Zalej kalafiora i wstaw do piekarnika. Smakuje sto razy lepiej niż z masłem i tartą bułką

Masz w domu główkę kalafiora i nie wiesz, jak ją wykorzystać? Przygotuj tę prostą zapiekankę z kalafiorem z roli głównej, a to danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. Omasta z masła i bułki tartej odejdzie w zapomnienie.

Pieczony kalafior w sosie serowym.Pieczony kalafior w sosie serowym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monkey Business

Sezon na kalafior zaczyna się w październiku, a kończy w kwietniu. To właśnie wtedy smakuje najlepiej. Mimo to, warzywo można kupić przez cały rok. Najczęściej podajemy je z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. Choć taka wersja jest niezwykle smaczna, po jakimś czasie może się znudzić.

Masz w domu kalafior i nie masz pomysłu, jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj przepis na pyszną zapiekankę kalafiorową pod serową pierzynką. Zrobisz ją w niecałe 15 minut, a danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. W takiej wersji z pewnością go jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Wymieszaj z mlekiem i zalej kalafiora. Zapiekanka lepsza niż mac and cheese

Mac and cheese to prosta zapiekanka, która cieszy się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Makaron typu kolanka gotuje się do miękkości, a następnie przesypuje się do naczynia żaroodpornego. Całość zalewa się gęstym i zawiesistym sosem na bazie mleka, sera (najczęściej cheddar) i mąki, a na końcu piecze się ją w piekarniku.

Choć zapiekanka jest bardzo smaczna, ma naprawdę wiele kalorii i dostarcza głównie węglowodanów. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że zamienisz makaron na kalafiora, a danie stanie się o połowę mniej kaloryczne, za to równie smaczne.

Jak je przygotować? Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut, aż lekko zmięknie. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu na bazie mleka i sera. Smakuje dokładnie tak samo, jak ten w mac and cheese. Możesz użyć zwykłego sera żółtego, jednak jeśli chcesz nadać daniu charakteru, wykorzystaj ser długo dojrzewający (np. cheddar, peccorino, parmezan). Ugotowany kalafior zalej sosem i wstaw go do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Rodzina będzie zachwycona.

Zapiekany kalafior a'la mac and cheese — przepis

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 150 g sera (np. żółty, cheddar lub parmezan),
  • 50 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego umycia kalafiora. Podziel go na różyczki i wrzuć go do osolonego wrzątku. Gotuj warzywo przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij go z wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wyjmij duży garnek. Rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i smaż całość przez minutę. Po minucie dolej mleko i doprowadź sos do wrzenia.
  3. Kiedy sos zacznie wrzeć wsyp stary ser, odrobinę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany kalafior.
  4. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz ją przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika, aby nieco ostygła. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀