WAŻNE
TERAZ

Tragedia na Rajdzie Nyskim. Nie żyje 40-letni kierowca

Nie musisz dodawać ziemniaków. Sprytny pomysł na mięciutkie kopytka

Trochę kopytka, trochę leniwe i trochę włoskie gnocchi. Przepis na miękkie kluski bez ziemniaków czerpie z każdej z tych propozycji. Bazuje na prostocie i wykorzystaniu sezonowości warzyw. Jeśli jeszcze nie jedliście takiej wersji kopytek bez ziemniaków, czas najwyższy, by to zmienić!

Jak zrobić mięciutkie i delikatne kopytka bez ziemniaków?Jak zrobić mięciutkie i delikatne kopytka bez ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brak ci pomysłów na dania z cukinii? Przejadły ci się placuszki, kremy czy panierowane plastry? Idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa jest przygotowanie na jego bazie przepyszny zielonych kopytek. To proste i jednocześnie pomysłowe danie z pewnością podbije podniebienia domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Ni to kopytka, ni leniwe, ni włoskie gnocchi. Wersja, którą przedstawiamy poniżej, ma kilka cech wspólnych z każdą z tych potraw. Z kopytkami łączy je kształt oraz prostota w doborze składników, z leniwymi - dodatek twarogu, a z włoskimi gnocchi - kolorowa frywolność. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można go dowolnie modyfikować i tworzyć różne połączenia smakowe.

Kopytka bez ziemniaków z cukinią i twarogiem to świetne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Takie kluseczki mogą stanowić dodatek do np. mięs czy gulaszy, ale też świetnie sprawdzą się w głównej roli podane z ziołowym pesto, śmietaną czy domowym sosem czosnkowym. Innym pomysłem na podkręcenie smaku kopytek jest posypanie ich świeżo startym parmezanem i posiekanymi ziołami.

Mięciutkie kopytka zrobisz bez ziemniaków, a z dodatkiem innego warzywa
Mięciutkie kopytka zrobisz bez ziemniaków, a z dodatkiem innego warzywa © Pixabay

Kopytka z cukinii z twarogiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii ze skórką,
  • 500 g twarogu,
  • ok. 300 g mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dwie łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój na mniejsze części i zblendują ją w blenderze z dodatkiem oliwy.
  2. Kiedy uzyskasz gładką masę, dodaj do niej twaróg oraz dopraw całość solą i pieprzem do smaku i wymieszaj dokładnie.
  3. Następnie do uzyskanej masy dodawaj stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta na kopytka. Ciasto na kopytka wyrabiaj szybkimi, zdecydowanymi ruchami. Im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym cukinia odda więcej wody, co sprawi, że zapotrzebowanie na mąkę będzie większe.
  4. Kiedy uzyskasz ciasto o odpowiedniej konsystencji, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj wałki o średnicy ok. 3 cm.
  5. Następnie, po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, pokrój po skosie, formując charakterystyczne romby.
  6. Uzyskane kopytka wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że są gotowe do spożycia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością