WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny sposób podania kurczaka? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.

I uczta dla podniebienia jest już gotowaI uczta dla podniebienia jest gotowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kurczak to jeden z podstawowych składników w naszych kuchniach, wręcz nie sposób wyobrazić sobie bez niego naszej codziennej diety. Dlatego też, na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie kurczaka można zrobić naprawdę całą masę smacznych posiłków

I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak przygotować kurczaka w jednym kawałku z dodatkiem maślanej mieszanki. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Tak przygotowanemu mięsu towarzyszyć będą kolorowe i smaczne warzywa prosto z piekarnika. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Kurczak otulony maślaną pierzynką w towarzystwie chrupiących warzyw to gotowa receptura na udany obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 cały kurczak,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 czerwone cebule.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania maślanej mieszanki. W tym celu łączę miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki z posiekaną natką pietruszki, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą oraz sokiem z cytryny

Najpierw przygotowuję maślany miks
Najpierw przygotowuję maślany miks © Licencjodawca | Pyszności

Aby do mieszanki nie trafiły pestki z cytrusa, sok przeciskam do miski za pomocą sitka. Następnie wszystkie składniki rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków

Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia. Bezpośrednio na kuchennym gadżecie umieszczam oczyszczonego i osuszonego kurczaka w całości. Na mięsie rozprowadzam mieszankę na bazie masła.

Maślany miks ma pokryć kurczaka w całości
Maślany miks ma pokryć kurczaka w całości © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso wkładam na godzinę do lodówki. 

Krok 3. W międzyczasie obieram warzywa, a mianowicie: ziemniaki, czerwone cebule oraz marchewki. Wszystkie produkty dzielę na mniejsze kawałki. Warzywa w takim wydaniu umieszczam bezpośrednio w formie do pieczenia. 

W przepisie nie zabraknie też warzyw
W przepisie nie zabraknie też warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na ruszcie z piekarnika układam kurczaka. Następnie zarówno mięso, jak i warzywa trafiają do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Na koniec kurczak i warzywa trafiają do piekarnika
Na koniec kurczak i warzywa trafiają do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Danie po wizycie w piekarniku serwuję posypane na bogato świeżą natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I obiad jest już gotowy
I obiad jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki