PrzepisDania bezmięsneTen przepis na knedle jest od lat w mojej rodzinie. Robię je, gdy tylko pojawią się śliwki

Ten przepis na knedle jest od lat w mojej rodzinie. Robię je, gdy tylko pojawią się śliwki

Knedle są pracochłonne, ale pyszne
Knedle są pracochłonne, ale pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.07.2024 17:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciepłe knedle z aromatycznymi śliwkami i aromatem cynamonu to jedno z najsmaczniejszych wspomnień z letnich obiadów. I dlatego lubię wracać do tego przepisu. Choć knedle wymagają trochę pracy, to warto je zrobić w sezonie na śliwki choć raz. A te owoce już pojawiają się na straganach.

Knedle bardzo często kojarzą się z domowymi posiłkami. Ich przygotowanie dla naszych mam czy babć nie było niczym trudnym, a robiły je po mistrzowsku. Warto wrócić do ich receptur i podpytać seniorki o sprawdzone sposoby na knedle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nawet z wczorajszego obiadu

W polskiej kuchni knedle znane są od lat, zajadamy się nimi od pokoleń. Ta potrawa przed wiekami przywędrowała do nas z kręgu krajów niemieckojęzycznych, gdzie do tej pory jest niezwykle popularna. Knedle powstały jako danie z resztek. Do dziś ich przygotowanie nie jest drogie. Klasyczny przepis bazuje na ziemniakach. Mogą być nawet te, które zostały z obiadu. Najlepiej sprawdzą się kartofle typu B i C. Do tego śliwki i jeszcze kilka niedrogich składników. Z pewnością masz je w kuchennej szafce. Nie zostaje nic innego, jak brać przykład z naszych mam i babć. Lepienie knedli z każdym następnym razem jest prostsze. Jak we wszystkich mącznych potrawach, kwestia wprawy jest tu ważna.

Chwila z praską

Do przeciskania ziemniaków najlepiej sprawdzi się praska. To proste urządzenie, które warto mieć w kuchni, bo z jego pomocą otrzymasz gładkie ziemniaczane puree. Zaletą używania praski jest to, że ziemniaki są bardzo dokładnie rozgniecione, a zajmuje to dosłownie chwile. Nie ma ryzyka, że pojawią się twardsze grudki, które będą w knedlach przeszkadzać.

Knedle ziemniaczane ze śliwkami — przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 400 g śliwek,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • śmietana z cynamonem, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta uformuj wałek. Małe kawałki ciasta odrywaj i formuj z nich placuszki.
  3. Na środku każdego placuszka układaj wypestkowaną śliwkę. Posypuj ją cukrem i zlepiaj ciasto, formując kulkę.
  4. Knedle gotuj przez kilka minut w osolonym wrzątku. Wyciągaj, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z przyrumienioną na maśle bułką tartą lub śmietaną z cynamonem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także