PrzepisWielkanocChcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak święta wielkanocne, to i pyszny żurek na domowym zakwasie. Z nami zrobisz go w prosty i szybki sposób. Co więcej, otrzymane efekty będą zachwycające!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

09.03.2024 09:34

Najważniejszym momentem w ramach wielkanocnego biesiadowania jest wspólne śniadanie. Tego dnia na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście pysznego żurku z kiełbasą i jajkiem. Jeśli nie wiesz, jak go przygotować od podstaw, przychodzę z pomocą!

Z naszym sprawdzonym przepisem ugotujesz nie tylko pyszną zupę, którą będzie zachwycać się cała rodzina. Jednocześnie dowiesz się też, jak zrobić domowy zakwas, bez którego tradycyjny żurek nie może się obejść. I jeśli w tej chwili obawiasz się, czy poradzisz sobie z całym przepisem, od razu cię uspokajam. Receptura jest naprawdę prosta i szybka. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, abyś w tym roku zaskoczył swoich bliskich perfekcyjnym smakiem smacznej zupy w wielkanocnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny żurek na domowym zakwasie jak u babci. Tak łatwo go zrobić!

Składniki:

Zakwas:

  • 100 g mąki żytniej,
  • 20 g skórki z chleba żytniego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody.

Żurek na ok. 3 litry:

  • 120 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 l bulionu,
  • 5 białych kiełbas,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki zahartowanej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym żurkiem należy rozpocząć 3-4 dni przed samym gotowaniem zupy. Tyle czasu właśnie potrzebuje zakwas, aby można było użyć go do przepisu. Dlatego też w pierwszej kolejności należy przygotować właśnie zakwas. Aby go zrobić, łączę ze sobą: żytnią mąkę, skórkę z chleba żytniego, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz wodę

W pierwszej kolejności robię domowy zakwas
W pierwszej kolejności robię domowy zakwas© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, po czym przykrywam je bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Co 24 godziny zakwas należy przemieszać. 

Mieszankę na zakwas odstawiam na kilka dni
Mieszankę na zakwas odstawiam na kilka dni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po kilku dniach zakwas nadaje się już do pracy, dlatego można spokojnie gotować żurek. Na patelni podsmażam kawałki wędzonego boczku wraz z cebulą. 

Na patelni podsmażam boczek i cebulę
Na patelni podsmażam boczek i cebulę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie na palniku ustawiam garnek z domowej roboty bulionem. Do środka wrzucam kilka białych kiełbas, mieszankę z patelni i suszony majeranek. Całość gotuję przez 20 minut

Bulion z 3 dodatkami gotuję przez 20 minut
Bulion z 3 dodatkami gotuję przez 20 minut© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po 20 minutach gotowania wyjmuję z garnka białe kiełbasy, po czym wlewam do środka wcześniej przygotowany zakwas oraz zahartowaną śmietanę. Nie zapominam też o tartym chrzanie, posiekanych ząbkach czosnku, cukrze, soli oraz pieprzu

Do garnka trafia m.in. zakwas
Do garnka trafia m.in. zakwas© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Całość dokładnie mieszam i świąteczna zupa jest gotowa do podania. Serwuję ją z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Z takim żurkiem święta na pewno będą udane
Z takim żurkiem święta na pewno będą udane© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideowielkanoc
Wybrane dla Ciebie