Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, biorę 2 szklanki mleka. W mig przygotowuję genialny deser

Tym puszystym i nieziemsko kremowym deserem na zimno powalisz na kolana i gości, i domowników. A wystarczy tak naprawdę niewiele - dwie szklanki mleka, opakowanie herbatników i kilka innych produktów, które większość z nas trzyma w zakamarkach kuchennych szafek. Ponadto specjał ten świetnie udaje uwielbianą kremówkę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.

Kremowy, puszysty i delikatny deser zrobisz w kilka chwilKremowy, puszysty i delikatny deser zrobisz w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kremowy i delikatny deser budyniowy na zimno, przypominający nieco tradycyjną kremówkę, zrobisz bez problemu w domu. Mamy dla ciebie dwie wersje specjału: na bardzo szybko i na szybko. W pierwszej z nich krem budyniowy należy przygotować na bazie gotowego produktu w proszku, w drugiej zaś budyń robi się od podstaw. I z jedną, i z drugą wersją poradzą sobie nawet amatorzy. Łapcie przepisy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Deser budyniowy na zimno. Przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka (2 szklanki),
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym albo waniliowym,
  • ok. 20 kwadratowych herbatników.

Przygotowanie:

  1. Blaszkę do pieczenia (20x14) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na blasze ułóż ciasno herbatniki.
  2. 350 ml mleka wlej do garnka i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż się zagotuje.
  3. Do zimnego mleka (pozostałe 150 ml) wsyp budyń i dokładnie wymieszaj całość tak, by pozbyć się grudek.
  4. Wymieszany budyń dodaj do garnka z wrzącym mlekiem i mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  5. Gotowy budyń odstaw na bok i poczekaj, aż ostygnie.
  6. Do zimnego budyniu dodaj 50 g masła i wymieszaj masę mikserem.
  7. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną herbatnikami z herbatnikami. Wyrównaj budyń z wierzchu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  8. Gotowy deser włóż do lodówki na minimum godzinę.
  9. Przed podaniem posyp deser budyniowy cukrem pudrem.
Do przygotowania deseru budyniowego możesz użyć kupnego budyniu lub przyrządzić krem od podstaw
Do przygotowania deseru budyniowego możesz użyć kupnego budyniu lub przyrządzić krem od podstaw © Pixabay

Jak zrobić budyń? Przepis na domowy krem budyniowy z żółtkami

Deser budyniowy możesz zrobić zupełnie od podstaw, samodzielnie przyrządzając budyń. Najlepszy jest ten z dodatkiem żółtek - dzięki nim budyń staje się delikatniejszy, bardziej kremowy i ma nieporównywalnie lepszą konsystencję od kupnego. Do zrobienia domowego budyniu potrzebujesz: 4 żółtek, 5 łyżek cukru, szczypty soli, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżeczki ekstraktu wanilii, 2 i pół szklanki mleka oraz 2 łyżek masła.

Przygotowanie domowego budyniu nie jest trudne. Na początku żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj szczyptę soli, wanilię oraz mąki i ponownie wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej masy dodaj niewielką ilość mleka i zamieszaj całość energicznie, by nie powstały grudki. Następnie dodaj resztę mleka, cały czas mieszając. Przelej masę do rondelka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (pamiętaj, by mieszać masę). Gotowy budyń zdejmij z palnika i ostudź. Do zimnego dodaj do niego masło i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko. Następnie możesz wyłożyć masę na herbatniki.

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje