Z resztek po świętach robię zapiekankę. Jest tania, szybka i smaczna

Zapiekanki to najlepszy patent na kryzysowy obiad z tego, co akurat jest pod ręką. Po Świętach pojawia się u mnie obowiązkowo, jako forma czyszczenia lodówki z resztek. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a na dodatek smakuje naprawdę dobrze.

Zapiekanka z resztek - PysznościZapiekanka z resztek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Zapiekanka przyjmuje niemal wszystko. Bazą może być makaron, ryż i ziemniaki, dorzucić można też większość warzyw czy mięs. Kluczem do sukcesu jest spojenie ich w jedną całość przy pomocy mieszanki jaj ze śmietaną lub sosu pomidorowego oraz dodanie sera, bo powszechnie wiadomo, że ser sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Nie lubię marnować jedzenia, więc ta zapiekanka to moja poświąteczna pozycja obowiązkowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Zapiekanka z resztek po świętach

Trochę ugotowanych ziemniaków, tam jakaś końcówka podsuszonej nieco wędliny, otwarty przecier pomidorowy, napoczęty kubek śmietany, trochę sera - w każdej lodówce można znaleźć artefakty, które pomogą stworzyć zapiekankę. Może się wydawać, że to już produkty drugiej kategorii, ale w zapiekance zyskają nowe, pyszne życie.

Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad
Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad © Adobe Stock

Sam przepis nie jest precyzyjny, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką w lodówce. Dzięki temu też każdy może puścić nieco wodze fantazji i dobrać to, co najbardziej lubi w takich daniach.

Składniki:

  • resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs,
  • marchewka, pietruszka, brokuł, kalafior i inne warzywa, które zostały w lodówce, mogą być przyschnięte,
  • puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy,
  • ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie
  • trochę śmietany,
  • kawałek żółtego sera,
  • olej,

Co ważne, składniki mogą być drugiej kategorii, mniej jędrne czy wysuszone, ale pod żadnym pozorem nie używam rzeczy, które mają oznaki zepsucia. Takie produkty bez wahania od razu wyrzucam do śmieci.

Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie smaruję olejem.
  2. Mięsa (pieczone i wędliny) kroję na mniejsze kawałki i podsmażam chwilę na odrobinie oleju.
  3. Warzywa obieram, kroję i dorzucam do smażącego się mięsa. Do smaku doprawiam je solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaję przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i dokładnie mieszam.
  5. Ziemniaki podgrzewam i ugniatam wraz ze śmietaną i masłem na gładkie purée. Doprawiam je gałką muszkatołową.
  6. Do naczynia żaroodpornego wkładam usmażone warzywa z mięsem. Na górze rozprowadzam ziemniaczane purée i posypuję całość startym serem.
  7. Piekę przez ok. 30-40 minut w 180 st. Celsjusza, aż ziemniaki się zarumienią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀