Co roku na Wielkanoc robię cytrynową babkę. Pierwsza znika ze stołu
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki. Przygotuj ją zgodnie z naszą recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Domowy wypiek zniknie z talerzyków w mgnieniu oka. Nie zostanie po nim nawet jeden okruszek.
02.03.2024 13:49
Już za kilka tygodni wraz ze swoimi bliskimi zasiądziemy do świątecznego stołu. Dlatego też jest to odpowiedni moment, aby powoli zacząć planować wielkanocne menu. I choć w dużej mierze jest ono zdominowane przez jajka w przeróżnej postaci oraz sałatki, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również domowych wypieków.
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznej babki. W końcu to gotowy patent na smaczny deser po świątecznym śniadaniu. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było puszyste jak chmurka, fajnie się prezentowało i jednocześnie zaskakiwało wyjątkowym smakiem, postaw na nasz przepis. Babka z cytrynowym akcentem z dodatkiem domowego lukru stanie się hitem w każdym domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowa babka wielkanocna — przepis
Składniki:
Babka:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- skórka z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Dodatki:
- domowy lukier do polania,
- marcepanowe kolorowe jajeczka,
- ozdobne kwiatuszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia jajek z dwoma rodzajami cukru, a następnie ubijam z nich puszystą pianę.
Krok 2. Dopiero teraz do miski trafiają kolejne składniki, a mianowicie: mąka, skrobia ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Produkty sypkie przesiewam przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć ciasto. Babka po wizycie w piekarniku będzie jeszcze bardziej puszysta.
Krok 3. Nie zapominam również o dodatkach, które sprawią, że babka nabierze ciekawych akcentów smakowych. W tym celu do ciasta trafia zarówno sok, jak i skórka z cytryny. Na końcu wlewam masło w płynnej postaci.
Krok 4. Po połączeniu wszystkich składników, jednolite ciasto przelewam do formy na babkę. Następnie ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję domowy lukier. Kiedy ciasto jest już upieczone i ostudzone, biorę się za dekoracje. Najpierw na babce rozprowadzam lukier. Następnie ozdabiam domowy wypiek przy pomocy kolorowych, marcepanowych jajeczek.