Zanim sałatka jarzynowa się zepsuje, możesz zrobić z niej zupę. Rewolucyjny przepis

Święta, święta i... po świętach. Jeśli w twojej lodówce zalega żywność, której nie jesteś w stanie spożyć, to możesz uchronić ją przed zepsuciem i wyrzuceniem. Marnowanie i wyrzucanie żywności jest jednym z największych błędów, który popełnia się tuż po świętach. Czy z popularnego dania wielkanocnego można zrobić pożywną zupę? Oczywiście, że tak. Zupa z sałatki jarzynowej pozytywnie cię zaskoczy.

ObrazekZupa z sałatki jarzynowej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Po przygotowaniu wielkanocnych potraw możesz przez chwilę odetchnąć. Z pewnością, w twojej lodówce znajduje się wiele smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Miej na uwadze jednak fakt, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w przeciągu kilku dni. Aby uchronić żywność przed zepsuciem, dobrze jest zamrozić to, co się da lub przygotować dania zgodne z duchem zero waste, które zaskoczą twoich bliskich. Czy sałatkę jarzynową można zamienić w zupę krem? Okazuje się, że tak i jest to bardzo smaczne danie!

Zupa z sałatki jarzynowej - pomysł na niemarnowanie jedzenia

Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że sałatka jarzynowa to danie, które należy spożyć w przeciągu maksymalnie 3 dni. Po tym czasie ta popularna sałatka staje się niesmaczna, podchodzi wodą i nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. W przypadku, gdy nie jesteś w stanie jej zjeść, możesz ją wykorzystać w naprawdę ciekawy sposób. Świetną opcją będzie tu zupa z sałatki jarzynowej. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Zachwyca smakiem, a ty unikniesz marnowania jedzenia.

Obrazek
sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Zanim podpowiemy ci, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej, to zwróć uwagę na to, co możesz zrobić z nadmiarem jedzenia po Wielkanocy. Zamiast wyrzucać popularne potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym do jadłodzielni, w pierwszej kolejności zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub wykonać metamorfozy dań. I tu, z pomocą przychodzi ci przepis na zupę z sałatki jarzynowej. To danie, które zniknie z talerzy twoich domowników w parę chwil.

Najlepszy przepis na zupę z sałatki jarzynowej - jak ją zrobić?

To bardzo proste. Wystarczy parę chwil i popularna sałatka jarzynowa, by wyczarować z niej kulinarne dzieło sztuki. To pomysł na szybki obiad z jedzenia, które zostało po świętach. Zamiast wyrzucać, przygotuj coś smacznego i treściwego.

Składniki:

  • cebula
  • szklanka sałatki jarzynowej
  • 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 kromki suchego pieczywa
  • szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia.
Obrazek
Zupa krem - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż w garnku poszatkowaną cebulę i dwie kromki suchego pieczywa.
  2. Dodaj sałatkę, wlej wodę i gotuj przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu.
  3. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę i następnie przypraw solą i pieprzem.
  4. Podaj zupę z grzankami lub bez i z poszatkowaną świeżą natką pietruszki.

A co powiesz na zupę lasagne? Przepis na to włoskie danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil