Kurczak w kremowym sosie zrobił światową karierę. Autorzy przepisu wojują w sądzie

Dwie restauracje w Delhi twierdzą, że mają prawo nazywać się twórcami jednego z najsłynniejszych dań kuchni indyjskiej. Sprawa o autorstwo przepisu na butter chicken trafiła do sądu.

Butter chickenButter chicken
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Butter chicken (tradycyjna nazwa brzmi murgh makhani) jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej wywodzącym się z Delhi. To rodzaj curry podawanego z kurczakiem w pomidorowo-maślanym sosie. To, kto wpadł na ten przepis, od dawna jest przedmiotem sporu. Teraz sprawa trafiła na wokandę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa w pięknym wydaniu. Po prostu palce lizać

Spór o butter chicken. Kto jest autorem przepisu?

Spór toczy się to, które miejsce można nazywać domem oryginalnego butter chicken. Uzurpują sobie prawo do tego dwie restauracje w stolicy Indii - Delhi. Pozew, mający rozstrzygnąć tę sprawę, wniesiony został przez rodzinę Gujral, która prowadzi Moti Mahal, słynną restaurację, w której stołował się pierwszy premier Indii, Jawaharlal Nehru.

Członkowie rodziny wskazują, że danie to zostało wymyślone przez ich dziadka Kundana Lala Gujrala, który założył restaurację w Peszawarze (dzisiaj Pakistan). Po podziale Indii w 1947 roku rodzina przeniosła biznes do Delhi. Restauratorzy przekonują, że przepis na butter chicken został wymyślony przez Gujrala w latach trzydziestych XX wieku, aby wykorzystać resztki kurczaka przyrządzanego w tradycyjnym piecu tandoor.

"Nie można odebrać komuś dziedzictwa. To danie zostało wynalezione, gdy nasz dziadek był w Pakistanie" - powiedział agencji Reuters Monish Gujral, dyrektor zarządzający Moti Mahal.
Trwa spór o autorstwo przepisu na butter chicken
Trwa spór o autorstwo przepisu na butter chicken © Pixabay

Kto jest twórcą przepisu na butter chicken?

Po drugiej stronie konfliktu stoi restauracja Daryaganj. Jej właściciele podkreślają, że to ich krewny, Kundan Lal Jaggi, jest autorem przepisu na butter chicken. Kundan Lal Jaggi współpracował z Gujralem, kiedy ten w 1947 roku przeniósł swoją restaurację do Delhi, gdzie powstać miał słynny indyjski specjał.

Oprócz dochodzenia praw do tytułu wynalazcy kurczaków maślanych rodzina Gujral domaga się odszkodowania w wysokości 240 000 dolarów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"