Ciasteczka świąteczne, które zawsze się udają. Uważaj, bo mogą zniknąć już przed Bożym Narodzeniem
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to czas na przygotowanie pomysłów na kolację wigilijną i kolejne dni z rodziną. Co powiesz na ciasteczka świąteczne? Są tak pyszne, że mogą zniknąć ze stołu już przed Bożym Narodzeniem.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 09:52
Nie ma chyba osoby, która nie oblizywałaby się na myśl o słodkościach, a te świąteczne są zawsze wyjątkowo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć o najwspanialszych na świecie piernikach. Jednak tym razem zostawimy je w spokoju i przygotujemy zupełnie inne ciasteczka o korzennym aromacie. Zapraszamy cię na kulinarną przygodę, dzięki której nauczysz się tajników pieczenia aromatycznych ciasteczek świątecznych. Zaserwuj je na wigilijnym stole, a znikną szybciej, niż się pojawiły. Gwarantujemy, że nie dotrwają do drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka świąteczne - przepis
Na początku przygotuj potrzebne składniki. Nie jest ich bardzo dużo, ale dzięki nim stworzysz szczególny deser, w którym wszyscy się zakochają bez pamięci:
- 200 gramów mąki pszennej,
- 80 gramów cukru pudru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczkę cynamonu,
- przyprawę korzenną,
- 100 gramów masła,
- jajko.
Sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i zagnieć.
- Zawiń masę w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kształty. W tym celu możesz użyć foremek - idealnie, jeśli będą miały świąteczny kształt.
- Ciasteczka świąteczne piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
- Słodkości udekoruj lukrem lub polewą kakaową. Możesz też dołożyć jadalne ozdoby, na przykład cukrowe kuleczki lub posypkę. Ciasteczka świąteczne będą i smakować, i prezentować się obłędnie.