Szybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń

W zabiegane dni chętnie sięgam po przepis na prostą i pyszną zapiekankę. Składniki zazwyczaj mam pod ręką i już po krótkim czasie na stole ląduje gorący, parujący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami - PysznościZapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joshuaresnick
Ewa Malinowska

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów, gdy nie mam pomysłu ani czasu na specjalne kombinowanie. Można do nich dodać różne rodzaje mięs, zalegające w lodówce warzywa, a dzięki solidnej porcji sera każdy skusi się na kawałek. Czasami nie trzeba dużo eksperymentować, wydziwiać i spędzać godzin w kuchni, aby podać pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka z ziemniaków, sera oraz boczku robi się w mgnieniu oka. Solidna porcja wystarczy na dwa dni - wystarczy włożyć żaroodporne naczynie do piekarnika i podgrzać całość. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a moja rodzina chodzi z pełnymi brzuchami. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności © Canva | c12

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodając do niego nieco oleju. Dzięki temu nie przypala się i zachowuje swój smak.
  2. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam chwilę na małym ogniu.
  3. Wlewam mleko, dorzucam startą mozzarellę i podgrzewam całość, aż sery się rozpuszczą.
  4. Serową masę doprawiam solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Możesz dorzucić również szczyptę gałki muszkatołowej lub ostrej papryki.
  5. Żaroodporne naczynie smaruję masłem lub olejem.
  6. Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plasterki. Dodaję je do serowej masy i mieszam.
  7. W naczyniu układam warstwę ziemniaków, dodaję część boczku i szczypiorku, posypuję starym serem. Ponawiam warstwy.
  8. Żaroodporne naczynie przykrywam pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Piekę przez 50 minut w 180 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy sery są roztopione i apetycznie się ciągną. Świetnie smakuje również po odgrzaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy