Kiedy spodziewam się gości, biorę twaróg i jabłka. W pół godziny mam pyszny deser

Pyszne kruche ciasteczka twarogowe, lekko maślane z jabłkowym nadzieniem podbiją serca nie tylko łasuchów. To świetnie rozwiązanie, kiedy spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu na słodki poczęstunek. "Całuski" to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ciasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniuCiasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

Domowe ciasteczka twarogowe z jabłkiem, tzw. usteczka lub całuski to błyskawiczna i pyszna przekąska do popołudniowej herbaty czy kawy. Są niezawodne, kiedy potrzebujesz przyrządzić coś na szybko i słodko, by poczęstować niezapowiedzianych gości. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć przepyszny domowy deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Mięciutkie ciasteczka z twarogiem i jabłkami. Ekspresowe i przepyszne

Kruche maślane ciasteczka twarogowo-jabłkowe to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Przepis ten, który znają nasze mamy i babcie, z powodzeniem odtwarzany jest do dzisiaj. To ponadczasowe rozwiązanie na domowej roboty słodkości do kawy czy herbaty.

Bazą wypieku jest kruche ciasto twarogowe, którego przyrządzenie wymaga skompletowania wyłącznie trzech składników: twarogu, mąki i masła. Posłuży nie tylko do upieczenia pysznych "całusków", ale też np. spodów do rozmaitych tart. Warto pamiętać, że gotowe ciasto nadaje się do mrożenia (wytrzyma nawet 6 miesięcy w zamrażarce), można je również przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni.

Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków"
Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków" © Pixabay

Domowe ciasteczka twarogowe. Przepis na "całuski"

Składniki na 20 ciasteczek:

  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 2 jabłka kwaśne,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i przesiekaj je razem z mąką.
  2. Twaróg przeciśnij przez prasę lub rozgnieć ser tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, twaróg i zagnieć ciasto.
  4. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na grube plastry.
  6. Kiedy ciasto wyjmiesz z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
  7. Szklanką lub foremką wytnij z płatów ciasta okrągłe placuszki.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóż kawałek jabłka i złóż całość na pół.
  9. Ciastka układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie piecz je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
  10. Wystudzone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo