Teściowa gotowała na Wszystkich Świętych. Dziś nikt już nie pamięta, a jest smaczniejsza od flaków

Forszmak lubelski to tradycyjne danie kuchni polskiej, które w ostatnich latach nieco zapomniano. A szkoda, bo jest to pyszne, sycące i łatwe do przygotowania danie.

Przepis na forszmakPrzepis na forszmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kuchnia to nie tylko zbiór dań i przepisów, to dziedzictwo, smak wspomnień i historii rodzinnych obiadów. Jednym z takich zapomnianych smaków jest forszmak, który podbił serca wielu mieszkańców wschodniej Polski i nie tylko. To niezwykłe danie, które łączy w sobie tradycję, smak i aromatyczne przyprawy. Zapomnijcie na chwilę o popularnych flakach i spróbujcie czegoś wyjątkowego. Oto forszmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Forszmak: klasyczne danie ze Wschodu

Nazwa "forszmak" brzmi nieco tajemniczo i egzotycznie, ale dla wielu jest synonimem domowego, tradycyjnego smaku. To danie, które wywodzi się z Lubelszczyzny, a w latach 80. i 90. cieszyło się ogromną popularnością. Smakuje niezwykle, a jego przygotowanie jest proste. Forszmak to rodzaj pomidorowo-paprykowego gulaszu z mięsem (zwykle jest to wieprzowina, wołowina lub indyk) i dodatkiem kiełbasy lub boczku. Co jednak nadaje mu niepowtarzalny smak? To właśnie ogórki kiszone sprawiają, że forszmak wyróżnia się na tle innych potraw.

Przepis na forszmak lubelski

Oto, czego będziemy potrzebować:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka, karkówka lub indyk),
  • 300-400 g wędzonej kiełbasy (ewentualnie wędzony boczek),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 5 średnich kiszonych ogórków (ważne: nie używajmy ogórków "kwaszonych"),
  • 8 małych pieczarek,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody),
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, np. Pudliszki,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • smalec lub olej do smażenia,
  • mąka pszenna do obtaczania mięsa.

Sposób przygotowania forszmaku:

  1. Rozpocznijmy przygotowanie forszmaku od ugotowania bulionu. Zagotujmy go, dodając liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Następnie, myję mięso, usuwam z niego błony i kroję je na niewielkie kawałki. Następnie obtaczam je w mące, solę i pieprzę.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam smalec lub olej i smażę mięso, najlepiej partiami, aż się ładnie zarumieni.
  4. Usmażone mięso przenoszę do gotującego się bulionu.
  5. Na tej samej patelni podsmażam cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy zmięknie, dodaję wyciśnięty czosnek i smażę jeszcze przez minutę, a potem przenoszę to do bulionu.
  6. Na tą samą patelnię wlewam odrobinę oleju, smażę czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki, które wcześniej obrałem i pokroiłem na połówki lub ćwiartki. Smażę je razem przez około 3 minuty, a potem przenoszę to do garnka z pozostałymi składnikami.
  7. Następnie przyprawiam wszystko papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszam, przykrywam pokrywką i gotuję przez około 50 minut.
  8. Wszystko delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (lub uprzednio podsmażony boczek). Gotuję przez 15 minut.
  9. Następnie przyprawiam danie solą, pieprzem (jeśli konieczne) oraz majerankiem. Jeśli chcemy, możemy dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki lub sok z kiszonych ogórków. Jeśli chcemy bardziej gęstą konsystencję, dodajemy zasmażkę lub zaprawiamy mąką.
  10. Forszmak można podać z pieczywem, kaszą lub parowańcami. A jak smakuje wyśmienicie, możecie przekonać się, podając go w chlebku.

Smak forszmaku to połączenie kwasowości kiszonych ogórków, słodyczy koncentratu pomidorowego i wyrazistości przypraw. To danie jest sycące i pożywne, idealne na chłodne dni. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej