Ciasto czekoladowe z patelni. Wystarczą trzy składniki
17.01.2023 19:00, aktual.: 10.10.2023 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co powiesz na tak dziecinnie prosty w przygotowaniu smakołyk, że zrobiłbyś go o każdej porze dnia i to z zamkniętymi oczami? Takie jest właśnie ciasto czekoladowe z patelni, do którego stworzenia potrzebujesz jedynie trzech składników.
Różne rzeczy i potrawy mogą się znudzić. Gusta się zmieniają, asortyment ulubionych dań naprzemiennie kurczy się i rośnie, a my, z biegiem lat, zyskujemy nową tożsamość smakową, co łączy się z tak zwanymi smakami nabytymi. Jako dzieci wyrzucamy niektóre potrawy w całości do kosza (oczywiście, kiedy mama czy babcia nie widzą), by później, już jako dorośli, nie móc się od nich oderwać.
Gdybyśmy mieli wymienić jeden produkt spożywczy odporny na wszelkie zmiany gustów i mijające lata, uwielbiany bez względu na status społeczny, diety, poglądy czy pory roku, to byłaby to na pewno czekolada.
Rodzajów czekolad jest multum, są gorzkie i mleczne, z nadzieniem i bez, z orzechami, piankami i solą. Na każdą z nich znajdzie się amator. Podobnie sprawa prezentuje się z ciastem czekoladowym. Możesz być fanem bezy, sernika albo makowca, ale przecież wiemy, jak to jest, i tak skusisz się na kawałek ciasta czekoladowego. Można by rzec: uniwersalność doskonała.
Tak się składa, że trafiliśmy akurat na totalnie prosty przepis na ciasto czekoladowe z patelni. Zrobisz je z trzech składników i, co ważne, nie będziesz nawet musiał uruchamiać piekarnika. Patelnia, lodówka i odrobina cierpliwości: to wszystko, co do jego stworzenia jest niezbędne.
Jesteś ciekawy? Oto przepis.
Ciasto czekoladowe z patelni
Składniki:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g czekolady deserowej
- kakao
Sposób przygotowania:
Na głęboką patelnię wlej śmietankę i nastaw małą moc palnika. Podgrzej ją, ciągle mieszając.
Czekoladę drobno pokrój i dodaj do ciepłej śmietany. Kiedy składniki połączą się w zwartą całość, zdejmij patelnię z ognia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę. Wygładź powierzchnie. Kiedy ostygnie, wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu udekoruj kakao. Smacznego!
Po więcej pomysłów na słodkości zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem.