Co roku na Wielkanoc robię cytrynową babkę. Pierwsza znika ze stołu
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki. Przygotuj ją zgodnie z naszą recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Domowy wypiek zniknie z talerzyków w mgnieniu oka. Nie zostanie po nim nawet jeden okruszek.
Już za kilka tygodni wraz ze swoimi bliskimi zasiądziemy do świątecznego stołu. Dlatego też jest to odpowiedni moment, aby powoli zacząć planować wielkanocne menu. I choć w dużej mierze jest ono zdominowane przez jajka w przeróżnej postaci oraz sałatki, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również domowych wypieków.
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznej babki. W końcu to gotowy patent na smaczny deser po świątecznym śniadaniu. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było puszyste jak chmurka, fajnie się prezentowało i jednocześnie zaskakiwało wyjątkowym smakiem, postaw na nasz przepis. Babka z cytrynowym akcentem z dodatkiem domowego lukru stanie się hitem w każdym domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowa babka wielkanocna — przepis
Składniki:
Babka:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- skórka z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Dodatki:
- domowy lukier do polania,
- marcepanowe kolorowe jajeczka,
- ozdobne kwiatuszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia jajek z dwoma rodzajami cukru, a następnie ubijam z nich puszystą pianę.
Krok 2. Dopiero teraz do miski trafiają kolejne składniki, a mianowicie: mąka, skrobia ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Produkty sypkie przesiewam przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć ciasto. Babka po wizycie w piekarniku będzie jeszcze bardziej puszysta.
Krok 3. Nie zapominam również o dodatkach, które sprawią, że babka nabierze ciekawych akcentów smakowych. W tym celu do ciasta trafia zarówno sok, jak i skórka z cytryny. Na końcu wlewam masło w płynnej postaci.
Krok 4. Po połączeniu wszystkich składników, jednolite ciasto przelewam do formy na babkę. Następnie ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję domowy lukier. Kiedy ciasto jest już upieczone i ostudzone, biorę się za dekoracje. Najpierw na babce rozprowadzam lukier. Następnie ozdabiam domowy wypiek przy pomocy kolorowych, marcepanowych jajeczek.