Jednogarnkowe chili z ziemniakami. Prosta zapiekanka z piekarnika
Chili con carne w połączeniu z plasterkami ziemniaków to pyszna zapiekanka, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Pożywna, sycąca i bardzo smaczna.
11.06.2023 16:07
Jednogarnkowe obiady to coś, co po prostu uwielbiam. Wszystkie składniki najpierw lądują w jednym naczyniu, a potem w piecu, żeby na koniec zachwycać moich bliskich na wspólnym stole. Dzisiejszy przepis to inspiracja kuchnią meksykańską w spolszczonym wydaniu. Aromatyczna zapiekanka skrywa w sobie dobrze doprawione mielone mięso w sosie pomidorowym oraz plasterki ziemniaków. Dzięki takiemu połączeniu danie jest sycące, pożywne i bardzo smaczne.
Jednogarnkowe chili z ziemniakami
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 400 g mielonego mięsa z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 40 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka soli
- 4-5 młodych ziemniaków
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki soli
- puszka czarnej fasoli
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę oraz paprykę i podsmażam, aż warzywa się zeszklą.
2. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone mięso z kurczaka i podsmażam. Doprawiam oregano, słodką i ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Zamiast kurczaka możesz sięgnąć również po mieloną wołowinę lub mięso wieprzowo-wołowe.
3. Do podsmażonego mięsa dodaję przecier oraz pomidory krojone z puszki. Dorzucam odsączoną z zalewy fasolę i dokładnie mieszam. W tym momencie możesz dodać również pół puszki kukurydzy, jeśli lubisz jej smak.
4. Młode ziemniaki dokładnie myję, a następnie kroję w plastry. Pomagam sobie mandoliną, ale możesz to zrobić również w robocie kuchennym lub zwyczajnie, przy pomocy noża.