Szybkie i pyszne krokiety bez zawijania. Sposób na popularne danie w nowej odsłonie
Szukając inspiracji na obiad, trafiłam na przepis z bloga "Kwelka gotuje" na chrupiące kokiety ziemniaczane. Blogerka przygotowała krokiety z dodatkiem piersi kurczaka, w ten sposób powstało pyszne i sycące danie. W sam raz na obiad dla całej rodziny.
01.09.2023 13:20
Przygotowanie klasycznych krokietów zajmuje sporo czasu. Najpierw musimy usmażyć naleśniki i przygotować farsz. Potem czeka nas zawijanie, panierowanie i smażenie. Krokiety doskonale smakują z czerwonym barszczem. Jednak dzięki Kasi, autorce bloga "Kwelka gotuje", poznałam nowy sposób na krokiety. Bez zawijania!
Blogerka przygotowuje masę ziemniaczaną, dodaje do niej pierś kurczaka i przyprawy. Dzięki temu proces przygotowywania znacznie się skraca. Krokiety są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już krokietów inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem
Składniki:
- 7-8 ugotowanych ziemniaków,
- 2 piersi kurczaka,
- 1 podsmażona cebula,
- 1 jajko,
- łyżka szczypiorku,
- 2-3 łyżki bułki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, pierś pokrój w kostkę, posyp ulubionymi przyprawami i ugotuj. Ugotowane mięso rozdrobnij widelcem lub lekko zmiksuj mikserem.
- Ziemniaki utłucz. W misce wymieszaj ziemniaki z cebulą, mięsem, żółtkiem oraz dopraw solą i pieprzem.
- Jeśli masa jest zbyt mokra, można dodać bułkę tartą. Masa ma się lepić do siebie, ale nie może być zbyt zbita.
- Z masy formuj krokiety, obtoczyć w białku jajka i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.