis.

Kluski szare to pomysł na szybki i tani obiadKluski szare to pomysł na szybki i tani obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluski żelazne, zwane stalowymi lub szarymi pochodzą z Wielkopolski, ale podobne dania znajdują się na liście tradycyjnych również w województwie łódzkim i pomorskim. Ta - bądź co bądź - nietypowa jak na produkt spożywczy nazwa znajduje swoje wyjaśnienie w kolorze klusek. Te są mocno szare ze względu na fakt, że przyrządza się je z surowych ziemniaków. Do tego mąka, jajko, sól. Kluski żelazne to świetne rozwiązanie na szybki i tani obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Jak się robi kluski żelazne (szare)?

Wielkopolskę uznaje się za "ojczyznę" klusek żelaznych. Tam, w XIX wieku, szczególną popularnością cieszył się ziemniak, przyrządzano więc z niego wiele potraw. Najczęściej były to rozmaite kluski, a każdy ich rodzaj miał swoją odrębną nazwę. Niektóre były popularne tylko w niektórych częściach regionu. Wśród nich były oczywiście szare kluski, które nadal są przyrządzane, a receptura i technika ich przygotowywania nie uległa na przestrzeni lat żadnym zmianom.

Podstawowym surowcem do wyrobu szarych klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarej barwy. To przez utlenianie się masy ziemniaczanej - im więcej czasu minie między utarciem ziemniaków a usmażeniem ich, tym ciemniejszego koloru nabierze masa. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenną i sól. Następnie wyrobioną masę ziemniaczaną kładzie się łyżką na wrzącą osoloną wodę. Ugotowane kluski najlepiej jest okrasić przetopionym boczkiem wędzonym lub słoniną z cebulą.

Bazą klusek szarych są surowe ziemniaki
Bazą klusek szarych są surowe ziemniaki © Pixabay

Przepis na kluski szare (kluski żelazne) okraszone boczkiem i cebulą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 300 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 średnia cebula.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  2. Starte ziemniaki wyłóż na sitko i odstaw. Po ok. 10 kilku minutach odciśnij je delikatnie z nadmiaru wody.
  3. Wody spod ziemniaków nie wyrzucaj. Odstaw ją na kilka minut. Na dnie powinna pojawić się skrobia - dodaj ją do ziemniaków.
  4. Do ziemniaków ze skrobią dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej, sól, jajko i mąkę pszenną.
  5. Wymieszaj całość. Gotowa masa ziemniaczana powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Łyżką stołową wykładaj porcję masy na gotującą się wodę. Po umieszczeniu partii klusek w wodzie odczekaj ok. 2 minuty przed pierwszym zamieszaniem. Od momentu wypłynięcia gotuj kluski przez ok. 5 minut.
  7. Szare kluski wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj z boczkiem podsmażonym z cebulą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem