Co roku na Wielkanoc robię cytrynową babkę. Pierwsza znika ze stołu

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki. Przygotuj ją zgodnie z naszą recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Domowy wypiek zniknie z talerzyków w mgnieniu oka. Nie zostanie po nim nawet jeden okruszek.

Co roku na Wielkanoc robię cytrynową babkę. Pierwsza znika ze stołuW wielkanocnym menu musi znaleźć się tradycyjna babka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Już za kilka tygodni wraz ze swoimi bliskimi zasiądziemy do świątecznego stołu. Dlatego też jest to odpowiedni moment, aby powoli zacząć planować wielkanocne menu. I choć w dużej mierze jest ono zdominowane przez jajka w przeróżnej postaci oraz sałatki, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również domowych wypieków

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznej babki. W końcu to gotowy patent na smaczny deser po świątecznym śniadaniu. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było puszyste jak chmurka, fajnie się prezentowało i jednocześnie zaskakiwało wyjątkowym smakiem, postaw na nasz przepis. Babka z cytrynowym akcentem z dodatkiem domowego lukru stanie się hitem w każdym domu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Cytrynowa babka wielkanocna — przepis

Zaskocz bliskich w te święta i zrób wielkanocną babkę w zupełnie nowym wydaniu. Będą zachwyceni!

Składniki:

Babka:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.  

Dodatki:

  • domowy lukier do polania,
  • marcepanowe kolorowe jajeczka,
  • ozdobne kwiatuszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia jajek z dwoma rodzajami cukru, a następnie ubijam z nich puszystą pianę.

Najpierw łączę jajka z cukrem
Najpierw łączę jajka z cukrem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dopiero teraz do miski trafiają kolejne składniki, a mianowicie: mąka, skrobia ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Produkty sypkie przesiewam przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć ciasto. Babka po wizycie w piekarniku będzie jeszcze bardziej puszysta. 

Do miski trafia m.in. mąka
Do miski trafia m.in. mąka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o dodatkach, które sprawią, że babka nabierze ciekawych akcentów smakowych. W tym celu do ciasta trafia zarówno sok, jak i skórka z cytryny. Na końcu wlewam masło w płynnej postaci.

Na koniec do ciasta dodaję masło
Na koniec do ciasta dodaję masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po połączeniu wszystkich składników, jednolite ciasto przelewam do formy na babkę. Następnie ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję domowy lukier. Kiedy ciasto jest już upieczone i ostudzone, biorę się za dekoracje. Najpierw na babce rozprowadzam lukier. Następnie ozdabiam domowy wypiek przy pomocy kolorowych, marcepanowych jajeczek.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę