To mistrzostwo świata. Piotr Ogiński tak przygotowuje czosnek na zimę

Znany kucharz jest wielki fanem tak przygotowanego czosnku. Zawsze ma go pod ręką i ze smakiem zajada na grzance. Jest mięciutki i aromatyczny. Ze swoimi obserwatorami podzielił się przepisem na ten rarytas. Prościej się nie da.

Przetwory z czosnku zimą są bezcenne. Przetwory z czosnku zimą są bezcenne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Piotr Ogiński to znany kucharz, którego znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Prowadzi też profil "Kocham gotować", gdzie dzieli się swoimi przepisami. Ostatnio pokazał, jak przygotowuje czosnek. Jest tak mięciutki, że rozsmarowuje się na kanapce jak smalec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Czas na czosnek

Czosnek, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ma swój czas. Często nazywany jest naturalnym antybiotykiem i od lat znajduje zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Zawiera liczne związki organiczne, w tym allicynę, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Badania pokazują, że regularne spożywanie czosnku może przyczyniać się do redukcji ryzyka chorób serca, poprawy ciśnienia krwi oraz stabilizacji poziomu cholesterolu.

Ponadto czosnek jest bogaty w przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed starzeniem się. O tej porze roku doceniamy czosnek przede wszystkim dlatego, że wzmacnia układ odpornościowy.

Czosnek ze słoika

Bez trudu znajdziemy miejsce dla czosnku w codziennej diecie. Warto dodawać go do sosów i sałatek, a także potraw duszonych i smażonych. Można przygotować z niego także marynaty. I właśnie na ten sposób stawia Piotr Ogiński. Uważa, że taki czosnek to mistrzostwa świata.

Do zrobienia w jeden wieczór

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy obrane z łupinek ząbki czosnku przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i zalać olejem. Następnie trzeba je wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza na dwie godziny. Piotr Ogiński zachwyca się smakiem samego czosnku, ale taką marynatę można jeszcze wzbogacić o zioła, na przykład rozmaryn czy przyprawy takie jak pieprz, zioła prowansalskie czy papryczkę chili.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek