Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron

Jeśli lubisz schabowe, to również w tej wersji przypadną ci do gustu. Niemiecka odsłona sznycla wiedeńskiego to danie z charakterem – kotlety smażone są na złoto w chrupiącej panierce, a pod nią znajduje się mięso doprawione na ostro. Możesz je przygotować z cielęciny lub schabu wieprzowego. Kluczowe są dwa dodatki.

Kotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowychKotlety po bawarsku są ostrzejsze od naszych schabowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Anna Galuhn

Nikt nie zarzuci kotletom po bawarsku, że są mdłe i bez wyrazu – w Niemczech nie szczypią się z dodatkami, tylko smarują obficie mięso z jednej i drugiej strony musztardą wymieszaną z chrzanem. Możesz także z jednej strony dać musztardę, a z drugiej chrzan. Te dwa proste dodatki z powodzeniem zastąpią nawet najbardziej aromatyczną marynatę.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Oryginalnie podawane z sałatką niemiecką

Zarówno w Niemczech, jak i w Austrii, klasycznym dodatkiem do kotletów smażonych w panierce jest sałatka ziemniaczana, która zazwyczaj nie jest przygotowywana z majonezem, tylko z olejem i octem. Ugotowane ziemniaki krojone są w kostkę lub półplasterki, a następnie mieszane z drobno posiekaną cebulą i octem. Sałatka często jest podawana w osobnej miseczce, aby jej sos nie rozmiękczał kotletów.

Podobna sałatka jest znana również w Opolu pod nazwą szałot śląski – w tej wersji do ziemniaków dodawane są ugotowane marchewki, ogórki kiszone, smażona cebula i skwarki z wędzonego boczku. Remigiusz Rączka wrzuca także filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę. Taką sałatkę często serwuje się na Boże Narodzenie.

Jak zrobić kotlety po bawarsku?

Usmażone na złoto kotlety możesz dodatkowo posypać startym serem i zapiec w piekarniku. W niektórych restauracjach podają je z jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 200 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbij tłuczkiem.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, a następnie z obydwu stron posmaruj musztardą wymieszaną z chrzanem.
  3. Obtocz w jajku, a potem bułce tartej, jak klasyczne schabowe.
  4. Smaż na patelni z większą ilością masła klarowanego na złoty kolor – z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci