Ciasto drożdżowe z colą. Niespotykany przepis na domowy chleb
Ciasto drożdżowe w połączeniu z colą wydaje się być dziwnym wynalazkiem. Powstały w ten sposób domowy chleb zaskakuje swoją delikatnością i smakiem.
19.02.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:04
Przepis na prosty, domowy chleb
Domowe wypieki to coś, co uwielbiamy. Wypełniają całe mieszkanie pięknym aromatem i potrafią uratować nas w dni, gdy chlebak świeci pustkami, a sklepy są zamknięte. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na chlebek, który powstał z ciasto drożdżowego. Wyróżnia go jeden nietypowy składnik, który zdecydowanie nie kojarzy się z wypiekami- napój typu cola. Rumiana chałka jest delikatnie słodka, chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Cola zastępuje w tym przepisie mleko, więc śmiało po porcję chałki mogą sięgać osoby, które muszą ograniczać laktozę w diecie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasto drożdżowe z colą
Składniki:
- 400 g mąki typu 500
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 8 g suszonych drożdży
- 200 ml coli
- 1 jajko - do posmarowania
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej colę. Wsyp cukier oraz suszone drożdże i wymieszaj.
Następnie dodaj olej rośliny oraz sól i wyrób ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Powstałe ciasto przykryj czystą ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części i z każdej z nich uformuj wałek. Połącz wałki na górze i zapleć warkocz. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowany warkocz ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Upieczoną i ostudzoną chałkę podziel na mniejsze kromki. Świetnie smakuje w towarzystwie masła, miodu lub ulubionej konfitury.
Smacznego!