Jednogarnkowe chili z ziemniakami. Prosta zapiekanka z piekarnika

Chili con carne w połączeniu z plasterkami ziemniaków to pyszna zapiekanka, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Pożywna, sycąca i bardzo smaczna.

Jednogarnkowe chilli z ziemniakami- PysznościJednogarnkowe chilli z ziemniakami- Pyszności
Ewa

Jednogarnkowe obiady to coś, co po prostu uwielbiam. Wszystkie składniki najpierw lądują w jednym naczyniu, a potem w piecu, żeby na koniec zachwycać moich bliskich na wspólnym stole. Dzisiejszy przepis to inspiracja kuchnią meksykańską w spolszczonym wydaniu. Aromatyczna zapiekanka skrywa w sobie dobrze doprawione mielone mięso w sosie pomidorowym oraz plasterki ziemniaków. Dzięki takiemu połączeniu danie jest sycące, pożywne i bardzo smaczne.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 40 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • puszka czarnej fasoli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę oraz paprykę i podsmażam, aż warzywa się zeszklą.

2. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone mięso z kurczaka i podsmażam. Doprawiam oregano, słodką i ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Zamiast kurczaka możesz sięgnąć również po mieloną wołowinę lub mięso wieprzowo-wołowe.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

3. Do podsmażonego mięsa dodaję przecier oraz pomidory krojone z puszki. Dorzucam odsączoną z zalewy fasolę i dokładnie mieszam. W tym momencie możesz dodać również pół puszki kukurydzy, jeśli lubisz jej smak.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

4. Młode ziemniaki dokładnie myję, a następnie kroję w plastry. Pomagam sobie mandoliną, ale możesz to zrobić również w robocie kuchennym lub zwyczajnie, przy pomocy noża.

5. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso z sosem. Na wierzchu układam pokrojone ziemniaki. Polewam je olejem roślinny i posypuję solą.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

6. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, następnie ściągam folię i dopiekam całość kolejne 15 minut.

Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności

7. Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło.Smacznego!

Obrazek
Jednogarnkowe chili z ziemniakami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀