Sałatka jarzynowa w cieście francuskim. Goście nie uwierzą

Domownikom i gościom spadną z wrażenia kapcie, gdy zobaczą tę wariację z sałatką jarzynową w roli głównej. Podana między dwoma kruchymi płatami ciasta francuskiego nie tylko udekoruje stół, ale też rozkocha podniebienia.

Co zrobić z sałatką jarzynową? Co zrobić z sałatką jarzynową?
Źródło zdjęć: © TikTok: gatim zi de zi (screenshot)

Ta szybka i pyszna przekąska z sałatki jarzynowej i ciasta francuskiego uświetni stół i pozwoli pozbyć się pozostałości po świątecznych potrawach. Poczęstuj gości, a z pewnością będą pytać o przepis. Przekąskę podać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu prezentuje się i smakuje obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Co zrobić z sałatką jarzynową, która została po świętach?

Sałatka jarzynowa szybko traci świeżość i długo w lodówce nie postoi. Najlepiej jest zjeść ją jak najszybciej, jeśli jednak po świętach zostało co nieco przysmaku, można podać go w nieco odmienionej wersji - w cieście francuskim. To zaskakujące połączenie daje wspaniały rezultat. Tak podana sałatka jarzynowa nabiera ciekawszej formy i smaku.

Jak przygotować sałatkę jarzynową w cieście francuskim? Zainspirowani przepisem opublikowanym na tiktokowym kanale kulinarnym "gatim zi de zi" proponujemy, by z ciasta francuskiego przygotować minikanapeczki posmarowane jarzynową. Przygotowanie tej przekąski ani nie jest czasochłonne, ani trudne, a wspaniale urozmaici stół i pozwoli "wyczyścić" lodówkę z poświątecznych resztek. Do posypania kawałków ciasta francuskiego przed upieczeniem możesz wykorzystać sezam, czarnuszkę, siemię lniane, słonecznik lub gomasio.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Freepik | timolina

Sałatka jarzynowa w cieście francuskim. Przepis

Przygotowanie specjału jest banalnie proste. Z ciasta francuskiego (gotowe arkusze bez problemu kupisz w sklepie) wytnij różne kształty - mogą to być kwadraty czy koła lub bardziej tematyczne, jak choinki. Gotowe kawałki ciasta ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp sezamem, czarnuszką lub innym ziarenkami.

Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 10-12 minut. Gotowe ciastka odstaw, by ostygły, a następnie przekrój je na pół (jak w wideo poniżej), posmaruj sałatką jarzynową i z powrotem złóż części ciastka w jedno, tworząc kanapeczkę. Sałatka jarzynowa podana w taki sposób z pewnością zachwyci wszystkich.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie