Praży na patelni, a potem posypuje knedle ze śliwkami. Piotr Ogiński wie co dobre
Już na każdym straganie są śliwki, czas gotować pierwsze w tym sezonie knedle! Piotr Ogiński, znany kucharz, już to zrobił. Podzielił się swoim niezawodnym przepisem, a także zdradził w jaki sposób podaje knedle. Nie jest to śmietana, woli inny dodatek.
27.09.2024 | aktual.: 27.09.2024 18:24
Knedle ze śliwkami to danie, które bardzo kojarzy się z jesienią. I sprawia, że ta pora roku wydaje się przyjaźniejsza. Komu nie poprawi humoru porcja mięciutkich klusek z aromatyczną śliwką w środku?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dużo pracy? Niekoniecznie
Knedle to trochę babcine danie w stylu retro. Kojarzy się z pracochłonnym przygotowywaniem ciasta, a potem starannym lepieniem. Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swojej stronie "Kocham gotować" przekonuje, że zrobienie knedli to nic trudnego i podpowiada, jak je podać.
Wszystko zależy od ziemniaków
Nie ma dobrych knedli bez ziemniaków. Powinny być mączyste, bo takie odmiany zawierają dużo skrobi. Łatwiej z nich przygotować ciasto. Kupując ziemniaki trzeba zwrócić na to uwagę. Czy gotować je po obraniu czy w mundurkach? Pierwsza wersja jest popularniejsza. I tak też robi Piotr Ogiński. Najpierw obiera, potem myje i gotuje ziemniaki. Kolejny krok to przepuszczenie ich przez praskę.
Idealne węgierki
Do tak przygotowanych ziemniaków, kucharz dodaje dodaje mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Potem szybko zarabia ciasto, z którego formuje z wałek. Kroi go na równe porcje. Z każdej z nich przygotowuje placek, dodaje śliwkę, zakleja i formuję okrągłą kluskę. Jeśli chodzi o owoce, na filmiku widać, że kucharz stawia na klasyczne, bardzo aromatyczne węgierki. Knedle gotuje w osolonym wrzątku przez pięć minut od wypłynięcia.
Złocista i chrupiąca
Piotr Ogiński ugotowane knedle przekłada na patelnię z roztopionym masłem i posypuje podprażoną bułką tartą, powinna być złocista i chrupiąca. Kucharz przyznaje, że właśnie takimi knedlami się zajada. Może to lepsza opcja niż polewanie knedli śmietaną?
Knedle Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków,
- 175 g mąki pszennej,
- 85 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 500 g śliwek,
- masło, do podania,
- gruba prażona bułka tarta, do podania,
- cukier, opcjonalnie, do podania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko. Wyrób gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj wałek. Małe kawałki ciasta odrywaj i formuj z nich placuszki.
- Na środku każdego placuszka układaj wypestkowaną śliwkę. Zlepiaj ciasto, formując kulkę.
- Knedle gotuj przez pięć minut w osolonym wrzątku.
- Wyciągaj, gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż je na patelnie z roztopionym masłem i posyp uprażoną bułką tartą.