Kiedy spodziewam się gości, biorę twaróg i jabłka. W pół godziny mam pyszny deser

Pyszne kruche ciasteczka twarogowe, lekko maślane z jabłkowym nadzieniem podbiją serca nie tylko łasuchów. To świetnie rozwiązanie, kiedy spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu na słodki poczęstunek. "Całuski" to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ciasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniuCiasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

Domowe ciasteczka twarogowe z jabłkiem, tzw. usteczka lub całuski to błyskawiczna i pyszna przekąska do popołudniowej herbaty czy kawy. Są niezawodne, kiedy potrzebujesz przyrządzić coś na szybko i słodko, by poczęstować niezapowiedzianych gości. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć przepyszny domowy deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Mięciutkie ciasteczka z twarogiem i jabłkami. Ekspresowe i przepyszne

Kruche maślane ciasteczka twarogowo-jabłkowe to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Przepis ten, który znają nasze mamy i babcie, z powodzeniem odtwarzany jest do dzisiaj. To ponadczasowe rozwiązanie na domowej roboty słodkości do kawy czy herbaty.

Bazą wypieku jest kruche ciasto twarogowe, którego przyrządzenie wymaga skompletowania wyłącznie trzech składników: twarogu, mąki i masła. Posłuży nie tylko do upieczenia pysznych "całusków", ale też np. spodów do rozmaitych tart. Warto pamiętać, że gotowe ciasto nadaje się do mrożenia (wytrzyma nawet 6 miesięcy w zamrażarce), można je również przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni.

Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków"
Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków" © Pixabay

Domowe ciasteczka twarogowe. Przepis na "całuski"

Składniki na 20 ciasteczek:

  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 2 jabłka kwaśne,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i przesiekaj je razem z mąką.
  2. Twaróg przeciśnij przez prasę lub rozgnieć ser tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, twaróg i zagnieć ciasto.
  4. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na grube plastry.
  6. Kiedy ciasto wyjmiesz z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
  7. Szklanką lub foremką wytnij z płatów ciasta okrągłe placuszki.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóż kawałek jabłka i złóż całość na pół.
  9. Ciastka układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie piecz je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
  10. Wystudzone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy