Warstwowe gołąbki Ewy Wachowicz. Nie męcz się z zawijaniem

Gołąbki to jedno z dań, które uwielbiają niemal wszyscy, ale ze względu na czasochłonny przepis pojawiają się na stole dość rzadko. Swój sposób na to ma Ewa Wachowicz, która zamiast mozolnie zawijać mięso w kapustę, zamienia całość w szybką i pyszną zapiekankę.

Warstwowe gołąbki - Pyszności
Warstwowe gołąbki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, vkuslandia

28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 11:21

Gołąbki to jedno z dań, które w domach pojawia się raczej od święta. Wszystko przez dość długi i mozolny proces ich przygotowania. Jest jednak sposób, aby częściej sięgać po uwielbiany przez pokolenia smak. Ewa Wachowicz gołąbki serwuje w formie warstwowej zapiekanki. Przypomina ona nieco lazanię po polsku, w której płaty makarony zastępują liście kapusty.

Przygotowanie takich warstwowych gołąbków jest o wiele szybsze niż klasyczne ich zawijania, a smakują tak samo dobrze. Dodatkowo całość zwieńcza porcja sera, który w piekarniku roztapia się, tworząc gorącą, ciągnącą się warstwę. Na sam widok cieknie ślinka, więc trzeba spieszyć się z serwowaniem, bo brzuchy jeszcze głośniej zaczną burczeć, gdy poczują ten zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe gołąbki

Warstwowe gołąbki to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Robi się je szybko, idealnie rozgrzeją w chłodny dzień i sprawią, że każdy będzie zadowolony. To sprytny przepis na obiad, gdy nie masz czasu, a chcesz wykorzystać mięso mielone.

Warstwowe gołąbki - Pyszności
Warstwowe gołąbki - Pyszności© Canva | minadezhda

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 300 g startego żółtego sera lub sera mozzarella,
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • 125 ml wytrawnego wina czerwonego,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 pomidorów,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz,
  • papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Po usmażeniu mięsa podlej je winem i przypraw solą. Mięso powinno się dusić przez chwilę, a następnie odparować płyn.
  2. W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i kawałek selera i usmaż na patelni na maśle.
  3. Gdy warzywa będą już podsmażone, dodaj do nich pokrojoną cebulę. Czekaj, aż cebula się zeszkli i  dorzuć pokrojony czosnek.
  4. Po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
  5. Gdy warzywa już się podduszą, zmiksuj wszystko i przełóż na patelnię z mięsem.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
  7. Sparz kapustę w gorącej wodzie i kolejno oderwij liście. Kapustę wystudź i odetnij zgrubiałe nerwy.
  8. Szklankę ryżu ugotuj w osolonym wrzątku.
  9. Wyłóż na dnie żaroodpornego naczynia liście kapusty. Na liście kapusty nałóż 1/3 część ryżu.
  10. Posyp ryż startym serem i dodaj część mięsa.
  11. Przykryj farsz liśćmi kapusty, ponownie nałóż ryż, posyp serem, wyłóż i rozprowadź mięso.
  12. Zrób ostatnią warstwę, ale nieco inaczej — najpierw liście kapusty i ryż, a potem farsz mięsny. Wszystko dokładnie wyrównaj i obficie posyp serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Tak przygotowane gołąbki warstwowe są nie tylko smaczne, ale też efektownie prezentują się na stole. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie