PrzepisPrzekąskiSzwagierka podaje je do zupy zamiast chleba. Zawsze znikają z talerza jako pierwsze

Szwagierka podaje je do zupy zamiast chleba. Zawsze znikają z talerza jako pierwsze

Zamiast zaserwować pieczywo do zupy, moja szwagierka stawia na stole proste paszteciki. Są tak smaczne, że znikają jako pierwsze.

Paszteciki - Pyszności
Paszteciki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 10:32

Chociaż paszteciki kojarzą się przede wszystkim ze świętami, to moja szwagierka piecze je przez cały rok. Stawia jednak na nietypowe nadzienie, bo między warstwami ciasta skrywa się pyszny farsz z mielonego mięsa i ziemniaków.

Paszteciki kornwalijskie to pyszny dodatek do kremowych zup - dzięki nim staną się jeszcze bardziej sycące. Słone przekąski piekę również na kolację lub serwuję na imprezach. Zawsze sięga po nie cały las rąk. Są tanie, pyszne i do tego jeszcze naprawdę proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paszteciki kornwalijskie z mięsem i ziemniakami

Kornwalijski pasztecik przypomina nieco pieczonego pieroga, najczęściej z farszem z ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Co ciekawe, pojawiają się również w popularnej sadze o przygodach Harrego Pottera - zostały podane podczas obiadu w trakcie trwania Turnieju Półmagicznego.

Tradycyjne paszteciki kornwalijskie - Pyszności
Tradycyjne paszteciki kornwalijskie - Pyszności© Canva | Monkey Business Images

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 150 g masła,
  • 175 ml wody,
  • jajko,
  • mleko.

Farsz

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 300 g ziemniaków,
  • 150 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę i zagniatając masę, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy nieco przestygną po ugotowaniu, przeciśnij je przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodaj mięso mielone i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij w nich koła, jak na duże pierogi. Wyłóż porcje farszu i zalep brzegi.
  5. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep wraz z odrobiną mleka i posmaruj tą mieszanką paszteciki kornwalijskie.
  6. Piecz przez 50 minut w 165 st. Celsjusza.
Tradycyjne paszteciki kornwalijskie - Pyszności
Tradycyjne paszteciki kornwalijskie - Pyszności© Licencjodawca | davelogan

Zamiast kształtu pierogów możesz postawić też na kieszonki, sakiewki lub roladki. Farsz dodatkowo można przyprawić również ziołami prowansalskimi czy słodką i ostrą papryką i dorzucić startą marchewkę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispasztecikipierogi
Wybrane dla Ciebie