Wiesz, gdzie wyrzucić opakowanie z masła? Mało kto odpowiada poprawnie

Czasami nawet kilka razy w tygodniu podejmujemy ten temat. Skończyło się masło i chcielibyśmy wyrzucić jego opakowanie, ale z korzyścią dla środowiska naturalnego. Jak zrobić to prawidłowo? Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd w tej kwestii.

Krojenie masła na mniejsze kawałkiKrojenie masła na mniejsze kawałki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy
Dorota Gepert

Masło to bardzo popularny tłuszcz i używa się go w większości domów. Jest idealne do kanapek, szybkiego przesmażania, ciast. Bywa tak, że nawet kilka "papierków" po maśle w tygodniu ląduje w koszu. Oby zawsze w odpowiednim miejscu.

Papier czy plastik

Choć opakowania masła na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, to jednak mogą się znacznie różnić. Są papierowe, ale wykonane z różnych rodzajów papieru. Może to być papier woskowany, papier połączony z folią aluminiową, a czasem nawet folia ekologiczna, która przypomina papier. Niektórzy też kupują masło w plastikowych opakowaniach, podobnych do tych, w które pakowana jest margaryna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Kierunek: zmieszane

Zbrudzony papier po maśle, niezależnie od rodzaju powinien trafić do pojemnika na odpady zmieszane. Do segregacji nadaje się tylko czysty i suchy papier. Do pojemnika na zmieszane wrzucaj te śmieci, które nie nadają się do segregacji. Powinny tam trafić m.in. resztki mięsne oraz kości, mokry lub zabrudzony papier, zużyte materiały higieniczne, w tym pieluchy jednorazowe, żwirek z kuwet dla zwierząt, fajans, potłuczone szyby i lustra, tekstylia. Nigdy nie wyrzucaj tam sprzętu elektrycznego oraz elektronicznego, AGD, baterii i akumulatorów, odpadów budowlanych i remontowych, odpadów zielonych, leków oraz chemikaliów.

Żółte pojemniki

Plastikowe opakowania po maśle, także tym klarowanym i innych smarowidłach należy wyrzucać do pojemników na metale i tworzywa sztuczne, czyli tych żółtych. Nie ma konieczności ich mycia przed wyrzuceniem, ale powinny być dokładnie opróżnione. Plastik jest poddawany recyklingowi mechanicznemu, podczas niego jest sortowany, rozdrabniany, myty i przetwarzany na regranulat. Wykorzystuje się go później do produkcji nowych artykułów z tworzyw sztucznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane