Mazurek pistacjowy z malinami. Idealny na Wielkanoc
Pyszny mazurek pistacjowy z musem malinowym na maślanym, kruchym spodzie to idealny przepis na Wielkanoc. Pistacje i biała czekolada to jedno z najlepszych połączeń.
29.03.2023 16:45
Świąteczny mazurek
Mazurek to ciasto, które obowiązkowo gości na wielu wielkanocnych stołach. Kruche ciasto z orzechami i bakaliami przywędrowało do nas prawdopodobnie z Turcji, a dekoracje z lukru i bakalii, które zdobią powierzchnię ciasta, nawiązują do zdobionych tureckich dywanów. Nazwa "mazurek" nawiązuje do Mazowsza, skąd wywodzi się tradycja wypiekania tego ciasta. Dlaczego jednak mazurki są tradycyjnie pieczone na Święta Wielkanocne? Były one nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście. Dekoracji i odsłon mazurków jest naprawdę sporo. W naszej kuchni przygotowaliśmy wyjątkowe ciasto na Wielkanoc z dodatkiem malinowego musu oraz kremu z pistacji i białej czekolady.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Mazurek pistacjowy z malinami
Składniki:
Spód
- 190 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 110 g zimnego masła
- 2 żółtka
Mus malinowy
- 280 g mrożonych malin
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka agaru
Polewa pistacjowa
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
- 40 g pasty pistacjowej
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym połącz ze sobą zimne masło, mąkę oraz cukier puder. Następnie dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto. Możesz to oczywiście zrobić też przy pomocy rąk. Z powstałego ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj malinowy mus. W tym celu umieść w garnku mrożone maliny i podgrzewaj je wraz z cukrem. Następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Powstały mus przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jednak jeśli lubisz chrupiącą konsystencję musu, to możesz pominąć ten krok.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij w nim kształt jaja. W pozostałym cieście wytnij kółka przy pomocy małej tylki. Ułóż je wokół jajka, tworząc ramkę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę pistacjową. Do garnka wlej śmietankę 30% i dodaj pastę pistacjową oraz białą czekoladę. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą.
Na upieczonym i wystudzonym spodzie rozprowadź przygotowany mus malinowy. Następnie wylej przygotowaną polewę pistacjową. Przyozdób górę ulubionymi bakaliami i odstaw do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego!