Szybki pomysł na dyniowy makaron w kremowym wydaniu
Czy można zrobić pyszny obiad w ekspresowym tempie, zaledwie z kilku składników? No pewnie, że tak. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy pomysł na smaczny i oryginalny posiłek dla całej rodziny.
31.10.2023 12:28
Doskonale zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać o jedzeniu. I to o dobrym jedzeniu. Smaczny i pożywny posiłek powinien być podstawą każdego dnia.
I jeśli szukasz pomysłów na szybkie i proste posiłki w obiadowym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować jesienną ucztą dla podniebienia. Co więcej, zrobisz to w jednym naczyniu. W roli głównej tym razem wystąpi dynia. A towarzyszyć będzie jej makaron oraz ser feta. Prawda, że brzmi już pysznie? A to dopiero początek!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzony patent na jesienny obiad w środku zapracowanego tygodnia już czeka!
Składniki:
- 600 g dyni,
- sól wg uznania,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 200 g sera feta,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 250 g makaronu,
- 1 chochelka wody z makaronu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dyni. W tym celu dzielę warzywo na dwie części. Następnie wydrążam każdy kawałek i obieram dynię ze skórki. Na koniec dzielę każdy kawałek dyni na jeszcze mniejsze części. W efekcie otrzymuję małe kostki dyniowe.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Na środku umieszczam fetę w kostce. Dookoła rozsypuję dyniowe kostki, dorzucam świeże gałązki rozmarynu, doprawiam całość solą oraz polewam delikatnie oliwą z oliwek.
Przygotowane w ten sposób składniki wkładam na 40 minut do piekarnika. Urządzenie pracuje w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej i wrzącej wodzie. Po odcedzeniu zachowuję chochlę wody z gotowanego makaronu i dodaję ją do formy z upieczonymi dodatkami. Składniki łączę ze sobą przy pomocy widelca.
Krok 4. Do formy wrzucam ugotowany wcześniej makaron. I po raz ostatni mieszam dokładnie wszystkie składniki. I to wszystko, smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz obiady z dynią w roli głównej. Osobiście jestem totalnie zakochana w tym warzywie, dlatego wykorzystuję każdą okazję, aby zaserwować je w obiadowym wydaniu. Też tak masz? A może twoje serce skradło zupełnie inne warzywo? Napisz mi o tym niezwłocznie, bo kto wie, może odkryje niebawem nowe i ciekawe smaki.