Sałatka jarzynowa w cieście francuskim. Goście nie uwierzą
Domownikom i gościom spadną z wrażenia kapcie, gdy zobaczą tę wariację z sałatką jarzynową w roli głównej. Podana między dwoma kruchymi płatami ciasta francuskiego nie tylko udekoruje stół, ale też rozkocha podniebienia.
26.12.2023 13:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta szybka i pyszna przekąska z sałatki jarzynowej i ciasta francuskiego uświetni stół i pozwoli pozbyć się pozostałości po świątecznych potrawach. Poczęstuj gości, a z pewnością będą pytać o przepis. Przekąskę podać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu prezentuje się i smakuje obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z sałatką jarzynową, która została po świętach?
Sałatka jarzynowa szybko traci świeżość i długo w lodówce nie postoi. Najlepiej jest zjeść ją jak najszybciej, jeśli jednak po świętach zostało co nieco przysmaku, można podać go w nieco odmienionej wersji - w cieście francuskim. To zaskakujące połączenie daje wspaniały rezultat. Tak podana sałatka jarzynowa nabiera ciekawszej formy i smaku.
Jak przygotować sałatkę jarzynową w cieście francuskim? Zainspirowani przepisem opublikowanym na tiktokowym kanale kulinarnym "gatim zi de zi" proponujemy, by z ciasta francuskiego przygotować minikanapeczki posmarowane jarzynową. Przygotowanie tej przekąski ani nie jest czasochłonne, ani trudne, a wspaniale urozmaici stół i pozwoli "wyczyścić" lodówkę z poświątecznych resztek. Do posypania kawałków ciasta francuskiego przed upieczeniem możesz wykorzystać sezam, czarnuszkę, siemię lniane, słonecznik lub gomasio.
Sałatka jarzynowa w cieście francuskim. Przepis
Przygotowanie specjału jest banalnie proste. Z ciasta francuskiego (gotowe arkusze bez problemu kupisz w sklepie) wytnij różne kształty - mogą to być kwadraty czy koła lub bardziej tematyczne, jak choinki. Gotowe kawałki ciasta ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp sezamem, czarnuszką lub innym ziarenkami.
Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 10-12 minut. Gotowe ciastka odstaw, by ostygły, a następnie przekrój je na pół (jak w wideo poniżej), posmaruj sałatką jarzynową i z powrotem złóż części ciastka w jedno, tworząc kanapeczkę. Sałatka jarzynowa podana w taki sposób z pewnością zachwyci wszystkich.