Większość wspomina ze wstrętem. Z tą sztuczką zamienisz brukselkę w kulinarne cudo

Nie masz dobrych wspomnień związanych z brukselką? Najwyższy czas odczarować to warzywo. Zwłaszcza że naprawdę warto, by znalazło się w zimowej diecie. Jest nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Podpowiadamy, jak przygotować brukselkę, by wydobyć z niej wszystkie walory.

Pieczona brukselka zyskuje na smakuPieczona brukselka zyskuje na smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Dorota Gepert

Brukselka w kulinariach pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale znana była wcześniej jako roślina ozdobna. Ta krzyżówka jarmużu i kapusty zdobyła popularność przede wszystkim w Europie Zachodniej. W Polsce zawsze była dostępna, ale jej smak budził wątpliwości. A to przede wszystkim dlatego, że często była źle przygotowywana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Jak przygotować brukselkę?

Brukselka to chrupiące, aromatyczne i pełne wartości odżywczych warzywo, idealne na zimowe dni. Kiedy potraktuje się je odpowiednio, łatwo wydobyć z niej pełnię smaku. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić:

  • Blanszowanie. Brukselka długo gotowana traci smak, wystarczy krótka obróbka. Wtedy zachowuje chrupkość i ładny kolor.
  • Pieczenie. To warzywo przygotowane w piekarniku zyskuje wyjątkowy, orzechowy posmak i ma przyjemny aromat.
  • Dodatki. Brukselka potrzebuje doprawienia. Pasuje do niej oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie.

Sposób na najlepszą brukselkę

Podczas zakupów zwróć uwagę na to, by brukselka była świeża. Warzywa powinny być twarde i intensywnie zielone, pozbawione plam. Jeśli nie planujesz jej od razu użyć, przechowuj ją w papierowej torebce lub pojemniku w lodówce. Możesz także owinąć ją w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy, wtedy dłużej zachowa świeżość.

Jak mrozić brukselkę?

Jeśli chcesz zamrozić brukselkę, najpierw blanszuj ją w gotującej wodzie przez trzy minuty, a następnie schłodź w lodowatej wodzie. Po osuszeniu rozłóż brukselkę na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Dopiero potem przełóż ją do pojemnika lub woreczków i ponownie schowaj do zamrażalnika.

Wsparcie dla odporności

Brukselka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jedną z jej największych zalet jest to, że ma dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. W jej składzie jest też dużo błonnika, który wspiera trawienie. Warto też wspomnieć o witaminach z grupy B korzystnie wpływających na układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne