Z resztek po świętach robię zapiekankę. Jest tania, szybka i smaczna

Zapiekanki to najlepszy patent na kryzysowy obiad z tego, co akurat jest pod ręką. Po Świętach pojawia się u mnie obowiązkowo, jako forma czyszczenia lodówki z resztek. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a na dodatek smakuje naprawdę dobrze.

Zapiekanka z resztek - PysznościZapiekanka z resztek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Zapiekanka przyjmuje niemal wszystko. Bazą może być makaron, ryż i ziemniaki, dorzucić można też większość warzyw czy mięs. Kluczem do sukcesu jest spojenie ich w jedną całość przy pomocy mieszanki jaj ze śmietaną lub sosu pomidorowego oraz dodanie sera, bo powszechnie wiadomo, że ser sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Nie lubię marnować jedzenia, więc ta zapiekanka to moja poświąteczna pozycja obowiązkowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Zapiekanka z resztek po świętach

Trochę ugotowanych ziemniaków, tam jakaś końcówka podsuszonej nieco wędliny, otwarty przecier pomidorowy, napoczęty kubek śmietany, trochę sera - w każdej lodówce można znaleźć artefakty, które pomogą stworzyć zapiekankę. Może się wydawać, że to już produkty drugiej kategorii, ale w zapiekance zyskają nowe, pyszne życie.

Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad
Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad © Adobe Stock

Sam przepis nie jest precyzyjny, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką w lodówce. Dzięki temu też każdy może puścić nieco wodze fantazji i dobrać to, co najbardziej lubi w takich daniach.

Składniki:

  • resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs,
  • marchewka, pietruszka, brokuł, kalafior i inne warzywa, które zostały w lodówce, mogą być przyschnięte,
  • puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy,
  • ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie
  • trochę śmietany,
  • kawałek żółtego sera,
  • olej,

Co ważne, składniki mogą być drugiej kategorii, mniej jędrne czy wysuszone, ale pod żadnym pozorem nie używam rzeczy, które mają oznaki zepsucia. Takie produkty bez wahania od razu wyrzucam do śmieci.

Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie smaruję olejem.
  2. Mięsa (pieczone i wędliny) kroję na mniejsze kawałki i podsmażam chwilę na odrobinie oleju.
  3. Warzywa obieram, kroję i dorzucam do smażącego się mięsa. Do smaku doprawiam je solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaję przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i dokładnie mieszam.
  5. Ziemniaki podgrzewam i ugniatam wraz ze śmietaną i masłem na gładkie purée. Doprawiam je gałką muszkatołową.
  6. Do naczynia żaroodpornego wkładam usmażone warzywa z mięsem. Na górze rozprowadzam ziemniaczane purée i posypuję całość startym serem.
  7. Piekę przez ok. 30-40 minut w 180 st. Celsjusza, aż ziemniaki się zarumienią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki