PrzepisBoże NarodzenieCiasteczka świąteczne, które zawsze się udają. Uważaj, bo mogą zniknąć już przed Bożym Narodzeniem

Ciasteczka świąteczne, które zawsze się udają. Uważaj, bo mogą zniknąć już przed Bożym Narodzeniem

Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.11.2023 07:38, aktualizacja: 28.11.2023 09:52

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to czas na przygotowanie pomysłów na kolację wigilijną i kolejne dni z rodziną. Co powiesz na ciasteczka świąteczne? Są tak pyszne, że mogą zniknąć ze stołu już przed Bożym Narodzeniem.

Nie ma chyba osoby, która nie oblizywałaby się na myśl o słodkościach, a te świąteczne są zawsze wyjątkowo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć o najwspanialszych na świecie piernikach. Jednak tym razem zostawimy je w spokoju i przygotujemy zupełnie inne ciasteczka o korzennym aromacie. Zapraszamy cię na kulinarną przygodę, dzięki której nauczysz się tajników pieczenia aromatycznych ciasteczek świątecznych. Zaserwuj je na wigilijnym stole, a znikną szybciej, niż się pojawiły. Gwarantujemy, że nie dotrwają do drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka świąteczne - przepis

Na początku przygotuj potrzebne składniki. Nie jest ich bardzo dużo, ale dzięki nim stworzysz szczególny deser, w którym wszyscy się zakochają bez pamięci:

  • 200 gramów mąki pszennej,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • przyprawę korzenną,
  • 100 gramów masła,
  • jajko.
Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i zagnieć.
  2. Zawiń masę w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kształty. W tym celu możesz użyć foremek - idealnie, jeśli będą miały świąteczny kształt.
  4. Ciasteczka świąteczne piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
  5. Słodkości udekoruj lukrem lub polewą kakaową. Możesz też dołożyć jadalne ozdoby, na przykład cukrowe kuleczki lub posypkę. Ciasteczka świąteczne będą i smakować, i prezentować się obłędnie.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także