Dziwnie wyglądają i mają nietypową nazwę. Mimo to biją inne kluski na głowę
Kluski żelazne niegdyś królowały na polskich stołach. To proste danie stworzone na bazie surowych ziemniaków. Charakteryzują się szarą barwą i sposobem przygotowania - w odróżnieniu od kopytek czy leniwych, te należą do tzw. klusek kładzionych. Zobaczcie przepis.
02.10.2023 16:48
Kluski żelazne, zwane stalowymi lub szarymi pochodzą z Wielkopolski, ale podobne dania znajdują się na liście tradycyjnych również w województwie łódzkim i pomorskim. Ta - bądź co bądź - nietypowa jak na produkt spożywczy nazwa znajduje swoje wyjaśnienie w kolorze klusek. Te są mocno szare ze względu na fakt, że przyrządza się je z surowych ziemniaków. Do tego mąka, jajko, sól. Kluski żelazne to świetne rozwiązanie na szybki i tani obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się robi kluski żelazne (szare)?
Wielkopolskę uznaje się za "ojczyznę" klusek żelaznych. Tam, w XIX wieku, szczególną popularnością cieszył się ziemniak, przyrządzano więc z niego wiele potraw. Najczęściej były to rozmaite kluski, a każdy ich rodzaj miał swoją odrębną nazwę. Niektóre były popularne tylko w niektórych częściach regionu. Wśród nich były oczywiście szare kluski, które nadal są przyrządzane, a receptura i technika ich przygotowywania nie uległa na przestrzeni lat żadnym zmianom.
Podstawowym surowcem do wyrobu szarych klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarej barwy. To przez utlenianie się masy ziemniaczanej - im więcej czasu minie między utarciem ziemniaków a usmażeniem ich, tym ciemniejszego koloru nabierze masa. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenną i sól. Następnie wyrobioną masę ziemniaczaną kładzie się łyżką na wrzącą osoloną wodę. Ugotowane kluski najlepiej jest okrasić przetopionym boczkiem wędzonym lub słoniną z cebulą.
Przepis na kluski szare (kluski żelazne) okraszone boczkiem i cebulą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 300 g boczku surowego wędzonego,
- 1 średnia cebula.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Starte ziemniaki wyłóż na sitko i odstaw. Po ok. 10 kilku minutach odciśnij je delikatnie z nadmiaru wody.
- Wody spod ziemniaków nie wyrzucaj. Odstaw ją na kilka minut. Na dnie powinna pojawić się skrobia - dodaj ją do ziemniaków.
- Do ziemniaków ze skrobią dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej, sól, jajko i mąkę pszenną.
- Wymieszaj całość. Gotowa masa ziemniaczana powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Łyżką stołową wykładaj porcję masy na gotującą się wodę. Po umieszczeniu partii klusek w wodzie odczekaj ok. 2 minuty przed pierwszym zamieszaniem. Od momentu wypłynięcia gotuj kluski przez ok. 5 minut.
- Szare kluski wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj z boczkiem podsmażonym z cebulą.