PrzepisZapiekankiSzybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń

Szybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń

Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joshuaresnick
29.12.2023 11:47, aktualizacja: 04.05.2024 14:20

W zabiegane dni chętnie sięgam po przepis na prostą i pyszną zapiekankę. Składniki zazwyczaj mam pod ręką i już po krótkim czasie na stole ląduje gorący, parujący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów, gdy nie mam pomysłu ani czasu na specjalne kombinowanie. Można do nich dodać różne rodzaje mięs, zalegające w lodówce warzywa, a dzięki solidnej porcji sera każdy skusi się na kawałek. Czasami nie trzeba dużo eksperymentować, wydziwiać i spędzać godzin w kuchni, aby podać pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka z ziemniaków, sera oraz boczku robi się w mgnieniu oka. Solidna porcja wystarczy na dwa dni - wystarczy włożyć żaroodporne naczynie do piekarnika i podgrzać całość. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a moja rodzina chodzi z pełnymi brzuchami. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności© Canva | c12

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodając do niego nieco oleju. Dzięki temu nie przypala się i zachowuje swój smak.
  2. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam chwilę na małym ogniu.
  3. Wlewam mleko, dorzucam startą mozzarellę i podgrzewam całość, aż sery się rozpuszczą.
  4. Serową masę doprawiam solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Możesz dorzucić również szczyptę gałki muszkatołowej lub ostrej papryki.
  5. Żaroodporne naczynie smaruję masłem lub olejem.
  6. Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plasterki. Dodaję je do serowej masy i mieszam.
  7. W naczyniu układam warstwę ziemniaków, dodaję część boczku i szczypiorku, posypuję starym serem. Ponawiam warstwy.
  8. Żaroodporne naczynie przykrywam pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Piekę przez 50 minut w 180 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy sery są roztopione i apetycznie się ciągną. Świetnie smakuje również po odgrzaniu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także