PrzepisJednogarnkowe chili z ziemniakami. Prosta zapiekanka z piekarnika

Jednogarnkowe chili z ziemniakami. Prosta zapiekanka z piekarnika

Jednogarnkowe chilli z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chilli z ziemniakami- Pyszności
Ewa
11.06.2023 16:07

Chili con carne w połączeniu z plasterkami ziemniaków to pyszna zapiekanka, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Pożywna, sycąca i bardzo smaczna.

Jednogarnkowe obiady to coś, co po prostu uwielbiam. Wszystkie składniki najpierw lądują w jednym naczyniu, a potem w piecu, żeby na koniec zachwycać moich bliskich na wspólnym stole. Dzisiejszy przepis to inspiracja kuchnią meksykańską w spolszczonym wydaniu. Aromatyczna zapiekanka skrywa w sobie dobrze doprawione mielone mięso w sosie pomidorowym oraz plasterki ziemniaków. Dzięki takiemu połączeniu danie jest sycące, pożywne i bardzo smaczne.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 40 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • puszka czarnej fasoli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę oraz paprykę i podsmażam, aż warzywa się zeszklą.

2. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone mięso z kurczaka i podsmażam. Doprawiam oregano, słodką i ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Zamiast kurczaka możesz sięgnąć również po mieloną wołowinę lub mięso wieprzowo-wołowe.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

3. Do podsmażonego mięsa dodaję przecier oraz pomidory krojone z puszki. Dorzucam odsączoną z zalewy fasolę i dokładnie mieszam. W tym momencie możesz dodać również pół puszki kukurydzy, jeśli lubisz jej smak.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

4. Młode ziemniaki dokładnie myję, a następnie kroję w plastry. Pomagam sobie mandoliną, ale możesz to zrobić również w robocie kuchennym lub zwyczajnie, przy pomocy noża.

5. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso z sosem. Na wierzchu układam pokrojone ziemniaki. Polewam je olejem roślinny i posypuję solą.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

6. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, następnie ściągam folię i dopiekam całość kolejne 15 minut.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

7. Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło.Smacznego!

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także