PrzepisZupyPoznaniacy jedzą tę zupę w czasie postu. Ale w ślepych rybach jest jeden haczyk

Poznaniacy jedzą tę zupę w czasie postu. Ale w ślepych rybach jest jeden haczyk

Ślepe ryby - Pyszności
Ślepe ryby - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb

23.02.2024 10:58, aktual.: 13.06.2024 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia poznańska to nie tylko pyry z gzikiem, chociaż i w tej potrawie ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Ślepe ryby to jedna z najpopularniejszych zup kuchni wielkopolskiej. Nie daj się jednak zmylić nazwą, bo jest jeden haczyk - z rybami to danie ma niewiele wspólnego.

Na liście produktów tradycyjnych widnieje od 2009 roku, ale mieszkańcy Wielkopolski znają ją od wielu, wielu lat. Ślepe ryby to danie, które często pojawia się na stołach w okresie postu. Pod nietypową nazwą skrywa się zupa ziemniaczana, oczywiście gotowana bez dodatku mięsa. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza temu, że nie ma w niej oczek tłuszczu, bo jej bazą są jedynie warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ślepe ryby - postna zupa z Wielkopolski

Najbardziej znaną wersją są ślepe ryby z myrdyrdą, czyli z dodatkiem śmietany. Bazą tej potrawy jest ugotowana włoszczyzna i duża ilość gotowanych ziemniaków przetartych przez sito. Następnie bazę rozprowadza się w wodzie i opcjonalnie na koniec zabiela mlekiem, maślanką lub śmietaną. Inną nazwą tej zupy są "rzadkie pyrki", co doskonale oddaje jej gęstą, ziemniaczaną konsystencję i prostotę składników. Inne regionalne nazwy to "ruks", "kursik" czy "niebecz".

Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca
Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca© Canva | Oleksandr Prokopenko

Ślepe ryby w swojej tradycyjnej formie były potrawą ubogich, dlatego nie zawierały mięsa. Podaje się je z przysmażoną na złoto bułką, która stanowi idealny kontrast dla kremowej konsystencji zupy i dodaje jej smaku. To idealny przykład kuchni regionalnej, która bazuje na prostych i łatwo dostępnych składnikach.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 100 g selera,
  • 500 g ziemniaków,
  • suszony majeranek,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • kwaśna śmietana,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w krążki.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.
  3. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i posól.
  4. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
  6. Gdy będą miękkie, przetrzyj warzywa przez sitko.
  7. Dopraw posoloną, zahartowaną śmietaną.
  8. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl