Zanim sałatka jarzynowa się zepsuje, możesz zrobić z niej zupę. Rewolucyjny przepis

Święta, święta i... po świętach. Jeśli w twojej lodówce zalega żywność, której nie jesteś w stanie spożyć, to możesz uchronić ją przed zepsuciem i wyrzuceniem. Marnowanie i wyrzucanie żywności jest jednym z największych błędów, który popełnia się tuż po świętach. Czy z popularnego dania wielkanocnego można zrobić pożywną zupę? Oczywiście, że tak. Zupa z sałatki jarzynowej pozytywnie cię zaskoczy.

ObrazekZupa z sałatki jarzynowej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Po przygotowaniu wielkanocnych potraw możesz przez chwilę odetchnąć. Z pewnością, w twojej lodówce znajduje się wiele smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Miej na uwadze jednak fakt, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w przeciągu kilku dni. Aby uchronić żywność przed zepsuciem, dobrze jest zamrozić to, co się da lub przygotować dania zgodne z duchem zero waste, które zaskoczą twoich bliskich. Czy sałatkę jarzynową można zamienić w zupę krem? Okazuje się, że tak i jest to bardzo smaczne danie!

Zupa z sałatki jarzynowej - pomysł na niemarnowanie jedzenia

Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że sałatka jarzynowa to danie, które należy spożyć w przeciągu maksymalnie 3 dni. Po tym czasie ta popularna sałatka staje się niesmaczna, podchodzi wodą i nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. W przypadku, gdy nie jesteś w stanie jej zjeść, możesz ją wykorzystać w naprawdę ciekawy sposób. Świetną opcją będzie tu zupa z sałatki jarzynowej. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Zachwyca smakiem, a ty unikniesz marnowania jedzenia.

Obrazek
sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Zanim podpowiemy ci, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej, to zwróć uwagę na to, co możesz zrobić z nadmiarem jedzenia po Wielkanocy. Zamiast wyrzucać popularne potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym do jadłodzielni, w pierwszej kolejności zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub wykonać metamorfozy dań. I tu, z pomocą przychodzi ci przepis na zupę z sałatki jarzynowej. To danie, które zniknie z talerzy twoich domowników w parę chwil.

Najlepszy przepis na zupę z sałatki jarzynowej - jak ją zrobić?

To bardzo proste. Wystarczy parę chwil i popularna sałatka jarzynowa, by wyczarować z niej kulinarne dzieło sztuki. To pomysł na szybki obiad z jedzenia, które zostało po świętach. Zamiast wyrzucać, przygotuj coś smacznego i treściwego.

Składniki:

  • cebula
  • szklanka sałatki jarzynowej
  • 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 kromki suchego pieczywa
  • szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia.
Obrazek
Zupa krem - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż w garnku poszatkowaną cebulę i dwie kromki suchego pieczywa.
  2. Dodaj sałatkę, wlej wodę i gotuj przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu.
  3. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę i następnie przypraw solą i pieprzem.
  4. Podaj zupę z grzankami lub bez i z poszatkowaną świeżą natką pietruszki.

A co powiesz na zupę lasagne? Przepis na to włoskie danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości