WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Szybki pomysł na dyniowy makaron w kremowym wydaniu

Czy można zrobić pyszny obiad w ekspresowym tempie, zaledwie z kilku składników? No pewnie, że tak. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy pomysł na smaczny i oryginalny posiłek dla całej rodziny.

Genialny obiad w jesiennym wydaniuGenialny obiad w jesiennym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać o jedzeniu. I to o dobrym jedzeniu. Smaczny i pożywny posiłek powinien być podstawą każdego dnia. 

I jeśli szukasz pomysłów na szybkieproste posiłki w obiadowym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować jesienną ucztą dla podniebienia. Co więcej, zrobisz to w jednym naczyniu. W roli głównej tym razem wystąpi dynia. A towarzyszyć będzie jej makaron oraz ser feta. Prawda, że brzmi już pysznie? A to dopiero początek!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji

Sprawdzony patent na jesienny obiad w środku zapracowanego tygodnia już czeka!

Składniki:

  • 600 g dyni,
  • sól wg uznania,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 250 g makaronu,
  • 1 chochelka wody z makaronu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dyni. W tym celu dzielę warzywo na dwie części. Następnie wydrążam każdy kawałekobieram dynię ze skórki. Na koniec dzielę każdy kawałek dyni na jeszcze mniejsze części. W efekcie otrzymuję małe kostki dyniowe.

Dynię dzielę w drobną kostkę
Dynię dzielę w drobną kostkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Na środku umieszczam fetę w kostce. Dookoła rozsypuję dyniowe kostki, dorzucam świeże gałązki rozmarynu, doprawiam całość solą oraz polewam delikatnie oliwą z oliwek. 

Forma z dodatkami trafia do piekarnika
Forma z dodatkami trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowane w ten sposób składniki wkładam na 40 minut do piekarnika. Urządzenie pracuje w temp. 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej i wrzącej wodzie. Po odcedzeniu zachowuję chochlę wody z gotowanego makaronu i dodaję ją do formy z upieczonymi dodatkami. Składniki łączę ze sobą przy pomocy widelca.

Łączenie składników
Łączenie składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do formy wrzucam ugotowany wcześniej makaron. I po raz ostatni mieszam dokładnie wszystkie składniki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz obiady z dynią w roli głównej. Osobiście jestem totalnie zakochana w tym warzywie, dlatego wykorzystuję każdą okazję, aby zaserwować je w obiadowym wydaniu. Też tak masz? A może twoje serce skradło zupełnie inne warzywo? Napisz mi o tym niezwłocznie, bo kto wie, może odkryje niebawem nowe i ciekawe smaki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥