Szybkie i pyszne krokiety bez zawijania. Sposób na popularne danie w nowej odsłonie

Kroiety ziemniaczane
Kroiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

01.09.2023 13:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukając inspiracji na obiad, trafiłam na przepis z bloga "Kwelka gotuje" na chrupiące kokiety ziemniaczane. Blogerka przygotowała krokiety z dodatkiem piersi kurczaka, w ten sposób powstało pyszne i sycące danie. W sam raz na obiad dla całej rodziny.

Przygotowanie klasycznych krokietów zajmuje sporo czasu. Najpierw musimy usmażyć naleśniki i przygotować farsz. Potem czeka nas zawijanie, panierowanie i smażenie. Krokiety doskonale smakują z czerwonym barszczem. Jednak dzięki Kasi, autorce bloga "Kwelka gotuje", poznałam nowy sposób na krokiety. Bez zawijania!

Blogerka przygotowuje masę ziemniaczaną, dodaje do niej pierś kurczaka i przyprawy. Dzięki temu proces przygotowywania znacznie się skraca. Krokiety są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już krokietów inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z kurczakiem

Składniki:

  • 7-8 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 podsmażona cebula,
  • 1 jajko,
  • łyżka szczypiorku,
  • 2-3 łyżki bułki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, pierś pokrój w kostkę, posyp ulubionymi przyprawami i ugotuj. Ugotowane mięso rozdrobnij widelcem lub lekko zmiksuj mikserem.
  2. Ziemniaki utłucz. W misce wymieszaj ziemniaki z cebulą, mięsem, żółtkiem oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Jeśli masa jest zbyt mokra, można dodać bułkę tartą. Masa ma się lepić do siebie, ale nie może być zbyt zbita.
  4. Z masy formuj krokiety, obtoczyć w białku jajka i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także