Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłem u Strzelczyka

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę na sylwestra? Wypróbuj przepis na panierowany boczek z przyprawami od Tomka Strzelczyka.

Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.Biorę boczek i nacieram przyprawami. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka.
Źródło zdjęć: © YouTube | @Oddaszfartucha
Marcin Michałowski

Przygotowania świąteczne już za nami, ale niech sylwester i Nowy Rok będą równie smakowite! Tomek Strzelczyk pasjonat kulinariów, przedstawia niezwykłą przekąskę na bazie boczku. To panierowane plastry, delikatnie obtoczone aromatycznymi przyprawami, które przygotujesz szybko i bez trudu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Smaczny i chrupiący boczek w przyprawach

Boczek jest smaczny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. A jeśli dodamy do niego jeszcze chrupiącą panierkę i aromatyczne przyprawy, to otrzymamy przekąskę, która zachwyci każdego.

Przepis Tomka Strzelczyka na panierowany boczek z przyprawami jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni.

Jak zrobić panierowany boczek z przyprawami?

Do przygotowania panierowanego boczku z przyprawami potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg boczku surowego
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Odetnij skórę z boczku i pokrój go w plastry o szerokości około 0,5 centymetra.
  2. W misce wsyp dwie szczypty soli, pół łyżeczki pieprzu i pozostałe przyprawy: suszoną cebulę, chili oraz mieloną paprykę. Wymieszaj dokładnie i natrzyj boczek przyprawami. Pozostaw na około 10 minut.
  3. Po tym czasie delikatnie rozbij każdy plaster boczku tłuczkiem, by zachować odpowiednią grubość. Przełóż z powrotem do miski.
  4. W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. W kolejnych misek przygotuj mąkę i bułkę tartą.
  5. Każdy plaster boczku kolejno panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Rozgrzej na patelni olej roślinny lub smalec. Na gorącym tłuszczu smaż panierowane plastry z obu stron, aż się złocą.

I gotowe! Te panierowane plastry boczku staną się hitem każdej imprezy noworocznej. Jeśli chcesz podkreślić smak, przygotuj również aromatyczny dip, na przykład ziołowy lub śmietanowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku