WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Ciasto drożdżowe z colą. Niespotykany przepis na domowy chleb

Ciasto drożdżowe w połączeniu z colą wydaje się być dziwnym wynalazkiem. Powstały w ten sposób domowy chleb zaskakuje swoją delikatnością i smakiem.

Obrazek
Ewa

Przepis na prosty, domowy chleb

Domowe wypieki to coś, co uwielbiamy. Wypełniają całe mieszkanie pięknym aromatem i potrafią uratować nas w dni, gdy chlebak świeci pustkami, a sklepy są zamknięte. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na chlebek, który powstał z ciasto drożdżowego. Wyróżnia go jeden nietypowy składnik, który zdecydowanie nie kojarzy się z wypiekami- napój typu cola. Rumiana chałka jest delikatnie słodka, chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku.  Cola zastępuje w tym przepisie mleko, więc śmiało po porcję chałki mogą sięgać osoby, które muszą ograniczać laktozę w diecie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasto drożdżowe z colą

Składniki:

         
  • 400 g mąki typu 500
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suszonych drożdży
  • 200 ml coli
  • 1 jajko - do posmarowania
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej colę. Wsyp cukier oraz suszone drożdże i wymieszaj.

Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności
Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności

Następnie dodaj olej rośliny oraz sól i wyrób ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Powstałe ciasto przykryj czystą ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części i z każdej z nich uformuj wałek. Połącz wałki na górze i zapleć warkocz. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności
Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności

Tak przygotowany warkocz ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności
Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności

Upieczoną i ostudzoną chałkę podziel na mniejsze kromki. Świetnie smakuje w towarzystwie masła, miodu lub ulubionej konfitury.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności
Ciasto drożdżowe z colą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać