PoradyZauważyłeś białe paski na piersi kurczaka? Większość nie ma pojęcia, co oznaczają

Zauważyłeś białe paski na piersi kurczaka? Większość nie ma pojęcia, co oznaczają

Co oznaczają białe paski na mięsie z piersi kurczaka?
Co oznaczają białe paski na mięsie z piersi kurczaka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.08.2023 18:35

Kupując piersi z kurczaka w sklepie, na pewno natrafiliście na te pokryte białymi paseczkami. Cienkie prążki układające się równolegle do włókien mięsa oznaczają, że mamy do czynienia z produktem gorszej jakości. Dlaczego? Czy pierś z kurczaka z białymi paskami jest niebezpieczna dla zdrowia?

Białe paski widoczne na piersiach kurczaka nie są uważane za niebezpieczne dla zdrowia, ale nie wróżą też niczego dobrego. Mogą sugerować, z jakiej hodowli pochodzą kurczęta, czym były karmione i jak. Wbrew powszechnej opinii białe prążki nie oznaczają, że kurczak chorował. Są jednak oznaką produktu gorszej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Białe paski na piersiach z kurczaka. Co oznaczają?

Cienkie białe linie, które widać na mięsie z kurczaka, to nic innego jak tłuszcz. Rozwija się naturalnie w miarę wzrostu kurczaka i nie zawsze jest widoczny gołym okiem. Białe paski świadczą o jakości mięsa z piersi kurczaka - im jest ich więcej, tym gorzej dla konsumentów. Paski te, wskazując na większość ilość tłuszczu, oznaczają degradację jakości produktu.

Natomiast na ilość białych pasków widocznych na piersiach kurczaka wpływają m.in. tempo wzrostu kurcząt i pasza, jaką są karmione. Jak tłumaczy Kelsey Keener, hodowca kurcząt z Sequatchie Cove Farms, farmy w Tennessee w rozmowie z yahoo.com, zwiększenie dawki paszy w celu szybszego wzrostu zwierząt z większym prawdopodobieństwem spowoduje powstawanie pasków. Stąd też ekologiczne kurczaki, które dorastają wolniej, nie posiadają białych pasków na ciele lub występują one u nich bardzo rzadko.

Kurczaki mięsne rosną bardzo szybko. Droga od jednodniowych piskląt po przetworzone mięso zajmuje tylko sześć do ośmiu tygodni - podkreśla farmer. - Większość kurczaków, które można znaleźć w sklepie, była hodowana na masową skalę w pomieszczeniach, karmiona kukurydzą, soją i mieszanką innych produktów ubocznych żywności.

Pierś z kurczaka, na której widoczne są białe paski, nie jest niebezpieczna dla zdrowia
Pierś z kurczaka, na której widoczne są białe paski, nie jest niebezpieczna dla zdrowia© Pixabay

Czy można bezpiecznie jeść piersi z kurczaka z białymi paskami?

Paski na piersiach kurczaka nie są oznaką choroby i są uważane za bezpieczne do spożycia. Niektóre badania sugerują, że paski minimalnie zwiększają zawartość tłuszczu w piersi kurczaka. Dla przykładu: 170-gramowa pierś z kurczaka bez kości i skóry może zawierać około dwóch gramów tłuszczu, podczas gdy pierś tej samej wielkości z widocznymi marmurkami ma sześć gramów tłuszczu. Obie nadal są uważane za niskotłuszczowe źródła białko.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także