Nie musisz dodawać ziemniaków. Sprytny pomysł na mięciutkie kopytka

Trochę kopytka, trochę leniwe i trochę włoskie gnocchi. Przepis na miękkie kluski bez ziemniaków czerpie z każdej z tych propozycji. Bazuje na prostocie i wykorzystaniu sezonowości warzyw. Jeśli jeszcze nie jedliście takiej wersji kopytek bez ziemniaków, czas najwyższy, by to zmienić!

Jak zrobić mięciutkie i delikatne kopytka bez ziemniaków?Jak zrobić mięciutkie i delikatne kopytka bez ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brak ci pomysłów na dania z cukinii? Przejadły ci się placuszki, kremy czy panierowane plastry? Idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa jest przygotowanie na jego bazie przepyszny zielonych kopytek. To proste i jednocześnie pomysłowe danie z pewnością podbije podniebienia domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Ni to kopytka, ni leniwe, ni włoskie gnocchi. Wersja, którą przedstawiamy poniżej, ma kilka cech wspólnych z każdą z tych potraw. Z kopytkami łączy je kształt oraz prostota w doborze składników, z leniwymi - dodatek twarogu, a z włoskimi gnocchi - kolorowa frywolność. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można go dowolnie modyfikować i tworzyć różne połączenia smakowe.

Kopytka bez ziemniaków z cukinią i twarogiem to świetne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Takie kluseczki mogą stanowić dodatek do np. mięs czy gulaszy, ale też świetnie sprawdzą się w głównej roli podane z ziołowym pesto, śmietaną czy domowym sosem czosnkowym. Innym pomysłem na podkręcenie smaku kopytek jest posypanie ich świeżo startym parmezanem i posiekanymi ziołami.

Mięciutkie kopytka zrobisz bez ziemniaków, a z dodatkiem innego warzywa
Mięciutkie kopytka zrobisz bez ziemniaków, a z dodatkiem innego warzywa © Pixabay

Kopytka z cukinii z twarogiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii ze skórką,
  • 500 g twarogu,
  • ok. 300 g mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dwie łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój na mniejsze części i zblendują ją w blenderze z dodatkiem oliwy.
  2. Kiedy uzyskasz gładką masę, dodaj do niej twaróg oraz dopraw całość solą i pieprzem do smaku i wymieszaj dokładnie.
  3. Następnie do uzyskanej masy dodawaj stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta na kopytka. Ciasto na kopytka wyrabiaj szybkimi, zdecydowanymi ruchami. Im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym cukinia odda więcej wody, co sprawi, że zapotrzebowanie na mąkę będzie większe.
  4. Kiedy uzyskasz ciasto o odpowiedniej konsystencji, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj wałki o średnicy ok. 3 cm.
  5. Następnie, po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, pokrój po skosie, formując charakterystyczne romby.
  6. Uzyskane kopytka wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że są gotowe do spożycia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯