Szybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń

W zabiegane dni chętnie sięgam po przepis na prostą i pyszną zapiekankę. Składniki zazwyczaj mam pod ręką i już po krótkim czasie na stole ląduje gorący, parujący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami - PysznościZapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joshuaresnick
Ewa Malinowska

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów, gdy nie mam pomysłu ani czasu na specjalne kombinowanie. Można do nich dodać różne rodzaje mięs, zalegające w lodówce warzywa, a dzięki solidnej porcji sera każdy skusi się na kawałek. Czasami nie trzeba dużo eksperymentować, wydziwiać i spędzać godzin w kuchni, aby podać pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka z ziemniaków, sera oraz boczku robi się w mgnieniu oka. Solidna porcja wystarczy na dwa dni - wystarczy włożyć żaroodporne naczynie do piekarnika i podgrzać całość. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a moja rodzina chodzi z pełnymi brzuchami. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności © Canva | c12

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodając do niego nieco oleju. Dzięki temu nie przypala się i zachowuje swój smak.
  2. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam chwilę na małym ogniu.
  3. Wlewam mleko, dorzucam startą mozzarellę i podgrzewam całość, aż sery się rozpuszczą.
  4. Serową masę doprawiam solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Możesz dorzucić również szczyptę gałki muszkatołowej lub ostrej papryki.
  5. Żaroodporne naczynie smaruję masłem lub olejem.
  6. Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plasterki. Dodaję je do serowej masy i mieszam.
  7. W naczyniu układam warstwę ziemniaków, dodaję część boczku i szczypiorku, posypuję starym serem. Ponawiam warstwy.
  8. Żaroodporne naczynie przykrywam pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Piekę przez 50 minut w 180 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy sery są roztopione i apetycznie się ciągną. Świetnie smakuje również po odgrzaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier