Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłem u Strzelczyka

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę na sylwestra? Wypróbuj przepis na panierowany boczek z przyprawami od Tomka Strzelczyka.

Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.
Źródło zdjęć: © YouTube | @Oddaszfartucha
Marcin Michałowski

Przygotowania świąteczne już za nami, ale niech sylwester i Nowy Rok będą równie smakowite! Tomek Strzelczyk pasjonat kulinariów, przedstawia niezwykłą przekąskę na bazie boczku. To panierowane plastry, delikatnie obtoczone aromatycznymi przyprawami, które przygotujesz szybko i bez trudu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Smaczny i chrupiący boczek w przyprawach

Boczek jest smaczny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. A jeśli dodamy do niego jeszcze chrupiącą panierkę i aromatyczne przyprawy, to otrzymamy przekąskę, która zachwyci każdego.

Przepis Tomka Strzelczyka na panierowany boczek z przyprawami jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni.

Jak zrobić panierowany boczek z przyprawami?

Do przygotowania panierowanego boczku z przyprawami potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg boczku surowego
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Odetnij skórę z boczku i pokrój go w plastry o szerokości około 0,5 centymetra.
  2. W misce wsyp dwie szczypty soli, pół łyżeczki pieprzu i pozostałe przyprawy: suszoną cebulę, chili oraz mieloną paprykę. Wymieszaj dokładnie i natrzyj boczek przyprawami. Pozostaw na około 10 minut.
  3. Po tym czasie delikatnie rozbij każdy plaster boczku tłuczkiem, by zachować odpowiednią grubość. Przełóż z powrotem do miski.
  4. W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. W kolejnych misek przygotuj mąkę i bułkę tartą.
  5. Każdy plaster boczku kolejno panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Rozgrzej na patelni olej roślinny lub smalec. Na gorącym tłuszczu smaż panierowane plastry z obu stron, aż się złocą.

I gotowe! Te panierowane plastry boczku staną się hitem każdej imprezy noworocznej. Jeśli chcesz podkreślić smak, przygotuj również aromatyczny dip, na przykład ziołowy lub śmietanowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀