WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

W Portugalii zajadałam się tą zupą. Przepis wyprosiłam u naszej gospodyni

Portugalska kuchnia jest pełna smaków, aromatów i kolorów. Podczas wakacji pokochałam jedną z lokalnych zup - caldo verde. Gospodyni, u której mieszkaliśmy, zdradziła mi swój rodzinny przepis. Od kiedy go znam, gotuję ją co najmniej kilka razy w miesiącu.

Portugalska zupa - PysznościPortugalska zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | modesigns58
Ewa Malinowska

Z podróży przywozić można nie tylko magnesy, ale również pyszne smaki, które przypomną beztroski czas wakacji. W Portugalii trafiłam na caldo verde, które można nazwać ichniejszą wersją kapuśniaku. Podkręcona pikantną kiełbaską chorizo zupa świetnie sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. To świetna odskocznia od polskich zup, które czasem mogą się już nieco przejeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Portugalska zupa caldo verde

Z Portugalią kojarzą się najczęściej ciasteczka pasteis de nata, wypełnione kremem budyniowym. Mnie rozkochała w sobie jednak pyszna zupa z jarmużu i kapusty. Smak caldo verde idealnie dopełnia pikantna kiełbasa chorizo, dodając potrawie charakterystycznego, wędzonego aromatu i słoności.

Portugalska zupa caldo verde - Pyszności
Portugalska zupa caldo verde - Pyszności © Canva | Werner Amanda

Caldo verde wywodzi się z kuchni ubogich. Początkowo była to prosta zupa z dostępnych warzyw i kiełbasy, stanowiąca pożywny posiłek dla niezamożnych. Z biegiem czasu caldo verde zyskała miano narodowej potrawy Portugalii i stała się nieodłącznym elementem świątecznych i rodzinnych biesiad.

Składniki:

  • 400 g  jarmużu,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • kiełbasa chorizo,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki i kroję je w grubą kostkę.
  2. Cebulkę obieram i kroję w piórka, a ząbki czosnku przekrawam na pół.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i dodaję cebulkę oraz czosnek. Smażę do zeszklenia.
  4. Następnie dodaję kiełbasę w całości i ziemniaki.
  5. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlewam wywar warzywny i zagotowuję.
  6. Gdy bulion się zagotuje, zmniejszam gaz i całość gotuję na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie.
  7. Wyjmuję z garnka kiełbasę.
  8. Ziemniaki, czosnek i cebulę ugniatam tłuczkiem do ziemniaków lub miksuję blenderem.
  9. Następnie do garnka wrzucam pokrojoną na plasterki kiełbasę i jarmuż, doprawiam solą i pieprzem.
  10. Gotuję kilka minut na średnim ogniu.

Na koniec zupę ozdabiam natką pietruszki. Portugalską zupę caldo verde podaję w towarzystwie bagietki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze