Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron

Jeśli lubisz schabowe, to również w tej wersji przypadną ci do gustu. Niemiecka odsłona sznycla wiedeńskiego to danie z charakterem – kotlety smażone są na złoto w chrupiącej panierce, a pod nią znajduje się mięso doprawione na ostro. Możesz je przygotować z cielęciny lub schabu wieprzowego. Kluczowe są dwa dodatki.

Kotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowychKotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Anna Galuhn

Nikt nie zarzuci kotletom po bawarsku, że są mdłe i bez wyrazu – w Niemczech nie szczypią się z dodatkami, tylko smarują obficie mięso z jednej i drugiej strony musztardą wymieszaną z chrzanem. Możesz także z jednej strony dać musztardę, a z drugiej chrzan. Te dwa proste dodatki z powodzeniem zastąpią nawet najbardziej aromatyczną marynatę.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Oryginalnie podawane z sałatką niemiecką

Zarówno w Niemczech, jak i w Austrii, klasycznym dodatkiem do kotletów smażonych w panierce jest sałatka ziemniaczana, która zazwyczaj nie jest przygotowywana z majonezem, tylko z olejem i octem. Ugotowane ziemniaki krojone są w kostkę lub półplasterki, a następnie mieszane z drobno posiekaną cebulą i octem. Sałatka często jest podawana w osobnej miseczce, aby jej sos nie rozmiękczał kotletów.

Podobna sałatka jest znana również w Opolu pod nazwą szałot śląski – w tej wersji do ziemniaków dodawane są ugotowane marchewki, ogórki kiszone, smażona cebula i skwarki z wędzonego boczku. Remigiusz Rączka wrzuca także filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę. Taką sałatkę często serwuje się na Boże Narodzenie.

Jak zrobić kotlety po bawarsku?

Usmażone na złoto kotlety możesz dodatkowo posypać startym serem i zapiec w piekarniku. W niektórych restauracjach podają je z jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 200 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbij tłuczkiem.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, a następnie z obydwu stron posmaruj musztardą wymieszaną z chrzanem.
  3. Obtocz w jajku, a potem bułce tartej, jak klasyczne schabowe.
  4. Smaż na patelni z większą ilością masła klarowanego na złoty kolor – z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟