Przejadła ci się omasta z masła i tartej bułki? Zetrzyj inny produkt i posyp fasolkę, a będzie sto razy smaczniejsza
Cena fasolki szparagowej zaczęła spadać, więc i częściej pojawia się w obiadowym meny Polaków. Najchętniej wybieranym dodatkiem do gotowanej fasolki jest klasyczna bułka tarta z masłem. Jeśli jednak szukasz pysznej odmiany, mamy dla ciebie propozycję nie do odrzucenia.
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 11:06
Fasolka szparagowa to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale również smak dzieciństwa dla wielu z nas. Babcia na stole stawiała wielką miskę żółtych strączków, obficie polanych omastą z podsmażonej na maśle bułki tartej. Chociaż ta odsłona fasolki zdecydowanie jest najpopularniejsza, to w wersji z parmezanem smakować będzie jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z parmezanem
Parmezan to jeden z popularniejszych i ważniejszych składników kuchni włoskiej, ale znakomicie zagra również z naszą swojską fasolką szparagową. Kiedy na ryneczku pojawiają się zielone lub żółte strąki, bez wahania zapakuj siatkę i zabierz do domu, aby zaskoczyć swoich bliskich odświeżonym przepisem na polski klasyk.
Parmezan to słony i wyrazisty ser, który idealnie podkreśla delikatny smak fasolki szparagowej. Od kiedy poznałam ten przepis, klasyczna bułka tarta odeszła w zapomnienie. Całość podkręca dodatkowo czosnek, ale możesz pominąć ten dodatek, jeśli nie należysz do fanów intensywnego smaku.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- sól,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- 3 ząbki czosnku.
- Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki.
- Gotuj fasolkę w osolonej wodzie przez 7-10 minut, aż będzie al dente. Czas gotowania może się różnić w zależności od grubości strączków.
- Podczas gdy fasolka się gotuje, zetrzyj parmezan na tarce i obierz czosnek.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez chwilę pokrojony w cienkie plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie rób tego za długo, aby nie przypalić warzywa, bo stanie się gorzkie.
- Odcedź fasolkę i dodaj ją do patelni z oliwą i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, aby pokryć fasolkę oliwą.
- Dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę, aż ser się roztopi.
- Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Fasolka szparagowa z parmezanem to pyszne i proste danie, idealne na obiad lub kolację. Możesz je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Z miski znika błyskawicznie, więc trzeba pospieszyć się z nakładaniem. Smacznego!