Ciasto piramidka z kiwi. Szybki deser bez pieczenia, jajek i mąki

Proste ciasto piramidka z kiwi i kremem śmietankowym przygotujesz w mgnieniu oka. Do stworzenia tego deseru nie potrzebujesz piekarnika.

Ciasto piramidka z kiwi- PysznościCiasto piramidka z kiwi- Pyszności
Ewa

Deser z kiwi

Kiwi to owoc, który stosunkowo rzadko gości w deserach. Najwyższa pora to zmienić- ma niepowtarzalny, orzeźwiający smak, który łączy słodkie nuty z odrobiną kwaśnego posmaku. W połączeniu z kremem na bazie serka śmietankowego i herbatnikami stworzy pyszny deser. To ciasto jest nieco inspirowane kultowym ciastem Chatka Baby Jagi. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga użycia piekarnika.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasto piramidka z kiwi

Składniki:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g serka śmietankowego
  • 12 sztuk herbatników
  • 50 ml mleka
  • 2 kiwi

Do dekoracji

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania:

W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj je przy pomocy miksera. Następnie dodaj cukier puder oraz serek śmietankowy i połącz składniki.

Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności
Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności

Mleko wlej do niedużej miski. Zanurzaj w nim herbatniki maślane i układaj ciasteczka na desce wyłożonej folią spożywczą. Dzięki moczeniu w mleku herbatniki szybciej zmiękną i ciasto łatwiej będzie pokroić.

Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności
Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności

Przygotowaną wcześniej masę śmietankową przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na przygotowane herbatniki. Na samym środku umieść w rzędzie obrane i przekrojone na pół kiwi. Chwyć za boki folii i złóż ciasto w piramidkę. Dociśnij wierzchołek i owiń ciasto folią. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności
Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności

Po tym czasie udekoruj przygotowane ciasto roztopioną czekoladą i pokrojonym w kostkę kiwi. Poczekaj aż czekolada nieco zastygnie (możesz wstawić ciasto na chwilę do lodówki) i pokrój na mniejsze części. Nasz prosty deser bez pieczenia jest już gotowy. Gwarantujemy- znika z mgnieniu oka.

Smacznego!

Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności
Ciasto piramidka z kiwi- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze