Ciasteczka świąteczne, które zawsze się udają. Uważaj, bo mogą zniknąć już przed Bożym Narodzeniem

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to czas na przygotowanie pomysłów na kolację wigilijną i kolejne dni z rodziną. Co powiesz na ciasteczka świąteczne? Są tak pyszne, że mogą zniknąć ze stołu już przed Bożym Narodzeniem.

Ciasteczka świąteczneCiasteczka świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma chyba osoby, która nie oblizywałaby się na myśl o słodkościach, a te świąteczne są zawsze wyjątkowo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć o najwspanialszych na świecie piernikach. Jednak tym razem zostawimy je w spokoju i przygotujemy zupełnie inne ciasteczka o korzennym aromacie. Zapraszamy cię na kulinarną przygodę, dzięki której nauczysz się tajników pieczenia aromatycznych ciasteczek świątecznych. Zaserwuj je na wigilijnym stole, a znikną szybciej, niż się pojawiły. Gwarantujemy, że nie dotrwają do drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Ciasteczka świąteczne - przepis

Na początku przygotuj potrzebne składniki. Nie jest ich bardzo dużo, ale dzięki nim stworzysz szczególny deser, w którym wszyscy się zakochają bez pamięci:

  • 200 gramów mąki pszennej,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • przyprawę korzenną,
  • 100 gramów masła,
  • jajko.
Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i zagnieć.
  2. Zawiń masę w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kształty. W tym celu możesz użyć foremek - idealnie, jeśli będą miały świąteczny kształt.
  4. Ciasteczka świąteczne piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
  5. Słodkości udekoruj lukrem lub polewą kakaową. Możesz też dołożyć jadalne ozdoby, na przykład cukrowe kuleczki lub posypkę. Ciasteczka świąteczne będą i smakować, i prezentować się obłędnie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości