Koleżanka z Mazur poczęstowała mnie farszynkami. Są smaczniejsze niż klasyczne placki ziemniaczane
19.02.2024 19:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mazurskie farszynki to nic innego jak kotlety ziemniaczane, które w swoim wnętrzu skrywają bogaty farsz. Nie wahaj się i przygotuj od razu podwójną porcję, bo z pewnością znikną ze stołu w mgnieniu oka.
Farszynkami poczęstowała mnie koleżanka z Mazur. Na początku sądziłam, że mam do czynienia z plackami ziemniaczanymi, jednak farsz zaskoczył mnie zupełnie. Przepis jest łatwy do odtworzenia. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Farszynki - przysmak kuchni regionalnej
W obecnych czasach, kiedy mamy dostęp do kulinarnych specjałów z całego świata, często zapominamy o rodzimej kuchni regionalnej. Mimo że na naszych stołach coraz częściej pojawiają się włoska pizza, indyjskie curry czy japońskie sushi, nie powinniśmy zapominać o smakach, które są nam najbliższe. Jednym z nich są właśnie mazurskie farszynki, które zasługują na szczególną uwagę. To danie, które z pewnością zachwyci smakoszy i podbije ich serca.
Mazurskie farszynki to specyficzne kotlety ziemniaczane, które w swoim wnętrzu skrywają soczysty farsz. Farsz ten przygotowywany jest na bazie mięsa mielonego oraz jajek ugotowanych na twardo. Farszynki możesz podać jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki, a także jako dodatek do rosołu lub innej zupy czy w towarzystwie ulubionego sosu np. pomidorowego.
Farszynki mazurskie. Przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- sól i pieprz,
- smalec lub olej (do smażenia),
- majeranek (opcjonalnie do mięsa).
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ubij je tłuczkiem. Dodaj do nich dwa jajka, łyżkę mąki i sól. Zagnieć całość, aż masa będzie jednolita.
- Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo. Mięso mielone podsmaż z cebulą, dopraw je solą i pieprzem oraz majerankiem. Ostudzone mięso połącz z posiekanymi jajkami na twardo. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno posiekaj.
- Z ziemniaczanej masy uformuj kulki, a następnie rozgnieć je, tworząc placki. Na każdy z placków nałóż łyżkę nadzienia, a następnie zamknij nadzienie, formując z masy kulę, a następnie lekko ją spłaszczając.
- Farszynki smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron na złoty kolor, aż uzyskają rumiany kolor.