Czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Słodki deser na Wielkanoc
Urocze czekoladowe jajka wypełnione słodkim kremem na bazie mascarpone to przepis na pyszny wielkanocny deser. Efektowne i pyszne jajka na słodko.
23.03.2023 14:03
Wielkanocne jajka z czekolady
Są pyszne, słodkie i wyglądają niesamowicie uroczo na świątecznym stole. Jajka z czekolady ze śmietankowym nadzieniem zdecydowanie zrobią furorę podczas tegorocznych świąt wielkanocnych. Słodki krem przełamuje prosta polewa z malin, a całość zamknięta jest w czekoladowej kopułce. To świetna alternatywa dla gotowych jajek czekoladowych, których skład pozostawia sporo do życzenia. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół nietypowym, wielkanocnym deser w postaci jajka na słodko z pysznym kremem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Czekoladowe jajka
Składniki:
- 4 tabliczki czekolady mlecznej
- 250 g mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g malin
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej część nadmuchanego balonu, aby stworzyć słodką miseczkę. Możesz stworzyć różne wielkości, w zależności od tego, jaki rozmiar balonów wybierzesz i jak bardzo je nadmuchasz. Przygotowane balonowe formy z czekoladą wstaw do lodówki na 4 godziny. Odłóż część czekolady na później.
Maliny umieść w garnku i dodaj do nich cukier oraz ekstrak waniliowy. Podgrzewaj całość, aż owoce się rozpadną i powstanie malinowy mus.
Mascarpone ubij przy pomocy miksera, dodając stopniowo cukier puder. Przebij balony i usuń je z czekoladowych miseczek. Miseczki wypełnij roztopioną czekoladą i kremem z mascarpone. Na koniec polej całość musem malinowym.
Całość udekoruj dodatkowo kolorowymi ozdobami wielkanocnymi. Świetnie sprawdzą się kolorowe jajka i posypki. Możesz również dorzucić listek mięty. Trzymaj w lodówce, wyciągnij chwilę przed podaniem. Nasze jajka są już gotowe.
Smacznego!