Szybki pomysł na dyniowy makaron w kremowym wydaniu

Czy można zrobić pyszny obiad w ekspresowym tempie, zaledwie z kilku składników? No pewnie, że tak. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy pomysł na smaczny i oryginalny posiłek dla całej rodziny.

Genialny obiad w jesiennym wydaniuGenialny obiad w jesiennym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać o jedzeniu. I to o dobrym jedzeniu. Smaczny i pożywny posiłek powinien być podstawą każdego dnia. 

I jeśli szukasz pomysłów na szybkieproste posiłki w obiadowym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować jesienną ucztą dla podniebienia. Co więcej, zrobisz to w jednym naczyniu. W roli głównej tym razem wystąpi dynia. A towarzyszyć będzie jej makaron oraz ser feta. Prawda, że brzmi już pysznie? A to dopiero początek!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji

Sprawdzony patent na jesienny obiad w środku zapracowanego tygodnia już czeka!

Składniki:

  • 600 g dyni,
  • sól wg uznania,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 250 g makaronu,
  • 1 chochelka wody z makaronu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dyni. W tym celu dzielę warzywo na dwie części. Następnie wydrążam każdy kawałekobieram dynię ze skórki. Na koniec dzielę każdy kawałek dyni na jeszcze mniejsze części. W efekcie otrzymuję małe kostki dyniowe.

Dynię dzielę w drobną kostkę
Dynię dzielę w drobną kostkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Na środku umieszczam fetę w kostce. Dookoła rozsypuję dyniowe kostki, dorzucam świeże gałązki rozmarynu, doprawiam całość solą oraz polewam delikatnie oliwą z oliwek. 

Forma z dodatkami trafia do piekarnika
Forma z dodatkami trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowane w ten sposób składniki wkładam na 40 minut do piekarnika. Urządzenie pracuje w temp. 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej i wrzącej wodzie. Po odcedzeniu zachowuję chochlę wody z gotowanego makaronu i dodaję ją do formy z upieczonymi dodatkami. Składniki łączę ze sobą przy pomocy widelca.

Łączenie składników
Łączenie składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do formy wrzucam ugotowany wcześniej makaron. I po raz ostatni mieszam dokładnie wszystkie składniki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz obiady z dynią w roli głównej. Osobiście jestem totalnie zakochana w tym warzywie, dlatego wykorzystuję każdą okazję, aby zaserwować je w obiadowym wydaniu. Też tak masz? A może twoje serce skradło zupełnie inne warzywo? Napisz mi o tym niezwłocznie, bo kto wie, może odkryje niebawem nowe i ciekawe smaki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej