Warstwowe gołąbki Ewy Wachowicz. Nie męcz się z zawijaniem

Gołąbki to jedno z dań, które uwielbiają niemal wszyscy, ale ze względu na czasochłonny przepis pojawiają się na stole dość rzadko. Swój sposób na to ma Ewa Wachowicz, która zamiast mozolnie zawijać mięso w kapustę, zamienia całość w szybką i pyszną zapiekankę.

Warstwowe gołąbki - Pyszności
Warstwowe gołąbki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, vkuslandia

Gołąbki to jedno z dań, które w domach pojawia się raczej od święta. Wszystko przez dość długi i mozolny proces ich przygotowania. Jest jednak sposób, aby częściej sięgać po uwielbiany przez pokolenia smak. Ewa Wachowicz gołąbki serwuje w formie warstwowej zapiekanki. Przypomina ona nieco lazanię po polsku, w której płaty makarony zastępują liście kapusty.

Przygotowanie takich warstwowych gołąbków jest o wiele szybsze niż klasyczne ich zawijania, a smakują tak samo dobrze. Dodatkowo całość zwieńcza porcja sera, który w piekarniku roztapia się, tworząc gorącą, ciągnącą się warstwę. Na sam widok cieknie ślinka, więc trzeba spieszyć się z serwowaniem, bo brzuchy jeszcze głośniej zaczną burczeć, gdy poczują ten zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Warstwowe gołąbki

Warstwowe gołąbki to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Robi się je szybko, idealnie rozgrzeją w chłodny dzień i sprawią, że każdy będzie zadowolony. To sprytny przepis na obiad, gdy nie masz czasu, a chcesz wykorzystać mięso mielone.

Warstwowe gołąbki - Pyszności
Warstwowe gołąbki - Pyszności© Canva | minadezhda

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 300 g startego żółtego sera lub sera mozzarella,
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • 125 ml wytrawnego wina czerwonego,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 pomidorów,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz,
  • papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Po usmażeniu mięsa podlej je winem i przypraw solą. Mięso powinno się dusić przez chwilę, a następnie odparować płyn.
  2. W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i kawałek selera i usmaż na patelni na maśle.
  3. Gdy warzywa będą już podsmażone, dodaj do nich pokrojoną cebulę. Czekaj, aż cebula się zeszkli i  dorzuć pokrojony czosnek.
  4. Po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
  5. Gdy warzywa już się podduszą, zmiksuj wszystko i przełóż na patelnię z mięsem.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
  7. Sparz kapustę w gorącej wodzie i kolejno oderwij liście. Kapustę wystudź i odetnij zgrubiałe nerwy.
  8. Szklankę ryżu ugotuj w osolonym wrzątku.
  9. Wyłóż na dnie żaroodpornego naczynia liście kapusty. Na liście kapusty nałóż 1/3 część ryżu.
  10. Posyp ryż startym serem i dodaj część mięsa.
  11. Przykryj farsz liśćmi kapusty, ponownie nałóż ryż, posyp serem, wyłóż i rozprowadź mięso.
  12. Zrób ostatnią warstwę, ale nieco inaczej — najpierw liście kapusty i ryż, a potem farsz mięsny. Wszystko dokładnie wyrównaj i obficie posyp serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Tak przygotowane gołąbki warstwowe są nie tylko smaczne, ale też efektownie prezentują się na stole. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie