W Portugalii zajadałam się tą zupą. Przepis wyprosiłam u naszej gospodyni
Portugalska kuchnia jest pełna smaków, aromatów i kolorów. Podczas wakacji pokochałam jedną z lokalnych zup - caldo verde. Gospodyni, u której mieszkaliśmy, zdradziła mi swój rodzinny przepis. Od kiedy go znam, gotuję ją co najmniej kilka razy w miesiącu.
23.02.2024 12:43
Z podróży przywozić można nie tylko magnesy, ale również pyszne smaki, które przypomną beztroski czas wakacji. W Portugalii trafiłam na caldo verde, które można nazwać ichniejszą wersją kapuśniaku. Podkręcona pikantną kiełbaską chorizo zupa świetnie sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. To świetna odskocznia od polskich zup, które czasem mogą się już nieco przejeść.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Portugalska zupa caldo verde
Z Portugalią kojarzą się najczęściej ciasteczka pasteis de nata, wypełnione kremem budyniowym. Mnie rozkochała w sobie jednak pyszna zupa z jarmużu i kapusty. Smak caldo verde idealnie dopełnia pikantna kiełbasa chorizo, dodając potrawie charakterystycznego, wędzonego aromatu i słoności.
Caldo verde wywodzi się z kuchni ubogich. Początkowo była to prosta zupa z dostępnych warzyw i kiełbasy, stanowiąca pożywny posiłek dla niezamożnych. Z biegiem czasu caldo verde zyskała miano narodowej potrawy Portugalii i stała się nieodłącznym elementem świątecznych i rodzinnych biesiad.
Składniki:
- 400 g jarmużu,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 700 g ziemniaków,
- 1 średniej wielkości cebula,
- kiełbasa chorizo,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obieram ziemniaki i kroję je w grubą kostkę.
- Cebulkę obieram i kroję w piórka, a ząbki czosnku przekrawam na pół.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i dodaję cebulkę oraz czosnek. Smażę do zeszklenia.
- Następnie dodaję kiełbasę w całości i ziemniaki.
- Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlewam wywar warzywny i zagotowuję.
- Gdy bulion się zagotuje, zmniejszam gaz i całość gotuję na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie.
- Wyjmuję z garnka kiełbasę.
- Ziemniaki, czosnek i cebulę ugniatam tłuczkiem do ziemniaków lub miksuję blenderem.
- Następnie do garnka wrzucam pokrojoną na plasterki kiełbasę i jarmuż, doprawiam solą i pieprzem.
- Gotuję kilka minut na średnim ogniu.
Na koniec zupę ozdabiam natką pietruszki. Portugalską zupę caldo verde podaję w towarzystwie bagietki. Smacznego!