Niewiele osób dodaje ten składnik do żurku. Taka zupa zachwyci każdego
Co powiesz na to, by przygotować żurek w nieco innej, ale równie wyjątkowej wersji? Dzięki dodaniu pewnego składnika jesteś w stanie otrzymać naprawdę ciekawą zupę. Co prawda, niektórym ten pomysł nie przypadnie do gustu. Ale, jak to mówią - "kto nie ryzykuje, ten nie je żurku!".
20.03.2023 17:40
Żurek w nietypowej wersji — dość odważne połączenie składników
Z żurkiem na Wielkanoc jest tak, że każdy ma swoją unikalną recepturę. Jego podstawę, co oczywiste, stanowi domowy żytni zakwas, najlepsze składniki, w tym warzywa i rzecz jasna — biała kiełbasa lub inny rodzaj mięsa. Okazuje się, że na tym możliwości, związane z przygotowaniem żurku się nie kończą. Zaprezentowana przez nas wersja to propozycja dla odważnych. Jednak warto podkreślić, że smak tej zupy jest naprawdę wspaniały. Więc może warto zaryzykować?
Żurek z makaronem i bez grama mięsa to dość nietypowa propozycja, którą z powodzeniem można przygotować na wielkanocny stół. Największe zaskoczenie budzi tu jednak fakt, że wśród składników znajduje się również ogórek kiszony. Trzeba przyznać, że to dość odważna propozycja, ale jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
Jak przygotować taki żurek?
Co ważne, niektóre składniki zostały tu wykluczone, a inne zastąpione dość nietypowymi produktami. Okazuje się jednak, że taka potrawa może zdecydowanie bardziej podbić serca domowników i gości niż tradycyjna wersja. Może czas najwyższy na zupełnie nowe doświadczenia w twojej kuchni?
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- 200 g ulubionego makaronu
- średnia cebula
- olej rzepakowy
- szklanka zakwasu żytniego
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka cukru
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 średnie ogórki kiszone
- łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- szklanka wody z ogórków kiszonych.
Sposób przygotowania:
Żurek w takiej wersji to pewnego rodzaju wyzwanie, ale i nowe doświadczenia smakowe. Rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów i pozostawienia ich na chwilę. Makaron ugotuj do stopnia al dente i przystąp do kolejnych kroków. Wlej olej do garnka i podsmaż w nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Świetnie sprawdzą się tu również gałązki rozmarynu.
Gdy wszystko się podsmaży, dodaj zakwas i wodę z ogórków kiszonych. Grzyby pokrój w paseczki i wrzuć je do garnka. To świetny moment, by dodać chrzan, cukier i majeranek. Pokrój ogórki kiszone na większą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością zalewy. Wszystko dodaj do zupy i przypraw solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron. Żurek jest gotowy. Smacznego!
Zobacz również na naszym kanale YouTube, jak zrobić krem z pieczonych pomidorów koktajlowych: