Kiedy spodziewam się gości, biorę twaróg i jabłka. W pół godziny mam pyszny deser
Pyszne kruche ciasteczka twarogowe, lekko maślane z jabłkowym nadzieniem podbiją serca nie tylko łasuchów. To świetnie rozwiązanie, kiedy spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu na słodki poczęstunek. "Całuski" to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
18.08.2023 13:08
Domowe ciasteczka twarogowe z jabłkiem, tzw. usteczka lub całuski to błyskawiczna i pyszna przekąska do popołudniowej herbaty czy kawy. Są niezawodne, kiedy potrzebujesz przyrządzić coś na szybko i słodko, by poczęstować niezapowiedzianych gości. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć przepyszny domowy deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie ciasteczka z twarogiem i jabłkami. Ekspresowe i przepyszne
Kruche maślane ciasteczka twarogowo-jabłkowe to absolutny klasyk wśród domowych wypieków. Przepis ten, który znają nasze mamy i babcie, z powodzeniem odtwarzany jest do dzisiaj. To ponadczasowe rozwiązanie na domowej roboty słodkości do kawy czy herbaty.
Bazą wypieku jest kruche ciasto twarogowe, którego przyrządzenie wymaga skompletowania wyłącznie trzech składników: twarogu, mąki i masła. Posłuży nie tylko do upieczenia pysznych "całusków", ale też np. spodów do rozmaitych tart. Warto pamiętać, że gotowe ciasto nadaje się do mrożenia (wytrzyma nawet 6 miesięcy w zamrażarce), można je również przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni.
Domowe ciasteczka twarogowe. Przepis na "całuski"
Składniki na 20 ciasteczek:
- 100 g twarogu półtłustego,
- 2 jabłka kwaśne,
- 125 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 30 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i przesiekaj je razem z mąką.
- Twaróg przeciśnij przez prasę lub rozgnieć ser tłuczkiem do ziemniaków.
- Następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, twaróg i zagnieć ciasto.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na grube plastry.
- Kiedy ciasto wyjmiesz z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
- Szklanką lub foremką wytnij z płatów ciasta okrągłe placuszki.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż kawałek jabłka i złóż całość na pół.
- Ciastka układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie piecz je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
- Wystudzone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem.