Wlewam na patelnię i dodaję pieczarki. Z tym dodatkiem smakują jak leśne grzyby

Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby. Są tanie, łatwo je kupić i pasują do wielu dań. Mogą również pomóc przy tęsknocie za leśnymi smakami. Dwa proste składniki nadadzą im jeszcze więcej aromatu.

Pieczarki - PysznościPieczarki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Aleksei Isachenko
Ewa Malinowska

Wśród grzybów zdecydowanie najłatwiej jest kupić pieczarki. Często goszczą w mojej kuchni - jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy domowej pizzy. Chociaż żyją nieco w cieniu mocniejszych w smaku grzybów leśnych, to zdecydowanie zasługują na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z grzybową wkładką. Wygląda i smakuje genialnie

Jak smażyć pieczarki?

Największą bolączką pieczarek jest to, że mają w sobie dużo wody. Przekłada się to czasem na ich smażenie - zamiast chrupiących, złocistych grzybów dostajemy wodnistą gąbkę bez smaku. Bardzo łatwo tego jednak uniknąć. Wystarczy porządnie rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić porcję pokrojonych grzybów. Nie dodaję ich jednak za dużo, aby nie obniżyć temperatury. Pieczarki podsmażam przez kilka minut, a dopiero później solę, aby nie puściły wody. Smażę, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając zawartość patelni.

Pieczarki - Pyszności
Pieczarki - Pyszności © Canva | HottShott

Pieczarki mają pełno smaku umami, ale można podkręcić je dodatkowymi przyprawami. Te grzyby kochają tymianek i rozmaryn, a dodatek chilli przełamie smak. Zioła dodaję również w świeżej wersji - połowę porcji podczas smażenia, połowę tuż przed podaniem. Do oleju dodaję też nieco masła, aby podkreślić smak.

Pieczarki będą smakowały jak leśne grzyby

Świetnym sposobem na podkręcenie smaku grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. To tak zwany piąty smak, który doskonale znają Japończycy. Mówi się, że to smak mięsa, ale tak naprawdę to połączenie smaku słonego i słodkiego, które znajdziemy też w wodorostach.

W tych produktach znajdziesz umami - Pyszności
W tych produktach znajdziesz umami - Pyszności © Canva | key05

Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino. Dodatkowo dorzucam również ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki śmiało mogą rywalizować z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.


Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyszczam, większe kroję na cztery części. Czosnek kroję w cienkie plasterki, a małą suszoną papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam czosnek oraz chilli. Podsmażam chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Dorzucam grzyby, wlewam sos sojowy i mieszam.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlewam wino i smażę przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane pieczarki serwuję ze świeżą bagietką lub jako dodatek do ziemniaków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟