Przy tych ciasteczkach pierniczki mogą się schować. Maślane, słodkie i pyszne

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy warto przygotować coś pysznego dla najbliższych. Ciasteczka maślane to idealny wybór na świąteczny deser. Są kruche, słodkie i mają delikatny aromat wanilii.

Kruche ciasteczka świąteczneKruche ciasteczka świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Marcin Michałowski

Świąteczne ciasteczka maślane to prawdziwy hit na Boże Narodzenie. Zamiast tradycyjnych pierniczków, spróbuj czegoś nowego i przygotuj te maślane, słodkie rarytasy. Są idealne jako deser po świątecznym obiedzie w towarzystwie kawy, herbaty czy kubka mleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Prosty przepis na świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka maślane to klasyczny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są pyszne, łatwe do zrobienia i sprawdzą się na każdą okazję.

Ciasto do tych maślanych ciasteczek jest kruche i delikatne. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników, które są dostępne w każdym sklepie.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 20 dag masła,
  • 9 dag cukru drobnego,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią.

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub do misy miksera. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.
  2. Wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią i żółtko. Energicznie zagnieć ciasto. Powinna powstać jednolita masa.
  3. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj blat o grubość ok. 5 mm.
  5. Za pomocą foremek wykrawaj z ciasta różne świąteczne kształty. Układaj je na blasze do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.
  7. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  8. Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Te wyjątkowe ciasteczka maślane z pewnością zyskają uznanie wśród twoich bliskich. Zapisz ten prosty przepis, bo z pewnością będziesz do niego wracać. Ciesz się smakiem tradycji w najpiękniejszym czasie roku!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie