NewsyKurczak w kremowym sosie zrobił światową karierę. Autorzy przepisu wojują w sądzie

Kurczak w kremowym sosie zrobił światową karierę. Autorzy przepisu wojują w sądzie

Dwie restauracje w Delhi twierdzą, że mają prawo nazywać się twórcami jednego z najsłynniejszych dań kuchni indyjskiej. Sprawa o autorstwo przepisu na butter chicken trafiła do sądu.

Butter chicken
Butter chicken
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.02.2024 13:02

Butter chicken (tradycyjna nazwa brzmi murgh makhani) jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej wywodzącym się z Delhi. To rodzaj curry podawanego z kurczakiem w pomidorowo-maślanym sosie. To, kto wpadł na ten przepis, od dawna jest przedmiotem sporu. Teraz sprawa trafiła na wokandę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spór o butter chicken. Kto jest autorem przepisu?

Spór toczy się to, które miejsce można nazywać domem oryginalnego butter chicken. Uzurpują sobie prawo do tego dwie restauracje w stolicy Indii - Delhi. Pozew, mający rozstrzygnąć tę sprawę, wniesiony został przez rodzinę Gujral, która prowadzi Moti Mahal, słynną restaurację, w której stołował się pierwszy premier Indii, Jawaharlal Nehru.

Członkowie rodziny wskazują, że danie to zostało wymyślone przez ich dziadka Kundana Lala Gujrala, który założył restaurację w Peszawarze (dzisiaj Pakistan). Po podziale Indii w 1947 roku rodzina przeniosła biznes do Delhi. Restauratorzy przekonują, że przepis na butter chicken został wymyślony przez Gujrala w latach trzydziestych XX wieku, aby wykorzystać resztki kurczaka przyrządzanego w tradycyjnym piecu tandoor.

"Nie można odebrać komuś dziedzictwa. To danie zostało wynalezione, gdy nasz dziadek był w Pakistanie" - powiedział agencji Reuters Monish Gujral, dyrektor zarządzający Moti Mahal.
Trwa spór o autorstwo przepisu na butter chicken
Trwa spór o autorstwo przepisu na butter chicken© Pixabay

Kto jest twórcą przepisu na butter chicken?

Po drugiej stronie konfliktu stoi restauracja Daryaganj. Jej właściciele podkreślają, że to ich krewny, Kundan Lal Jaggi, jest autorem przepisu na butter chicken. Kundan Lal Jaggi współpracował z Gujralem, kiedy ten w 1947 roku przeniósł swoją restaurację do Delhi, gdzie powstać miał słynny indyjski specjał.

Oprócz dochodzenia praw do tytułu wynalazcy kurczaków maślanych rodzina Gujral domaga się odszkodowania w wysokości 240 000 dolarów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia indyjskarestauracjakurczak
Wybrane dla Ciebie