Szwagierka podaje je do zupy zamiast chleba. Zawsze znikają z talerza jako pierwsze
Zamiast zaserwować pieczywo do zupy, moja szwagierka stawia na stole proste paszteciki. Są tak smaczne, że znikają jako pierwsze.
10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 10:32
Chociaż paszteciki kojarzą się przede wszystkim ze świętami, to moja szwagierka piecze je przez cały rok. Stawia jednak na nietypowe nadzienie, bo między warstwami ciasta skrywa się pyszny farsz z mielonego mięsa i ziemniaków.
Paszteciki kornwalijskie to pyszny dodatek do kremowych zup - dzięki nim staną się jeszcze bardziej sycące. Słone przekąski piekę również na kolację lub serwuję na imprezach. Zawsze sięga po nie cały las rąk. Są tanie, pyszne i do tego jeszcze naprawdę proste w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki kornwalijskie z mięsem i ziemniakami
Kornwalijski pasztecik przypomina nieco pieczonego pieroga, najczęściej z farszem z ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Co ciekawe, pojawiają się również w popularnej sadze o przygodach Harrego Pottera - zostały podane podczas obiadu w trakcie trwania Turnieju Półmagicznego.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 150 g masła,
- 175 ml wody,
- jajko,
- mleko.
Farsz
- 400 g mięsa mielonego,
- 300 g ziemniaków,
- 150 g cebuli,
- sól,
- pieprz.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę i zagniatając masę, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy nieco przestygną po ugotowaniu, przeciśnij je przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj mięso mielone i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij w nich koła, jak na duże pierogi. Wyłóż porcje farszu i zalep brzegi.
- Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep wraz z odrobiną mleka i posmaruj tą mieszanką paszteciki kornwalijskie.
- Piecz przez 50 minut w 165 st. Celsjusza.
Zamiast kształtu pierogów możesz postawić też na kieszonki, sakiewki lub roladki. Farsz dodatkowo można przyprawić również ziołami prowansalskimi czy słodką i ostrą papryką i dorzucić startą marchewkę. Smacznego!