Szybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń

W zabiegane dni chętnie sięgam po przepis na prostą i pyszną zapiekankę. Składniki zazwyczaj mam pod ręką i już po krótkim czasie na stole ląduje gorący, parujący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami - PysznościZapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joshuaresnick
Ewa Malinowska

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów, gdy nie mam pomysłu ani czasu na specjalne kombinowanie. Można do nich dodać różne rodzaje mięs, zalegające w lodówce warzywa, a dzięki solidnej porcji sera każdy skusi się na kawałek. Czasami nie trzeba dużo eksperymentować, wydziwiać i spędzać godzin w kuchni, aby podać pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka z ziemniaków, sera oraz boczku robi się w mgnieniu oka. Solidna porcja wystarczy na dwa dni - wystarczy włożyć żaroodporne naczynie do piekarnika i podgrzać całość. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a moja rodzina chodzi z pełnymi brzuchami. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności
Zapiekanka z ziemniakami - Pyszności © Canva | c12

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodając do niego nieco oleju. Dzięki temu nie przypala się i zachowuje swój smak.
  2. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam chwilę na małym ogniu.
  3. Wlewam mleko, dorzucam startą mozzarellę i podgrzewam całość, aż sery się rozpuszczą.
  4. Serową masę doprawiam solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Możesz dorzucić również szczyptę gałki muszkatołowej lub ostrej papryki.
  5. Żaroodporne naczynie smaruję masłem lub olejem.
  6. Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plasterki. Dodaję je do serowej masy i mieszam.
  7. W naczyniu układam warstwę ziemniaków, dodaję część boczku i szczypiorku, posypuję starym serem. Ponawiam warstwy.
  8. Żaroodporne naczynie przykrywam pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Piekę przez 50 minut w 180 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy sery są roztopione i apetycznie się ciągną. Świetnie smakuje również po odgrzaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇