Ciasteczka świąteczne, które zawsze się udają. Uważaj, bo mogą zniknąć już przed Bożym Narodzeniem

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to czas na przygotowanie pomysłów na kolację wigilijną i kolejne dni z rodziną. Co powiesz na ciasteczka świąteczne? Są tak pyszne, że mogą zniknąć ze stołu już przed Bożym Narodzeniem.

Ciasteczka świąteczneCiasteczka świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma chyba osoby, która nie oblizywałaby się na myśl o słodkościach, a te świąteczne są zawsze wyjątkowo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć o najwspanialszych na świecie piernikach. Jednak tym razem zostawimy je w spokoju i przygotujemy zupełnie inne ciasteczka o korzennym aromacie. Zapraszamy cię na kulinarną przygodę, dzięki której nauczysz się tajników pieczenia aromatycznych ciasteczek świątecznych. Zaserwuj je na wigilijnym stole, a znikną szybciej, niż się pojawiły. Gwarantujemy, że nie dotrwają do drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Ciasteczka świąteczne - przepis

Na początku przygotuj potrzebne składniki. Nie jest ich bardzo dużo, ale dzięki nim stworzysz szczególny deser, w którym wszyscy się zakochają bez pamięci:

  • 200 gramów mąki pszennej,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • przyprawę korzenną,
  • 100 gramów masła,
  • jajko.
Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i zagnieć.
  2. Zawiń masę w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kształty. W tym celu możesz użyć foremek - idealnie, jeśli będą miały świąteczny kształt.
  4. Ciasteczka świąteczne piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
  5. Słodkości udekoruj lukrem lub polewą kakaową. Możesz też dołożyć jadalne ozdoby, na przykład cukrowe kuleczki lub posypkę. Ciasteczka świąteczne będą i smakować, i prezentować się obłędnie.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska