PrzepisZupyPoznaniacy jedzą tę zupę w czasie postu. Ale w ślepych rybach jest jeden haczyk

Poznaniacy jedzą tę zupę w czasie postu. Ale w ślepych rybach jest jeden haczyk

Kuchnia poznańska to nie tylko pyry z gzikiem, chociaż i w tej potrawie ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Ślepe ryby to jedna z najpopularniejszych zup kuchni wielkopolskiej. Nie daj się jednak zmylić nazwą, bo jest jeden haczyk - z rybami to danie ma niewiele wspólnego.

Ślepe ryby - Pyszności
Ślepe ryby - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb

23.02.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:00

Na liście produktów tradycyjnych widnieje od 2009 roku, ale mieszkańcy Wielkopolski znają ją od wielu, wielu lat. Ślepe ryby to danie, które często pojawia się na stołach w okresie postu. Pod nietypową nazwą skrywa się zupa ziemniaczana, oczywiście gotowana bez dodatku mięsa. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza temu, że nie ma w niej oczek tłuszczu, bo jej bazą są jedynie warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ślepe ryby - postna zupa z Wielkopolski

Najbardziej znaną wersją są ślepe ryby z myrdyrdą, czyli z dodatkiem śmietany. Bazą tej potrawy jest ugotowana włoszczyzna i duża ilość gotowanych ziemniaków przetartych przez sito. Następnie bazę rozprowadza się w wodzie i opcjonalnie na koniec zabiela mlekiem, maślanką lub śmietaną. Inną nazwą tej zupy są "rzadkie pyrki", co doskonale oddaje jej gęstą, ziemniaczaną konsystencję i prostotę składników. Inne regionalne nazwy to "ruks", "kursik" czy "niebecz".

Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca
Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca© Canva | Oleksandr Prokopenko

Ślepe ryby w swojej tradycyjnej formie były potrawą ubogich, dlatego nie zawierały mięsa. Podaje się je z przysmażoną na złoto bułką, która stanowi idealny kontrast dla kremowej konsystencji zupy i dodaje jej smaku. To idealny przykład kuchni regionalnej, która bazuje na prostych i łatwo dostępnych składnikach.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 100 g selera,
  • 500 g ziemniaków,
  • suszony majeranek,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • kwaśna śmietana,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w krążki.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.
  3. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i posól.
  4. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
  6. Gdy będą miękkie, przetrzyj warzywa przez sitko.
  7. Dopraw posoloną, zahartowaną śmietaną.
  8. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie