Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron

Jeśli lubisz schabowe, to również w tej wersji przypadną ci do gustu. Niemiecka odsłona sznycla wiedeńskiego to danie z charakterem – kotlety smażone są na złoto w chrupiącej panierce, a pod nią znajduje się mięso doprawione na ostro. Możesz je przygotować z cielęciny lub schabu wieprzowego. Kluczowe są dwa dodatki.

Kotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowychKotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Anna Galuhn

Nikt nie zarzuci kotletom po bawarsku, że są mdłe i bez wyrazu – w Niemczech nie szczypią się z dodatkami, tylko smarują obficie mięso z jednej i drugiej strony musztardą wymieszaną z chrzanem. Możesz także z jednej strony dać musztardę, a z drugiej chrzan. Te dwa proste dodatki z powodzeniem zastąpią nawet najbardziej aromatyczną marynatę.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Oryginalnie podawane z sałatką niemiecką

Zarówno w Niemczech, jak i w Austrii, klasycznym dodatkiem do kotletów smażonych w panierce jest sałatka ziemniaczana, która zazwyczaj nie jest przygotowywana z majonezem, tylko z olejem i octem. Ugotowane ziemniaki krojone są w kostkę lub półplasterki, a następnie mieszane z drobno posiekaną cebulą i octem. Sałatka często jest podawana w osobnej miseczce, aby jej sos nie rozmiękczał kotletów.

Podobna sałatka jest znana również w Opolu pod nazwą szałot śląski – w tej wersji do ziemniaków dodawane są ugotowane marchewki, ogórki kiszone, smażona cebula i skwarki z wędzonego boczku. Remigiusz Rączka wrzuca także filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę. Taką sałatkę często serwuje się na Boże Narodzenie.

Jak zrobić kotlety po bawarsku?

Usmażone na złoto kotlety możesz dodatkowo posypać startym serem i zapiec w piekarniku. W niektórych restauracjach podają je z jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 200 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbij tłuczkiem.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, a następnie z obydwu stron posmaruj musztardą wymieszaną z chrzanem.
  3. Obtocz w jajku, a potem bułce tartej, jak klasyczne schabowe.
  4. Smaż na patelni z większą ilością masła klarowanego na złoty kolor – z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością