Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny sposób podania kurczaka? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.

I uczta dla podniebienia jest już gotowaI uczta dla podniebienia jest gotowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Kurczak to jeden z podstawowych składników w naszych kuchniach, wręcz nie sposób wyobrazić sobie bez niego naszej codziennej diety. Dlatego też, na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie kurczaka można zrobić naprawdę całą masę smacznych posiłków

I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak przygotować kurczaka w jednym kawałku z dodatkiem maślanej mieszanki. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Tak przygotowanemu mięsu towarzyszyć będą kolorowe i smaczne warzywa prosto z piekarnika. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Kurczak otulony maślaną pierzynką w towarzystwie chrupiących warzyw to gotowa receptura na udany obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 cały kurczak,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 czerwone cebule.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania maślanej mieszanki. W tym celu łączę miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki z posiekaną natką pietruszki, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą oraz sokiem z cytryny

Najpierw przygotowuję maślany miks
Najpierw przygotowuję maślany miks © Licencjodawca | Pyszności

Aby do mieszanki nie trafiły pestki z cytrusa, sok przeciskam do miski za pomocą sitka. Następnie wszystkie składniki rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków

Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia. Bezpośrednio na kuchennym gadżecie umieszczam oczyszczonego i osuszonego kurczaka w całości. Na mięsie rozprowadzam mieszankę na bazie masła.

Maślany miks ma pokryć kurczaka w całości
Maślany miks ma pokryć kurczaka w całości © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso wkładam na godzinę do lodówki. 

Krok 3. W międzyczasie obieram warzywa, a mianowicie: ziemniaki, czerwone cebule oraz marchewki. Wszystkie produkty dzielę na mniejsze kawałki. Warzywa w takim wydaniu umieszczam bezpośrednio w formie do pieczenia. 

W przepisie nie zabraknie też warzyw
W przepisie nie zabraknie też warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na ruszcie z piekarnika układam kurczaka. Następnie zarówno mięso, jak i warzywa trafiają do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Na koniec kurczak i warzywa trafiają do piekarnika
Na koniec kurczak i warzywa trafiają do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Danie po wizycie w piekarniku serwuję posypane na bogato świeżą natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I obiad jest już gotowy
I obiad jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku