Szwagierka podaje je do zupy zamiast chleba. Zawsze znikają z talerza jako pierwsze
Zamiast zaserwować pieczywo do zupy, moja szwagierka stawia na stole proste paszteciki. Są tak smaczne, że znikają jako pierwsze.
10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 10:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż paszteciki kojarzą się przede wszystkim ze świętami, to moja szwagierka piecze je przez cały rok. Stawia jednak na nietypowe nadzienie, bo między warstwami ciasta skrywa się pyszny farsz z mielonego mięsa i ziemniaków.
Paszteciki kornwalijskie to pyszny dodatek do kremowych zup - dzięki nim staną się jeszcze bardziej sycące. Słone przekąski piekę również na kolację lub serwuję na imprezach. Zawsze sięga po nie cały las rąk. Są tanie, pyszne i do tego jeszcze naprawdę proste w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki kornwalijskie z mięsem i ziemniakami
Kornwalijski pasztecik przypomina nieco pieczonego pieroga, najczęściej z farszem z ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Co ciekawe, pojawiają się również w popularnej sadze o przygodach Harrego Pottera - zostały podane podczas obiadu w trakcie trwania Turnieju Półmagicznego.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 150 g masła,
- 175 ml wody,
- jajko,
- mleko.
Farsz
- 400 g mięsa mielonego,
- 300 g ziemniaków,
- 150 g cebuli,
- sól,
- pieprz.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę i zagniatając masę, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy nieco przestygną po ugotowaniu, przeciśnij je przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj mięso mielone i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij w nich koła, jak na duże pierogi. Wyłóż porcje farszu i zalep brzegi.
- Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep wraz z odrobiną mleka i posmaruj tą mieszanką paszteciki kornwalijskie.
- Piecz przez 50 minut w 165 st. Celsjusza.
Zamiast kształtu pierogów możesz postawić też na kieszonki, sakiewki lub roladki. Farsz dodatkowo można przyprawić również ziołami prowansalskimi czy słodką i ostrą papryką i dorzucić startą marchewkę. Smacznego!