Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Do tego smakuje jak z najlepszej restauracji
Pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli możesz zrobić naprawdę pyszne i ciekawe danie w kreatywny sposób. Nie wierzysz? Zapoznaj się z dzisiejszą recepturą, a od razu zmienisz zdanie!
20.11.2023 08:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli masz na głowie dodatkowo tysiąc spraw do załatwienia. Nic więc dziwnego, że w takich sytuacjach bardzo łatwo o kulinarne wypalenie.
Na szczęście masz nas, a my zawsze przyjdziemy z pomocą. To właśnie u nas znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów, które sprawią, że w twojej kuchni nigdy nie pojawi się nuda. Co więcej, nasza baza jest tak mocno zróżnicowana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. A skoro o obiedzie już mowa, to dziś chciałabym pokazać ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić przepyszny makaron. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Jeśli lubisz makarony, ta propozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej. Dosłownie nie sposób o niej zapomnieć, taka jest dobra!
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
- 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 400 g makaronu bavette,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie wlewam do środka oliwę z oliwek i wsypuję pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Podsmażam je przez chwilę.
Krok 2. Po chwili wlewam na patelnię śmietankę oraz wsypuję drobno posiekaną natkę pietruszki. Kolejnym ważnym elementem jest skórka cytryny. Aby dodać ją do powstającego sosu, biorę małe tarko i ścieram skórkę z dokładnie umytej cytryny bezpośrednio na patelnię.
Następnie dzielę cytrusa na pół i wyciskam dodatkowo na patelnię sok. Jeśli zależy ci, aby wydobyć z cytryny jak najwięcej soków, wcześniej roluj ją przez chwilę na blacie kuchennym bezpośrednio pod ręką. I to wszystko!
Krok 3. W osobnym garnku z osoloną wodą gotuję makaron. Czas gotowania tego produktu będzie uzależniony od rodzaju makaronu, jaki postanowisz użyć do przepisu. Dlatego też za każdym razem polecam przed gotowaniem, dokładnie zapoznać się z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję na patelnię.
Ważna porada! Kiedy gotuję makaron, który potem planuję połączyć z pysznym sosem, nigdy nie przepłukuję go zimną wodą tuż po odcedzeniu. W ten sposób pozbywasz się cennej skrobi, która tak naprawdę ułatwi połączenie makaronu i sosu w idealną całość.
Krok 4. Dokładnie mieszam zawartość patelni, po czym doprawiam do smaku przy pomocy soli. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję jeszcze przez kilka minut. Na koniec smaczne danie serwuję ze świeżo startym parmezanem i listkiem natki pietruszki. Smacznego!