Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, biorę 2 szklanki mleka. W mig przygotowuję genialny deser
Tym puszystym i nieziemsko kremowym deserem na zimno powalisz na kolana i gości, i domowników. A wystarczy tak naprawdę niewiele - dwie szklanki mleka, opakowanie herbatników i kilka innych produktów, które większość z nas trzyma w zakamarkach kuchennych szafek. Ponadto specjał ten świetnie udaje uwielbianą kremówkę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.
01.09.2023 19:55
Kremowy i delikatny deser budyniowy na zimno, przypominający nieco tradycyjną kremówkę, zrobisz bez problemu w domu. Mamy dla ciebie dwie wersje specjału: na bardzo szybko i na szybko. W pierwszej z nich krem budyniowy należy przygotować na bazie gotowego produktu w proszku, w drugiej zaś budyń robi się od podstaw. I z jedną, i z drugą wersją poradzą sobie nawet amatorzy. Łapcie przepisy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser budyniowy na zimno. Przepis
Składniki:
- 500 ml mleka (2 szklanki),
- 50 g masła,
- 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym albo waniliowym,
- ok. 20 kwadratowych herbatników.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Blaszkę do pieczenia (20x14) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na blasze ułóż ciasno herbatniki.
- 350 ml mleka wlej do garnka i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż się zagotuje.
- Do zimnego mleka (pozostałe 150 ml) wsyp budyń i dokładnie wymieszaj całość tak, by pozbyć się grudek.
- Wymieszany budyń dodaj do garnka z wrzącym mlekiem i mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Gotowy budyń odstaw na bok i poczekaj, aż ostygnie.
- Do zimnego budyniu dodaj 50 g masła i wymieszaj masę mikserem.
- Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną herbatnikami z herbatnikami. Wyrównaj budyń z wierzchu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Gotowy deser włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posyp deser budyniowy cukrem pudrem.
Jak zrobić budyń? Przepis na domowy krem budyniowy z żółtkami
Deser budyniowy możesz zrobić zupełnie od podstaw, samodzielnie przyrządzając budyń. Najlepszy jest ten z dodatkiem żółtek - dzięki nim budyń staje się delikatniejszy, bardziej kremowy i ma nieporównywalnie lepszą konsystencję od kupnego. Do zrobienia domowego budyniu potrzebujesz: 4 żółtek, 5 łyżek cukru, szczypty soli, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżeczki ekstraktu wanilii, 2 i pół szklanki mleka oraz 2 łyżek masła.
Przygotowanie domowego budyniu nie jest trudne. Na początku żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj szczyptę soli, wanilię oraz mąki i ponownie wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej masy dodaj niewielką ilość mleka i zamieszaj całość energicznie, by nie powstały grudki. Następnie dodaj resztę mleka, cały czas mieszając. Przelej masę do rondelka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (pamiętaj, by mieszać masę). Gotowy budyń zdejmij z palnika i ostudź. Do zimnego dodaj do niego masło i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko. Następnie możesz wyłożyć masę na herbatniki.