PrzepisMakaronySzybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Do tego smakuje jak z najlepszej restauracji

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Do tego smakuje jak z najlepszej restauracji

Pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli możesz zrobić naprawdę pyszne i ciekawe danie w kreatywny sposób. Nie wierzysz? Zapoznaj się z dzisiejszą recepturą, a od razu zmienisz zdanie!

Makaronowa uczta już czeka!
Makaronowa uczta już czeka!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

20.11.2023 08:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli masz na głowie dodatkowo tysiąc spraw do załatwienia. Nic więc dziwnego, że w takich sytuacjach bardzo łatwo o kulinarne wypalenie.

Na szczęście masz nas, a my zawsze przyjdziemy z pomocą. To właśnie u nas znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów, które sprawią, że w twojej kuchni nigdy nie pojawi się nuda. Co więcej, nasza baza jest tak mocno zróżnicowana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. A skoro o obiedzie już mowa, to dziś chciałabym pokazać ci, jak w szybkiprosty sposób zrobić przepyszny makaron. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli lubisz makarony, ta propozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej. Dosłownie nie sposób o niej zapomnieć, taka jest dobra!

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
  • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 400 g makaronu bavette,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie wlewam do środka oliwę z oliwek i wsypuję pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Podsmażam je przez chwilę. 

Na początek na patelnię trafia oliwa i czosnek
Na początek na patelnię trafia oliwa i czosnek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili wlewam na patelnię śmietankę oraz wsypuję drobno posiekaną natkę pietruszki. Kolejnym ważnym elementem jest skórka cytryny. Aby dodać ją do powstającego sosu, biorę małe tarko i ścieram skórkę z dokładnie umytej cytryny bezpośrednio na patelnię. 

Głównym akcentem dania będzie cytryna
Głównym akcentem dania będzie cytryna© Licencjodawca | Pyszności

Następnie dzielę cytrusa na pół i wyciskam dodatkowo na patelnię sok. Jeśli zależy ci, aby wydobyć z cytryny jak najwięcej soków, wcześniej roluj ją przez chwilę na blacie kuchennym bezpośrednio pod ręką. I to wszystko!

Krok 3. W osobnym garnku z osoloną wodą gotuję makaron. Czas gotowania tego produktu będzie uzależniony od rodzaju makaronu, jaki postanowisz użyć do przepisu. Dlatego też za każdym razem polecam przed gotowaniem, dokładnie zapoznać się z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję na patelnię. 

Na patelnię dodaję ugotowany makaron
Na patelnię dodaję ugotowany makaron© Licencjodawca | Pyszności

Ważna porada! Kiedy gotuję makaron, który potem planuję połączyć z pysznym sosem, nigdy nie przepłukuję go zimną wodą tuż po odcedzeniu. W ten sposób pozbywasz się cennej skrobi, która tak naprawdę ułatwi połączenie makaronusosu w idealną całość.  

Krok 4. Dokładnie mieszam zawartość patelni, po czym doprawiam do smaku przy pomocy soli. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję jeszcze przez kilka minut. Na koniec smaczne danie serwuję ze świeżo startym parmezanemlistkiem natki pietruszki. Smacznego!

Można zabierać się za jedzenie
Można zabierać się za jedzenie© Licencjodawca | Pyszności