Zamiast gulaszowej Robert Makłowicz gotuje zupę wiedeńską. Dodaje grzyby i ziemniaki

Słynny krytyk kulinarny zaprezentował swój przepis na zupę wiedeńską. To idealny moment na jej przygotowanie, bo sezon na grzyby trwa w najlepsze, a pogoda za oknem sprawia, że ma się ochotę na miskę gorącej, rozgrzewającej zmarznięte trzewia zupy. Zobacz recepturę i zakasaj rękawy, a nie pożałujesz!

Robert Makłowicz zaprezentował to, jak powinna powstawać zupa wiedeńskaRobert Makłowicz zaprezentował to, jak powinna powstawać zupa wiedeńska
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook

Z czego słynie Robert Makłowicz? Z niebywałej charyzmy, to jasne. Popularnych programów telewizyjnych z "Podróżami kulinarnymi" i "Makłowiczem w podróży" na czele". Charakterystycznego stylu wypowiedzi, który stał się przyczynkiem powstania niezliczonej ilości memów i żartów — to też. Ale jest coś jeszcze, co bardzo mocno kojarzy się z krytykiem kulinarnym. Jest to zamiłowanie do prostych, tradycyjnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

I tak jak Makłowicz potrafi się w tej kwestii wypowiedzieć w bardzo ostry sposób — jak postąpił w ramach komentarza do dzisiejszych, nowoczesnych wersji węgierskiego lecza — tak zdarza mu się też przemówić do swoich sympatyków językiem smaku. Tak też się stało, gdy krytyk wskazał swoją ulubioną recepturę na zupę wiedeńską, czyli klasyczną potrawę z Austrii, która przypominać może po części zupę gulaszową, a po części — ziemniaczankę. Zobacz przepis i zdaj się na pana Roberta!

Zupa wiedeńska według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 czosnek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • bulion warzywny,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • śmietana 18 proc.
Zupa wiedeńska przypomina odrobinę gulaszową i ziemniaczankę
Zupa wiedeńska przypomina odrobinę gulaszową i ziemniaczankę © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone grzyby przełóż do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na około godzinę, a następnie podgotuj. Powinny być "półtwardej" konsystencji.
  2. Masło i olej rozgrzej na w garnku. Zeszklij na nich cebulę, a następnie dodaj pokrojone w plastry warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) i boczek. Podsyp mąką i mieszaj, a następnie wlej bulion warzywny i dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotuj przez 15 minut.
  3. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i one staną się miękkie, dorzuć grzyby, posiekaną natkę pietruszki i ocet jabłkowy. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej