Te przepyszne ciasteczka zrobisz w mgnieniu oka. Wyglądają jak płatki śniegu
W końcu mamy to — grudzień, a wraz z nim świąteczne menu. Oczywiście w tym magicznym czasie nie może zabraknąć zimowych akcentów. A skoro o nich już mowa, to koniecznie musisz sprawdzić dzisiejszą recepturę. Twoi bliscy będą zachwyceni!
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 13:19
Na pewno nie będę oryginalna, ale muszę to napisać — grudzień to mój ulubiony okres w całym roku kalendarzowym. I nie chodzi tu tylko o końcówkę roku, a cały miesiąc. Kiedy tylko w kalendarzu pojawia się data 1 grudnia, w moim domu i kuchni dominują świąteczne akcenty. I nie inaczej będzie też dzisiaj.
Już za moment zdradzę ci mój sprawdzony patent na cudowne ciasteczka śnieżynki. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Do tego ich przygotowanie to czysta przyjemność. Lepiej być nie może!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowej roboty ciasteczka wyglądają jak prawdziwe płatki śniegu. Idealnie sprawdzą się w zimowym menu
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 20 g roztopionego masła,
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych ciasteczek. W tym celu rozkładam na blacie arkusz ciasta francuskiego. Następnie układam na cieście małą miskę. Odrysowuję od niej kształt koła, po czym je wycinam.
Krok 2. Na każdym takim elemencie rozsmarowuję roztopione masło. Następnie dodaję brązowy cukier i cynamon. Każdy taki element przykrywam dodatkowo drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na każdym elemencie w centralnej części układam okrągłą foremkę, po czym nacinam każde kółko, tworząc mniejsze paseczki dookoła. Pamiętaj, musi być to liczba parzysta.
Krok 4. Każdy taki paseczek następnie wywijam kilka razy, aby uzyskać efekt spirali. Na koniec łączę ze sobą dwa sąsiadujące elementy.
Krok 5. Tak przygotowane śnieżynki przenoszę do formy do pieczenia, którą wcześniej przykrywam papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę przez 15 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe ciasteczka serwuję na ciepło z dodatkiem cukru pudru. Świetnie spisze się tu również lukier królewski lub polewa z białej czekolady. Smacznego!
I to wszystko na dziś, jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś w twojej kuchni pojawiły się genialne ciasteczka w zimowym wydaniu. Są tak dobre, że na pewno od razu znikną z talerzy. Daję ci na to moją 100 proc. gwarancję.