PrzepisDania bezmięsneMało kto sięga po ten gatunek ryb. Idealna dla osób, które nie lubią wydłubywać ości

Mało kto sięga po ten gatunek ryb. Idealna dla osób, które nie lubią wydłubywać ości

Sum prawie w ogóle nie ma ości
Sum prawie w ogóle nie ma ości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.08.2023 16:33

To popularny gatunek ryby słodkowodnej, który ma wiele wartości odżywczych. Jej smaczne mięso i unikalne właściwości sprawiają, że jest ceniona przez koneserów kuchni na całym świecie. Sum pospolity (europejski) występuje naturalnie w Europie i Azji, w Polsce także w hodowlach. Kilogram tej ryby kosztuje od 25 do 40 zł za kilogram.

Czy sum jest zdrową rybą? Zdecydowanie tak! Przemawia za tym fakt, że sum jest źródłem pełnowartościowego białka -  100 gramów ryby dostarcza aż 16 gramów tego składnika. Ponadto ryba ta zawiera witaminę D, która pomaga m.in. we wchłanianiu wapnia i fosforu, co przyczynia się do utrzymania mocnych i zdrowych kości. Co jeszcze warto wiedzieć o tym gatunku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba sum - właściwości zdrowotne. Dlaczego warto ją jeść?

Sum zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które są niezwykle korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz mają działanie przeciwzapalne. DHA jest szczególnie ważne dla rozwoju mózgu i zachowania zdrowych funkcji poznawczych.

Sum to również bogactwo innych cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B (w tym B12), selen, potas i fosfor. W porównaniu z niektórymi innymi gatunkami ryb sum ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o zdrową masę ciała. Co więcej, sum europejski nie ma prawie wcale ości.

Suma ma smaczne mięso, dość zwarte, ale nie twarde
Suma ma smaczne mięso, dość zwarte, ale nie twarde© Adobe Stock

Nie tylko dorsz i pstrąg. Jakie jeszcze ryby warto jeść?

Lin bogaty jest w białko, witaminy B12, D oraz jod. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego i wykazują działanie przeciwzapalne. Karaś dostarcza białka, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak fosfor, potas i selen. To niskokaloryczna ryba o niskiej zawartości tłuszczu.

Leszcz, jak inne ryby, bogaty w białko, witaminy B6, B12, niacynę oraz selen. Ma niską zawartość tłuszczu i dostarcza wartościowych składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Belona, ryba o niebieskich ościach, zawiera białko, witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Pomaga w dostarczaniu składników odżywczych, zwłaszcza w diecie o ograniczonej ilości mięsa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także