Ciasto czekoladowe z patelni. Wystarczą trzy składniki

Co powiesz na tak dziecinnie prosty w przygotowaniu smakołyk, że zrobiłbyś go o każdej porze dnia i to z zamkniętymi oczami? Takie jest właśnie ciasto czekoladowe z patelni, do którego stworzenia potrzebujesz jedynie trzech składników. 

ObrazekCiasto czekoladowe - Pyszności; foto: Canva

Różne rzeczy i potrawy mogą się znudzić. Gusta się zmieniają, asortyment ulubionych dań naprzemiennie kurczy się i rośnie, a my, z biegiem lat, zyskujemy nową tożsamość smakową, co łączy się z tak zwanymi smakami nabytymi. Jako dzieci wyrzucamy niektóre potrawy w całości do kosza (oczywiście, kiedy mama czy babcia nie widzą), by później, już jako dorośli, nie móc się od nich oderwać.

Gdybyśmy mieli wymienić jeden produkt spożywczy odporny na wszelkie zmiany gustów i mijające lata, uwielbiany bez względu na status społeczny, diety, poglądy czy pory roku, to byłaby to na pewno czekolada.

Obrazek
ciasto czekoladowe z patelni - Pyszności; foto: Canva

Rodzajów czekolad jest multum, są gorzkie i mleczne, z nadzieniem i bez, z orzechami, piankami i solą. Na każdą z nich znajdzie się amator. Podobnie sprawa prezentuje się z ciastem czekoladowym. Możesz być fanem bezy, sernika albo makowca, ale przecież wiemy, jak to jest, i tak skusisz się na kawałek ciasta czekoladowego. Można by rzec: uniwersalność doskonała.

Tak się składa, że trafiliśmy akurat na totalnie prosty przepis na ciasto czekoladowe z patelni. Zrobisz je z trzech składników i, co ważne, nie będziesz nawet musiał uruchamiać piekarnika. Patelnia, lodówka i odrobina cierpliwości: to wszystko, co do jego stworzenia jest niezbędne.

Jesteś ciekawy? Oto przepis.

Ciasto czekoladowe z patelni

Składniki:

     
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady deserowej
  • kakao
Obrazek
ciasto czekoladowe z patelni - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Na głęboką patelnię wlej śmietankę i nastaw małą moc palnika. Podgrzej ją, ciągle mieszając.

Czekoladę drobno pokrój i dodaj do ciepłej śmietany. Kiedy składniki połączą się w zwartą całość, zdejmij patelnię z ognia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę. Wygładź powierzchnie. Kiedy ostygnie, wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu udekoruj kakao. Smacznego!

Po więcej pomysłów na słodkości zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem. 

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku