Szybka zapiekanka. Przygotuj obiad w kilka chwil i bez sterty brudnych naczyń
W zabiegane dni chętnie sięgam po przepis na prostą i pyszną zapiekankę. Składniki zazwyczaj mam pod ręką i już po krótkim czasie na stole ląduje gorący, parujący obiad dla całej rodziny.
29.12.2023 | aktual.: 04.05.2024 14:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów, gdy nie mam pomysłu ani czasu na specjalne kombinowanie. Można do nich dodać różne rodzaje mięs, zalegające w lodówce warzywa, a dzięki solidnej porcji sera każdy skusi się na kawałek. Czasami nie trzeba dużo eksperymentować, wydziwiać i spędzać godzin w kuchni, aby podać pyszny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka zapiekanka ziemniaczana
Prosta zapiekanka z ziemniaków, sera oraz boczku robi się w mgnieniu oka. Solidna porcja wystarczy na dwa dni - wystarczy włożyć żaroodporne naczynie do piekarnika i podgrzać całość. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a moja rodzina chodzi z pełnymi brzuchami. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 3 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g mozzarelli,
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g sera żółtego,
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewam masło, dodając do niego nieco oleju. Dzięki temu nie przypala się i zachowuje swój smak.
- Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam chwilę na małym ogniu.
- Wlewam mleko, dorzucam startą mozzarellę i podgrzewam całość, aż sery się rozpuszczą.
- Serową masę doprawiam solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Możesz dorzucić również szczyptę gałki muszkatołowej lub ostrej papryki.
- Żaroodporne naczynie smaruję masłem lub olejem.
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plasterki. Dodaję je do serowej masy i mieszam.
- W naczyniu układam warstwę ziemniaków, dodaję część boczku i szczypiorku, posypuję starym serem. Ponawiam warstwy.
- Żaroodporne naczynie przykrywam pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Piekę przez 50 minut w 180 st. Celsjusza.
Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy sery są roztopione i apetycznie się ciągną. Świetnie smakuje również po odgrzaniu. Smacznego!