PrzepisPrzekąskiBiorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłem u Strzelczyka

Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłem u Strzelczyka

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę na sylwestra? Wypróbuj przepis na panierowany boczek z przyprawami od Tomka Strzelczyka.

Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.
Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.
Źródło zdjęć: © YouTube | @Oddaszfartucha

28.12.2023 15:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowania świąteczne już za nami, ale niech sylwester i Nowy Rok będą równie smakowite! Tomek Strzelczyk pasjonat kulinariów, przedstawia niezwykłą przekąskę na bazie boczku. To panierowane plastry, delikatnie obtoczone aromatycznymi przyprawami, które przygotujesz szybko i bez trudu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smaczny i chrupiący boczek w przyprawach

Boczek jest smaczny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. A jeśli dodamy do niego jeszcze chrupiącą panierkę i aromatyczne przyprawy, to otrzymamy przekąskę, która zachwyci każdego.

Przepis Tomka Strzelczyka na panierowany boczek z przyprawami jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni.

Jak zrobić panierowany boczek z przyprawami?

Do przygotowania panierowanego boczku z przyprawami potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg boczku surowego
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Odetnij skórę z boczku i pokrój go w plastry o szerokości około 0,5 centymetra.
  2. W misce wsyp dwie szczypty soli, pół łyżeczki pieprzu i pozostałe przyprawy: suszoną cebulę, chili oraz mieloną paprykę. Wymieszaj dokładnie i natrzyj boczek przyprawami. Pozostaw na około 10 minut.
  3. Po tym czasie delikatnie rozbij każdy plaster boczku tłuczkiem, by zachować odpowiednią grubość. Przełóż z powrotem do miski.
  4. W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. W kolejnych misek przygotuj mąkę i bułkę tartą.
  5. Każdy plaster boczku kolejno panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Rozgrzej na patelni olej roślinny lub smalec. Na gorącym tłuszczu smaż panierowane plastry z obu stron, aż się złocą.

I gotowe! Te panierowane plastry boczku staną się hitem każdej imprezy noworocznej. Jeśli chcesz podkreślić smak, przygotuj również aromatyczny dip, na przykład ziołowy lub śmietanowy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
boczekTomasz Strzelczykprzepis