PrzepisProste przepisyKiedy spodziewam się gości, biorę twaróg i jabłka. W pół godziny mam pyszny deser

Kiedy spodziewam się gości, biorę twaróg i jabłka. W pół godziny mam pyszny deser

Pyszne kruche ciasteczka twarogowe, lekko maślane z jabłkowym nadzieniem podbiją serca nie tylko łasuchów. To świetnie rozwiązanie, kiedy spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu na słodki poczęstunek. "Całuski" to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ciasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniu
Ciasteczka "całuski" wybornie smakują i są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

18.08.2023 13:08

Domowe ciasteczka twarogowe z jabłkiem, tzw. usteczka lub całuski to błyskawiczna i pyszna przekąska do popołudniowej herbaty czy kawy. Są niezawodne, kiedy potrzebujesz przyrządzić coś na szybko i słodko, by poczęstować niezapowiedzianych gości. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć przepyszny domowy deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie ciasteczka z twarogiem i jabłkami. Ekspresowe i przepyszne

Kruche maślane ciasteczka twarogowo-jabłkowe to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Przepis ten, który znają nasze mamy i babcie, z powodzeniem odtwarzany jest do dzisiaj. To ponadczasowe rozwiązanie na domowej roboty słodkości do kawy czy herbaty.

Bazą wypieku jest kruche ciasto twarogowe, którego przyrządzenie wymaga skompletowania wyłącznie trzech składników: twarogu, mąki i masła. Posłuży nie tylko do upieczenia pysznych "całusków", ale też np. spodów do rozmaitych tart. Warto pamiętać, że gotowe ciasto nadaje się do mrożenia (wytrzyma nawet 6 miesięcy w zamrażarce), można je również przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni.

Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków"
Kruche ciasto twarogowe może stanowić bazę innych wypieków, nie tylko ciasteczek "całusków"© Pixabay

Domowe ciasteczka twarogowe. Przepis na "całuski"

Składniki na 20 ciasteczek:

  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 2 jabłka kwaśne,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i przesiekaj je razem z mąką.
  2. Twaróg przeciśnij przez prasę lub rozgnieć ser tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, twaróg i zagnieć ciasto.
  4. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na grube plastry.
  6. Kiedy ciasto wyjmiesz z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
  7. Szklanką lub foremką wytnij z płatów ciasta okrągłe placuszki.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóż kawałek jabłka i złóż całość na pół.
  9. Ciastka układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie piecz je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
  10. Wystudzone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kruche ciasteczkaciasteczkadomowe wypieki
Wybrane dla Ciebie