Zalej kalafiora i wstaw do piekarnika. Smakuje sto razy lepiej niż z masłem i tartą bułką
Masz w domu główkę kalafiora i nie wiesz, jak ją wykorzystać? Przygotuj tę prostą zapiekankę z kalafiorem z roli głównej, a to danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. Omasta z masła i bułki tartej odejdzie w zapomnienie.
29.05.2024 | aktual.: 29.05.2024 15:57
Sezon na kalafior zaczyna się w październiku, a kończy w kwietniu. To właśnie wtedy smakuje najlepiej. Mimo to, warzywo można kupić przez cały rok. Najczęściej podajemy je z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. Choć taka wersja jest niezwykle smaczna, po jakimś czasie może się znudzić.
Masz w domu kalafior i nie masz pomysłu, jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj przepis na pyszną zapiekankę kalafiorową pod serową pierzynką. Zrobisz ją w niecałe 15 minut, a danie zastąpi ci dwudaniowy obiad. W takiej wersji z pewnością go jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wymieszaj z mlekiem i zalej kalafiora. Zapiekanka lepsza niż mac and cheese
Mac and cheese to prosta zapiekanka, która cieszy się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Makaron typu kolanka gotuje się do miękkości, a następnie przesypuje się do naczynia żaroodpornego. Całość zalewa się gęstym i zawiesistym sosem na bazie mleka, sera (najczęściej cheddar) i mąki, a na końcu piecze się ją w piekarniku.
Choć zapiekanka jest bardzo smaczna, ma naprawdę wiele kalorii i dostarcza głównie węglowodanów. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że zamienisz makaron na kalafiora, a danie stanie się o połowę mniej kaloryczne, za to równie smaczne.
Jak je przygotować? Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut, aż lekko zmięknie. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu na bazie mleka i sera. Smakuje dokładnie tak samo, jak ten w mac and cheese. Możesz użyć zwykłego sera żółtego, jednak jeśli chcesz nadać daniu charakteru, wykorzystaj ser długo dojrzewający (np. cheddar, peccorino, parmezan). Ugotowany kalafior zalej sosem i wstaw go do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Rodzina będzie zachwycona.
Zapiekany kalafior a'la mac and cheese — przepis
Składniki:
- główka kalafiora,
- 150 g sera (np. żółty, cheddar lub parmezan),
- 50 g masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od dokładnego umycia kalafiora. Podziel go na różyczki i wrzuć go do osolonego wrzątku. Gotuj warzywo przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij go z wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wyjmij duży garnek. Rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i smaż całość przez minutę. Po minucie dolej mleko i doprowadź sos do wrzenia.
- Kiedy sos zacznie wrzeć wsyp stary ser, odrobinę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany kalafior.
- Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz ją przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika, aby nieco ostygła. Smacznego!