Koleżanka z Mazur poczęstowała mnie farszynkami. Są smaczniejsze niż klasyczne placki ziemniaczane

Mazurskie farszynki to nic innego jak kotlety ziemniaczane, które w swoim wnętrzu skrywają bogaty farsz. Nie wahaj się i przygotuj od razu podwójną porcję, bo z pewnością znikną ze stołu w mgnieniu oka.

FarszynkiFarszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Farszynkami poczęstowała mnie koleżanka z Mazur. Na początku sądziłam, że mam do czynienia z plackami ziemniaczanymi, jednak farsz zaskoczył mnie zupełnie. Przepis jest łatwy do odtworzenia. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Farszynki - przysmak kuchni regionalnej

W obecnych czasach, kiedy mamy dostęp do kulinarnych specjałów z całego świata, często zapominamy o rodzimej kuchni regionalnej. Mimo że na naszych stołach coraz częściej pojawiają się włoska pizza, indyjskie curry czy japońskie sushi, nie powinniśmy zapominać o smakach, które są nam najbliższe. Jednym z nich są właśnie mazurskie farszynki, które zasługują na szczególną uwagę. To danie, które z pewnością zachwyci smakoszy i podbije ich serca.

Mazurskie farszynki to specyficzne kotlety ziemniaczane, które w swoim wnętrzu skrywają soczysty farsz. Farsz ten przygotowywany jest na bazie mięsa mielonego oraz jajek ugotowanych na twardo. Farszynki możesz podać jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki, a także jako dodatek do rosołu lub innej zupy czy w towarzystwie ulubionego sosu np. pomidorowego.

Farszynki mazurskie. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • smalec lub olej (do smażenia),
  • majeranek (opcjonalnie do mięsa).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ubij je tłuczkiem. Dodaj do nich dwa jajka, łyżkę mąki i sól. Zagnieć całość, aż masa będzie jednolita.
  2. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo. Mięso mielone podsmaż z cebulą, dopraw je solą i pieprzem oraz majerankiem. Ostudzone mięso połącz z posiekanymi jajkami na twardo. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno posiekaj.
  3. Z ziemniaczanej masy uformuj kulki, a następnie rozgnieć je, tworząc placki. Na każdy z placków nałóż łyżkę nadzienia, a następnie zamknij nadzienie, formując z masy kulę, a następnie lekko ją spłaszczając.
  4. Farszynki smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron na złoty kolor, aż uzyskają rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej