Praży na patelni, a potem posypuje knedle ze śliwkami. Piotr Ogiński wie co dobre

Już na każdym straganie są śliwki, czas gotować pierwsze w tym sezonie knedle! Piotr Ogiński, znany kucharz, już to zrobił. Podzielił się swoim niezawodnym przepisem, a także zdradził w jaki sposób podaje knedle. Nie jest to śmietana, woli inny dodatek.

Knedle ze śliwkami mogą osłodzić jesienne dni!Knedle ze śliwkami mogą osłodzić jesienne dni!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Knedle ze śliwkami to danie, które bardzo kojarzy się z jesienią. I sprawia, że ta pora roku wydaje się przyjaźniejsza. Komu nie poprawi humoru porcja mięciutkich klusek z aromatyczną śliwką w środku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Dużo pracy? Niekoniecznie

Knedle to trochę babcine danie w stylu retro. Kojarzy się z pracochłonnym przygotowywaniem ciasta, a potem starannym lepieniem. Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swojej stronie "Kocham gotować" przekonuje, że zrobienie knedli to nic trudnego i podpowiada, jak je podać.

Wszystko zależy od ziemniaków

Nie ma dobrych knedli bez ziemniaków. Powinny być mączyste, bo takie odmiany zawierają dużo skrobi. Łatwiej z nich przygotować ciasto. Kupując ziemniaki trzeba zwrócić na to uwagę. Czy gotować je po obraniu czy w mundurkach? Pierwsza wersja jest popularniejsza. I tak też robi Piotr Ogiński. Najpierw obiera, potem myje i gotuje ziemniaki. Kolejny krok to przepuszczenie ich przez praskę.

Idealne węgierki

Do tak przygotowanych ziemniaków, kucharz dodaje dodaje mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Potem szybko zarabia ciasto, z którego formuje z wałek. Kroi go na równe porcje. Z każdej z nich przygotowuje placek, dodaje śliwkę, zakleja i formuję okrągłą kluskę. Jeśli chodzi o owoce, na filmiku widać, że kucharz stawia na klasyczne, bardzo aromatyczne węgierki. Knedle gotuje w osolonym wrzątku przez pięć minut od wypłynięcia.

Złocista i chrupiąca

Piotr Ogiński ugotowane knedle przekłada na patelnię z roztopionym masłem i posypuje podprażoną bułką tartą, powinna być złocista i chrupiąca. Kucharz przyznaje, że właśnie takimi knedlami się zajada. Może to lepsza opcja niż polewanie knedli śmietaną?

Knedle Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 85 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 500 g śliwek,
  • masło, do podania,
  • gruba prażona bułka tarta, do podania,
  • cukier, opcjonalnie, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta uformuj wałek. Małe kawałki ciasta odrywaj i formuj z nich placuszki.
  3. Na środku każdego placuszka układaj wypestkowaną śliwkę. Zlepiaj ciasto, formując kulkę.
  4. Knedle gotuj przez pięć minut w osolonym wrzątku.
  5. Wyciągaj, gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż je na patelnie z roztopionym masłem i posyp uprażoną bułką tartą.
Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże