Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, biorę 2 szklanki mleka. W mig przygotowuję genialny deser

Tym puszystym i nieziemsko kremowym deserem na zimno powalisz na kolana i gości, i domowników. A wystarczy tak naprawdę niewiele - dwie szklanki mleka, opakowanie herbatników i kilka innych produktów, które większość z nas trzyma w zakamarkach kuchennych szafek. Ponadto specjał ten świetnie udaje uwielbianą kremówkę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.

Kremowy, puszysty i delikatny deser zrobisz w kilka chwilKremowy, puszysty i delikatny deser zrobisz w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kremowy i delikatny deser budyniowy na zimno, przypominający nieco tradycyjną kremówkę, zrobisz bez problemu w domu. Mamy dla ciebie dwie wersje specjału: na bardzo szybko i na szybko. W pierwszej z nich krem budyniowy należy przygotować na bazie gotowego produktu w proszku, w drugiej zaś budyń robi się od podstaw. I z jedną, i z drugą wersją poradzą sobie nawet amatorzy. Łapcie przepisy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Deser budyniowy na zimno. Przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka (2 szklanki),
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym albo waniliowym,
  • ok. 20 kwadratowych herbatników.

Przygotowanie:

  1. Blaszkę do pieczenia (20x14) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na blasze ułóż ciasno herbatniki.
  2. 350 ml mleka wlej do garnka i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż się zagotuje.
  3. Do zimnego mleka (pozostałe 150 ml) wsyp budyń i dokładnie wymieszaj całość tak, by pozbyć się grudek.
  4. Wymieszany budyń dodaj do garnka z wrzącym mlekiem i mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  5. Gotowy budyń odstaw na bok i poczekaj, aż ostygnie.
  6. Do zimnego budyniu dodaj 50 g masła i wymieszaj masę mikserem.
  7. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną herbatnikami z herbatnikami. Wyrównaj budyń z wierzchu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  8. Gotowy deser włóż do lodówki na minimum godzinę.
  9. Przed podaniem posyp deser budyniowy cukrem pudrem.
Do przygotowania deseru budyniowego możesz użyć kupnego budyniu lub przyrządzić krem od podstaw
Do przygotowania deseru budyniowego możesz użyć kupnego budyniu lub przyrządzić krem od podstaw © Pixabay

Jak zrobić budyń? Przepis na domowy krem budyniowy z żółtkami

Deser budyniowy możesz zrobić zupełnie od podstaw, samodzielnie przyrządzając budyń. Najlepszy jest ten z dodatkiem żółtek - dzięki nim budyń staje się delikatniejszy, bardziej kremowy i ma nieporównywalnie lepszą konsystencję od kupnego. Do zrobienia domowego budyniu potrzebujesz: 4 żółtek, 5 łyżek cukru, szczypty soli, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżeczki ekstraktu wanilii, 2 i pół szklanki mleka oraz 2 łyżek masła.

Przygotowanie domowego budyniu nie jest trudne. Na początku żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj szczyptę soli, wanilię oraz mąki i ponownie wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej masy dodaj niewielką ilość mleka i zamieszaj całość energicznie, by nie powstały grudki. Następnie dodaj resztę mleka, cały czas mieszając. Przelej masę do rondelka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (pamiętaj, by mieszać masę). Gotowy budyń zdejmij z palnika i ostudź. Do zimnego dodaj do niego masło i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko. Następnie możesz wyłożyć masę na herbatniki.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył