Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu
Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny sposób podania kurczaka? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.
01.02.2024 | aktual.: 01.02.2024 10:52
Kurczak to jeden z podstawowych składników w naszych kuchniach, wręcz nie sposób wyobrazić sobie bez niego naszej codziennej diety. Dlatego też, na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie kurczaka można zrobić naprawdę całą masę smacznych posiłków.
I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak przygotować kurczaka w jednym kawałku z dodatkiem maślanej mieszanki. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Tak przygotowanemu mięsu towarzyszyć będą kolorowe i smaczne warzywa prosto z piekarnika. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony maślaną pierzynką w towarzystwie chrupiących warzyw to gotowa receptura na udany obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 400 g miękkiego masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 6 ząbków czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki soli,
- 1 cały kurczak,
- 5 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 2 czerwone cebule.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania maślanej mieszanki. W tym celu łączę miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki z posiekaną natką pietruszki, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą oraz sokiem z cytryny.
Aby do mieszanki nie trafiły pestki z cytrusa, sok przeciskam do miski za pomocą sitka. Następnie wszystkie składniki rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia. Bezpośrednio na kuchennym gadżecie umieszczam oczyszczonego i osuszonego kurczaka w całości. Na mięsie rozprowadzam mieszankę na bazie masła.
Tak przygotowane mięso wkładam na godzinę do lodówki.
Krok 3. W międzyczasie obieram warzywa, a mianowicie: ziemniaki, czerwone cebule oraz marchewki. Wszystkie produkty dzielę na mniejsze kawałki. Warzywa w takim wydaniu umieszczam bezpośrednio w formie do pieczenia.
Krok 4. Na ruszcie z piekarnika układam kurczaka. Następnie zarówno mięso, jak i warzywa trafiają do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 5. Danie po wizycie w piekarniku serwuję posypane na bogato świeżą natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!