Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają

W polskiej kuchni zupa to podstawa, w szczególności w chłodniejsze dni. Zupa warzywna z dodatkiem kaszy pęczak, pieszczotliwie nazywana zupą perełkową, świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny.

Zupa perełkowa z warzywamiZupa perełkowa z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Trzeba przyznać, że nazwa "zupa perełkowa" brzmi znacznie lepiej niż jarzynowa z kaszą, w szczególności w oczach najmłodszych domowników. Nazwa "perełkowa" bierze się stąd, że drobne ziarenka pęczaku po ugotowaniu pęcznieją i wyglądają jak małe, apetyczne perełki, delikatnie błyszczące w gęstym, warzywnym wywarze.

To zdrowe i pożywne danie jest idealnym sposobem na przemycenie porcji warzyw w diecie tych, którzy na co dzień często sceptycznie podchodzą do zup, w szczególności tych warzywnych.

Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów

Zupa perełkowa z kaszą pęczak

Zupa warzywna z kaszą pęczak jest doskonałym wyborem na sycący i wartościowy posiłek. Jest doskonałym źródłem błonnika, który doskonale wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zupa bazuje także na szerokiej gamie warzyw korzeniowych, takich jak marchew, pietruszka czy seler, które dostarczają beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

Nie ma tutaj zasmażki ani zabielania dużą ilością śmietany, dzięki czemu zupa perełkowa jest lekka i kojąca nawet dla wrażliwego brzucha. Marchew i pietruszka sprawiają, że zupa ma naturalnie słodki smak, a perełkowy wygląd kaszy dodatkowo zachęca do jedzenia.

Składniki:

  • 1/2 szkl. kaszy pęczak,
  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pół białej części pora,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 8-10 małych brukselek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Por pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść, odetnij twarde końcówki i przetnij na połówki.
  3. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć starte warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) oraz por. Duś na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Do warzyw wlej gorący bulion. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
  5. Wsyp dokładnie opłukaną pod bieżącą wodą kaszę pęczak oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Gdy kasza i ziemniaki są już częściowo miękkie, dodaj połówki brukselki.
  7. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale uważaj, by brukselka się nie rozgotowała.
  8. Usuń liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci