Ten przepis na knedle jest od lat w mojej rodzinie. Robię je, gdy tylko pojawią się śliwki

Ciepłe knedle z aromatycznymi śliwkami i aromatem cynamonu to jedno z najsmaczniejszych wspomnień z letnich obiadów. I dlatego lubię wracać do tego przepisu. Choć knedle wymagają trochę pracy, to warto je zrobić w sezonie na śliwki choć raz. A te owoce już pojawiają się na straganach.

Knedle są pracochłonne, ale pyszne. Knedle są pracochłonne, ale pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Knedle bardzo często kojarzą się z domowymi posiłkami. Ich przygotowanie dla naszych mam czy babć nie było niczym trudnym, a robiły je po mistrzowsku. Warto wrócić do ich receptur i podpytać seniorki o sprawdzone sposoby na knedle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Nawet z wczorajszego obiadu

W polskiej kuchni knedle znane są od lat, zajadamy się nimi od pokoleń. Ta potrawa przed wiekami przywędrowała do nas z kręgu krajów niemieckojęzycznych, gdzie do tej pory jest niezwykle popularna. Knedle powstały jako danie z resztek. Do dziś ich przygotowanie nie jest drogie. Klasyczny przepis bazuje na ziemniakach. Mogą być nawet te, które zostały z obiadu. Najlepiej sprawdzą się kartofle typu B i C. Do tego śliwki i jeszcze kilka niedrogich składników. Z pewnością masz je w kuchennej szafce. Nie zostaje nic innego, jak brać przykład z naszych mam i babć. Lepienie knedli z każdym następnym razem jest prostsze. Jak we wszystkich mącznych potrawach, kwestia wprawy jest tu ważna.

Chwila z praską

Do przeciskania ziemniaków najlepiej sprawdzi się praska. To proste urządzenie, które warto mieć w kuchni, bo z jego pomocą otrzymasz gładkie ziemniaczane puree. Zaletą używania praski jest to, że ziemniaki są bardzo dokładnie rozgniecione, a zajmuje to dosłownie chwile. Nie ma ryzyka, że pojawią się twardsze grudki, które będą w knedlach przeszkadzać.

Knedle ziemniaczane ze śliwkami — przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 400 g śliwek,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • śmietana z cynamonem, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta uformuj wałek. Małe kawałki ciasta odrywaj i formuj z nich placuszki.
  3. Na środku każdego placuszka układaj wypestkowaną śliwkę. Posypuj ją cukrem i zlepiaj ciasto, formując kulkę.
  4. Knedle gotuj przez kilka minut w osolonym wrzątku. Wyciągaj, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z przyrumienioną na maśle bułką tartą lub śmietaną z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa