Wlewam na patelnię i dodaję pieczarki. Z tym dodatkiem smakują jak leśne grzyby
Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby. Są tanie, łatwo je kupić i pasują do wielu dań. Mogą również pomóc przy tęsknocie za leśnymi smakami. Dwa proste składniki nadadzą im jeszcze więcej aromatu.
10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 11:44
Wśród grzybów zdecydowanie najłatwiej jest kupić pieczarki. Często goszczą w mojej kuchni - jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy domowej pizzy. Chociaż żyją nieco w cieniu mocniejszych w smaku grzybów leśnych, to zdecydowanie zasługują na uwagę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smażyć pieczarki?
Największą bolączką pieczarek jest to, że mają w sobie dużo wody. Przekłada się to czasem na ich smażenie - zamiast chrupiących, złocistych grzybów dostajemy wodnistą gąbkę bez smaku. Bardzo łatwo tego jednak uniknąć. Wystarczy porządnie rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić porcję pokrojonych grzybów. Nie dodaję ich jednak za dużo, aby nie obniżyć temperatury. Pieczarki podsmażam przez kilka minut, a dopiero później solę, aby nie puściły wody. Smażę, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając zawartość patelni.
Pieczarki mają pełno smaku umami, ale można podkręcić je dodatkowymi przyprawami. Te grzyby kochają tymianek i rozmaryn, a dodatek chilli przełamie smak. Zioła dodaję również w świeżej wersji - połowę porcji podczas smażenia, połowę tuż przed podaniem. Do oleju dodaję też nieco masła, aby podkreślić smak.
Pieczarki będą smakowały jak leśne grzyby
Świetnym sposobem na podkręcenie smaku grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. To tak zwany piąty smak, który doskonale znają Japończycy. Mówi się, że to smak mięsa, ale tak naprawdę to połączenie smaku słonego i słodkiego, które znajdziemy też w wodorostach.
Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino. Dodatkowo dorzucam również ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki śmiało mogą rywalizować z grzybami leśnymi.
Składniki:
- 600 g pieczarek,
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała suszona papryczka chili,
- natka pietruszki,
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyszczam, większe kroję na cztery części. Czosnek kroję w cienkie plasterki, a małą suszoną papryczkę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam czosnek oraz chilli. Podsmażam chwilę, aż uwolnią zapach.
- Dorzucam grzyby, wlewam sos sojowy i mieszam.
- Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlewam wino i smażę przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
- Dorzucam posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane pieczarki serwuję ze świeżą bagietką lub jako dodatek do ziemniaków. Smacznego!