Zalej kalafiora i wstaw do piekarnika. Smakuje sto razy lepiej niż z masłem i tartą bułką

Pieczony kalafior w sosie serowym.
Pieczony kalafior w sosie serowym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monkey Business

29.05.2024 14:56, aktual.: 29.05.2024 15:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w domu główkę kalafiora i nie wiesz, jak ją wykorzystać? Przygotuj tę prostą zapiekankę z kalafiorem z roli głównej, a to danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. Omasta z masła i bułki tartej odejdzie w zapomnienie.

Sezon na kalafior zaczyna się w październiku, a kończy w kwietniu. To właśnie wtedy smakuje najlepiej. Mimo to, warzywo można kupić przez cały rok. Najczęściej podajemy je z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. Choć taka wersja jest niezwykle smaczna, po jakimś czasie może się znudzić.

Masz w domu kalafior i nie masz pomysłu, jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj przepis na pyszną zapiekankę kalafiorową pod serową pierzynką. Zrobisz ją w niecałe 15 minut, a danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. W takiej wersji z pewnością go jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wymieszaj z mlekiem i zalej kalafiora. Zapiekanka lepsza niż mac and cheese

Mac and cheese to prosta zapiekanka, która cieszy się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Makaron typu kolanka gotuje się do miękkości, a następnie przesypuje się do naczynia żaroodpornego. Całość zalewa się gęstym i zawiesistym sosem na bazie mleka, sera (najczęściej cheddar) i mąki, a na końcu piecze się ją w piekarniku.

Choć zapiekanka jest bardzo smaczna, ma naprawdę wiele kalorii i dostarcza głównie węglowodanów. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że zamienisz makaron na kalafiora, a danie stanie się o połowę mniej kaloryczne, za to równie smaczne.

Jak je przygotować? Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut, aż lekko zmięknie. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu na bazie mleka i sera. Smakuje dokładnie tak samo, jak ten w mac and cheese. Możesz użyć zwykłego sera żółtego, jednak jeśli chcesz nadać daniu charakteru, wykorzystaj ser długo dojrzewający (np. cheddar, peccorino, parmezan). Ugotowany kalafior zalej sosem i wstaw go do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Rodzina będzie zachwycona.

Zapiekany kalafior a'la mac and cheese — przepis

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 150 g sera (np. żółty, cheddar lub parmezan),
  • 50 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego umycia kalafiora. Podziel go na różyczki i wrzuć go do osolonego wrzątku. Gotuj warzywo przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij go z wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wyjmij duży garnek. Rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i smaż całość przez minutę. Po minucie dolej mleko i doprowadź sos do wrzenia.
  3. Kiedy sos zacznie wrzeć wsyp stary ser, odrobinę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany kalafior.
  4. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz ją przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika, aby nieco ostygła. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także