Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Jeśli lubisz schabowe, to również w tej wersji przypadną ci do gustu. Niemiecka odsłona sznycla wiedeńskiego to danie z charakterem – kotlety smażone są na złoto w chrupiącej panierce, a pod nią znajduje się mięso doprawione na ostro. Możesz je przygotować z cielęciny lub schabu wieprzowego. Kluczowe są dwa dodatki.
Nikt nie zarzuci kotletom po bawarsku, że są mdłe i bez wyrazu – w Niemczech nie szczypią się z dodatkami, tylko smarują obficie mięso z jednej i drugiej strony musztardą wymieszaną z chrzanem. Możesz także z jednej strony dać musztardę, a z drugiej chrzan. Te dwa proste dodatki z powodzeniem zastąpią nawet najbardziej aromatyczną marynatę.
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Oryginalnie podawane z sałatką niemiecką
Zarówno w Niemczech, jak i w Austrii, klasycznym dodatkiem do kotletów smażonych w panierce jest sałatka ziemniaczana, która zazwyczaj nie jest przygotowywana z majonezem, tylko z olejem i octem. Ugotowane ziemniaki krojone są w kostkę lub półplasterki, a następnie mieszane z drobno posiekaną cebulą i octem. Sałatka często jest podawana w osobnej miseczce, aby jej sos nie rozmiękczał kotletów.
Podobna sałatka jest znana również w Opolu pod nazwą szałot śląski – w tej wersji do ziemniaków dodawane są ugotowane marchewki, ogórki kiszone, smażona cebula i skwarki z wędzonego boczku. Remigiusz Rączka wrzuca także filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę. Taką sałatkę często serwuje się na Boże Narodzenie.
Jak zrobić kotlety po bawarsku?
Usmażone na złoto kotlety możesz dodatkowo posypać startym serem i zapiec w piekarniku. W niektórych restauracjach podają je z jajkiem sadzonym.
Składniki:
- 2 kotlety wieprzowe,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 1 jajko,
- 200 g bułki tartej,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso rozbij tłuczkiem.
- Natrzyj solą i pieprzem, a następnie z obydwu stron posmaruj musztardą wymieszaną z chrzanem.
- Obtocz w jajku, a potem bułce tartej, jak klasyczne schabowe.
- Smaż na patelni z większą ilością masła klarowanego na złoty kolor – z jednej i drugiej strony.