Mało kto sięga po ten gatunek ryb. Idealna dla osób, które nie lubią wydłubywać ości
To popularny gatunek ryby słodkowodnej, który ma wiele wartości odżywczych. Jej smaczne mięso i unikalne właściwości sprawiają, że jest ceniona przez koneserów kuchni na całym świecie. Sum pospolity (europejski) występuje naturalnie w Europie i Azji, w Polsce także w hodowlach. Kilogram tej ryby kosztuje od 25 do 40 zł za kilogram.
14.08.2023 16:33
Czy sum jest zdrową rybą? Zdecydowanie tak! Przemawia za tym fakt, że sum jest źródłem pełnowartościowego białka - 100 gramów ryby dostarcza aż 16 gramów tego składnika. Ponadto ryba ta zawiera witaminę D, która pomaga m.in. we wchłanianiu wapnia i fosforu, co przyczynia się do utrzymania mocnych i zdrowych kości. Co jeszcze warto wiedzieć o tym gatunku?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba sum - właściwości zdrowotne. Dlaczego warto ją jeść?
Sum zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które są niezwykle korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz mają działanie przeciwzapalne. DHA jest szczególnie ważne dla rozwoju mózgu i zachowania zdrowych funkcji poznawczych.
Sum to również bogactwo innych cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B (w tym B12), selen, potas i fosfor. W porównaniu z niektórymi innymi gatunkami ryb sum ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o zdrową masę ciała. Co więcej, sum europejski nie ma prawie wcale ości.
Nie tylko dorsz i pstrąg. Jakie jeszcze ryby warto jeść?
Lin bogaty jest w białko, witaminy B12, D oraz jod. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego i wykazują działanie przeciwzapalne. Karaś dostarcza białka, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak fosfor, potas i selen. To niskokaloryczna ryba o niskiej zawartości tłuszczu.
Leszcz, jak inne ryby, bogaty w białko, witaminy B6, B12, niacynę oraz selen. Ma niską zawartość tłuszczu i dostarcza wartościowych składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Belona, ryba o niebieskich ościach, zawiera białko, witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Pomaga w dostarczaniu składników odżywczych, zwłaszcza w diecie o ograniczonej ilości mięsa.