Mazurek pistacjowy z malinami. Idealny na Wielkanoc

Pyszny mazurek pistacjowy z musem malinowym na maślanym, kruchym spodzie to idealny przepis na Wielkanoc. Pistacje i biała czekolada to jedno z najlepszych połączeń.

Mazurek pistacjowy- PysznościMazurek pistacjowy- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Świąteczny mazurek

Mazurek to ciasto, które obowiązkowo gości na wielu wielkanocnych stołach. Kruche ciasto z orzechami i bakaliami przywędrowało do nas prawdopodobnie z Turcji, a dekoracje z lukru i bakalii, które zdobią powierzchnię ciasta, nawiązują do zdobionych tureckich dywanów. Nazwa "mazurek" nawiązuje do Mazowsza, skąd wywodzi się tradycja wypiekania tego ciasta. Dlaczego jednak mazurki są tradycyjnie pieczone na Święta Wielkanocne? Były one nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście. Dekoracji i odsłon mazurków jest naprawdę sporo. W naszej kuchni przygotowaliśmy wyjątkowe ciasto na Wielkanoc z dodatkiem malinowego musu oraz kremu z pistacji i białej czekolady.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Mazurek pistacjowy z malinami

Składniki:

Spód

  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 110 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Mus malinowy

  • 280 g mrożonych malin
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka agaru

Polewa pistacjowa

  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 40 g pasty pistacjowej

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym połącz ze sobą zimne masło, mąkę oraz cukier puder. Następnie dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto. Możesz to oczywiście zrobić też przy pomocy rąk. Z powstałego ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.

Mazurek pistacjowy- Pyszności
Mazurek pistacjowy- Pyszności

W międzyczasie przygotuj malinowy mus. W tym celu umieść w garnku mrożone maliny i podgrzewaj je wraz z cukrem. Następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Powstały mus przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jednak jeśli lubisz chrupiącą konsystencję musu, to możesz pominąć ten krok.

Mazurek pistacjowy- Pyszności
Mazurek pistacjowy- Pyszności

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij w nim kształt jaja. W pozostałym cieście wytnij kółka przy pomocy małej tylki. Ułóż je wokół jajka, tworząc ramkę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Obrazek
Mazurek pistacjowy- Pyszności

Przygotuj polewę pistacjową. Do garnka wlej śmietankę 30% i dodaj pastę pistacjową oraz białą czekoladę. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą.

Mazurek pistacjowy- Pyszności
Mazurek pistacjowy- Pyszności

Na upieczonym i wystudzonym spodzie rozprowadź przygotowany mus malinowy. Następnie wylej przygotowaną polewę pistacjową. Przyozdób górę ulubionymi bakaliami i odstaw do lodówki, aby polewa zastygła.

Smacznego!

Mazurek pistacjowy- Pyszności
Mazurek pistacjowy- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza