Zanim sałatka jarzynowa się zepsuje, możesz zrobić z niej zupę. Rewolucyjny przepis
Święta, święta i... po świętach. Jeśli w twojej lodówce zalega żywność, której nie jesteś w stanie spożyć, to możesz uchronić ją przed zepsuciem i wyrzuceniem. Marnowanie i wyrzucanie żywności jest jednym z największych błędów, który popełnia się tuż po świętach. Czy z popularnego dania wielkanocnego można zrobić pożywną zupę? Oczywiście, że tak. Zupa z sałatki jarzynowej pozytywnie cię zaskoczy.
11.04.2023 10:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Po przygotowaniu wielkanocnych potraw możesz przez chwilę odetchnąć. Z pewnością, w twojej lodówce znajduje się wiele smacznych dań, które będziesz spożywać przez dłuższy czas. Miej na uwadze jednak fakt, że niektóre z nich najlepiej jest spożyć w przeciągu kilku dni. Aby uchronić żywność przed zepsuciem, dobrze jest zamrozić to, co się da lub przygotować dania zgodne z duchem zero waste, które zaskoczą twoich bliskich. Czy sałatkę jarzynową można zamienić w zupę krem? Okazuje się, że tak i jest to bardzo smaczne danie!
Zupa z sałatki jarzynowej - pomysł na niemarnowanie jedzenia
Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że sałatka jarzynowa to danie, które należy spożyć w przeciągu maksymalnie 3 dni. Po tym czasie ta popularna sałatka staje się niesmaczna, podchodzi wodą i nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. W przypadku, gdy nie jesteś w stanie jej zjeść, możesz ją wykorzystać w naprawdę ciekawy sposób. Świetną opcją będzie tu zupa z sałatki jarzynowej. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Zachwyca smakiem, a ty unikniesz marnowania jedzenia.
Zanim podpowiemy ci, jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej, to zwróć uwagę na to, co możesz zrobić z nadmiarem jedzenia po Wielkanocy. Zamiast wyrzucać popularne potrawy, możesz je zamrozić, oddać potrzebującym do jadłodzielni, w pierwszej kolejności zjeść to, co może się zepsuć najszybciej, podzielić się z najbliższymi lub wykonać metamorfozy dań. I tu, z pomocą przychodzi ci przepis na zupę z sałatki jarzynowej. To danie, które zniknie z talerzy twoich domowników w parę chwil.
Najlepszy przepis na zupę z sałatki jarzynowej - jak ją zrobić?
To bardzo proste. Wystarczy parę chwil i popularna sałatka jarzynowa, by wyczarować z niej kulinarne dzieło sztuki. To pomysł na szybki obiad z jedzenia, które zostało po świętach. Zamiast wyrzucać, przygotuj coś smacznego i treściwego.
Składniki:
- cebula
- szklanka sałatki jarzynowej
- 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
- 2 kromki suchego pieczywa
- szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż w garnku poszatkowaną cebulę i dwie kromki suchego pieczywa.
- Dodaj sałatkę, wlej wodę i gotuj przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu.
- Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę i następnie przypraw solą i pieprzem.
- Podaj zupę z grzankami lub bez i z poszatkowaną świeżą natką pietruszki.
A co powiesz na zupę lasagne? Przepis na to włoskie danie znajdziesz na naszym kanale YouTube: