Wiesz, gdzie wyrzucić opakowanie z masła? Mało kto odpowiada poprawnie

Czasami nawet kilka razy w tygodniu podejmujemy ten temat. Skończyło się masło i chcielibyśmy wyrzucić jego opakowanie, ale z korzyścią dla środowiska naturalnego. Jak zrobić to prawidłowo? Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd w tej kwestii.

Krojenie masła na mniejsze kawałkiKrojenie masła na mniejsze kawałki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy
Dorota Gepert

Masło to bardzo popularny tłuszcz i używa się go w większości domów. Jest idealne do kanapek, szybkiego przesmażania, ciast. Bywa tak, że nawet kilka "papierków" po maśle w tygodniu ląduje w koszu. Oby zawsze w odpowiednim miejscu.

Papier czy plastik

Choć opakowania masła na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, to jednak mogą się znacznie różnić. Są papierowe, ale wykonane z różnych rodzajów papieru. Może to być papier woskowany, papier połączony z folią aluminiową, a czasem nawet folia ekologiczna, która przypomina papier. Niektórzy też kupują masło w plastikowych opakowaniach, podobnych do tych, w które pakowana jest margaryna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Kierunek: zmieszane

Zbrudzony papier po maśle, niezależnie od rodzaju powinien trafić do pojemnika na odpady zmieszane. Do segregacji nadaje się tylko czysty i suchy papier. Do pojemnika na zmieszane wrzucaj te śmieci, które nie nadają się do segregacji. Powinny tam trafić m.in. resztki mięsne oraz kości, mokry lub zabrudzony papier, zużyte materiały higieniczne, w tym pieluchy jednorazowe, żwirek z kuwet dla zwierząt, fajans, potłuczone szyby i lustra, tekstylia. Nigdy nie wyrzucaj tam sprzętu elektrycznego oraz elektronicznego, AGD, baterii i akumulatorów, odpadów budowlanych i remontowych, odpadów zielonych, leków oraz chemikaliów.

Żółte pojemniki

Plastikowe opakowania po maśle, także tym klarowanym i innych smarowidłach należy wyrzucać do pojemników na metale i tworzywa sztuczne, czyli tych żółtych. Nie ma konieczności ich mycia przed wyrzuceniem, ale powinny być dokładnie opróżnione. Plastik jest poddawany recyklingowi mechanicznemu, podczas niego jest sortowany, rozdrabniany, myty i przetwarzany na regranulat. Wykorzystuje się go później do produkcji nowych artykułów z tworzyw sztucznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku