PrzepisWielkanocMakłowicz zawsze dodaje do wielkanocnego żurku. Ten składnik jest kluczowy

Makłowicz zawsze dodaje do wielkanocnego żurku. Ten składnik jest kluczowy

Żurek z przepisu Roberta Makłowicza.
Żurek z przepisu Roberta Makłowicza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Robert Makłowicz, kate8531
28.02.2024 08:52

Żurek to król polskich zup i nieodłączny element świątecznego stołu. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na genialny żurek, który zachwyci wszystkich gości. Dziennikarz podkręca zupę pewnym nieoczywistym składnikiem.

Żurek to nieodłączny element Wielkanocy. To zupa z wieloletnią tradycją, która zachwyca zarówno Polaków jak i zagranicznych turystów. Przepis powstał setki lat temu i jeśli wierzyć ludowym opowieściom, była to kwestia przypadku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krótka historia żurku

Żurek to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wedle wielu źródeł, był to pierwszy polski przepis w historii. Kto wymyślił żurek? Tego tak naprawdę nie wie nikt, jednak jedno z ludowych wierzeń głosi, że żurek został podany po raz pierwszy w pewnej wiejskiej karczmie przez niewdzięcznego właściciela, który miał otrzymać pieniądze w zamian za ugotowanie najgorszej zupy w życiu.

Mężczyzna miał dodać tam reszki zakwasu, kiełbasy, boczku, grzybów i nieco zwiędłych warzyw oraz czosnek, który miał zneutralizować smród. Okazało się, że gość zachwycił się zupą, a nieuczciwy właściciel karczmy nie otrzymał obiecanych pieniędzy.

Perfekcyjny żurek według Makłowicza

Robert Makłowicz to znany i lubiany dziennikarz kulinarny. Programy prowadzone przez Makłowicza przyciągały miliony widzów. Prezenter jest fanem żurku i przyznał, że w tej kwestii trudno go zadowolić. - Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek — tłumaczył.

Makłowicz podzielił się przepisem na perfekcyjny żurek. Dziennikarz nie żałuje w nim czosnku, który jego zdaniem jest najważniejszym elementem tej zupy. Poznaj przepis na perfekcyjny żurek według Roberta Makłowicza.

Żurek wg. Roberta Makłowicza — przepis

Składniki:

  • 0,5 wędzonych żeberek,
  • 100 g wędzonej szynki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 500 ml zakwasu,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij duży garnek i wlej do niego wodę. Dodaj żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez godzinę.
  2. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz ziemniaki. Zmniejsz ogień.
  3. W międzyczasie podsmaż boczek na maśle. Na wytopionym tłuszczu usmaż pokrojoną. w kostkę cebulę. Kiedy nieco się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Całość wymieszaj dokładnie, a kiedy wszystkie składniki się skleją, dodaj chochlę wywaru. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się zupy razem z zakwasem i resztą przypraw.
  4. Podawaj z chlebem, jajkiem i białą kiełbasą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także