InspiracjeWiększość wspomina ze wstrętem. Z tą sztuczką zamienisz brukselkę w kulinarne cudo

Większość wspomina ze wstrętem. Z tą sztuczką zamienisz brukselkę w kulinarne cudo

Nie masz dobrych wspomnień związanych z brukselką? Najwyższy czas odczarować to warzywo. Zwłaszcza że naprawdę warto, by znalazło się w zimowej diecie. Jest nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Podpowiadamy, jak przygotować brukselkę, by wydobyć z niej wszystkie walory.

Pieczona brukselka zyskuje na smaku
Pieczona brukselka zyskuje na smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Brukselka w kulinariach pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale znana była wcześniej jako roślina ozdobna. Ta krzyżówka jarmużu i kapusty zdobyła popularność przede wszystkim w Europie Zachodniej. W Polsce zawsze była dostępna, ale jej smak budził wątpliwości. A to przede wszystkim dlatego, że często była źle przygotowywana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Jak przygotować brukselkę?

Brukselka to chrupiące, aromatyczne i pełne wartości odżywczych warzywo, idealne na zimowe dni. Kiedy potraktuje się je odpowiednio, łatwo wydobyć z niej pełnię smaku. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić:

  • Blanszowanie. Brukselka długo gotowana traci smak, wystarczy krótka obróbka. Wtedy zachowuje chrupkość i ładny kolor.
  • Pieczenie. To warzywo przygotowane w piekarniku zyskuje wyjątkowy, orzechowy posmak i ma przyjemny aromat.
  • Dodatki. Brukselka potrzebuje doprawienia. Pasuje do niej oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie.

Sposób na najlepszą brukselkę

Podczas zakupów zwróć uwagę na to, by brukselka była świeża. Warzywa powinny być twarde i intensywnie zielone, pozbawione plam. Jeśli nie planujesz jej od razu użyć, przechowuj ją w papierowej torebce lub pojemniku w lodówce. Możesz także owinąć ją w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy, wtedy dłużej zachowa świeżość.

Jak mrozić brukselkę?

Jeśli chcesz zamrozić brukselkę, najpierw blanszuj ją w gotującej wodzie przez trzy minuty, a następnie schłodź w lodowatej wodzie. Po osuszeniu rozłóż brukselkę na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Dopiero potem przełóż ją do pojemnika lub woreczków i ponownie schowaj do zamrażalnika.

Wsparcie dla odporności

Brukselka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jedną z jej największych zalet jest to, że ma dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. W jej składzie jest też dużo błonnika, który wspiera trawienie. Warto też wspomnieć o witaminach z grupy B korzystnie wpływających na układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie