Ciasto czekoladowe z patelni. Wystarczą trzy składniki

Co powiesz na tak dziecinnie prosty w przygotowaniu smakołyk, że zrobiłbyś go o każdej porze dnia i to z zamkniętymi oczami? Takie jest właśnie ciasto czekoladowe z patelni, do którego stworzenia potrzebujesz jedynie trzech składników. 

ObrazekCiasto czekoladowe - Pyszności; foto: Canva

Różne rzeczy i potrawy mogą się znudzić. Gusta się zmieniają, asortyment ulubionych dań naprzemiennie kurczy się i rośnie, a my, z biegiem lat, zyskujemy nową tożsamość smakową, co łączy się z tak zwanymi smakami nabytymi. Jako dzieci wyrzucamy niektóre potrawy w całości do kosza (oczywiście, kiedy mama czy babcia nie widzą), by później, już jako dorośli, nie móc się od nich oderwać.

Gdybyśmy mieli wymienić jeden produkt spożywczy odporny na wszelkie zmiany gustów i mijające lata, uwielbiany bez względu na status społeczny, diety, poglądy czy pory roku, to byłaby to na pewno czekolada.

Obrazek
ciasto czekoladowe z patelni - Pyszności; foto: Canva

Rodzajów czekolad jest multum, są gorzkie i mleczne, z nadzieniem i bez, z orzechami, piankami i solą. Na każdą z nich znajdzie się amator. Podobnie sprawa prezentuje się z ciastem czekoladowym. Możesz być fanem bezy, sernika albo makowca, ale przecież wiemy, jak to jest, i tak skusisz się na kawałek ciasta czekoladowego. Można by rzec: uniwersalność doskonała.

Tak się składa, że trafiliśmy akurat na totalnie prosty przepis na ciasto czekoladowe z patelni. Zrobisz je z trzech składników i, co ważne, nie będziesz nawet musiał uruchamiać piekarnika. Patelnia, lodówka i odrobina cierpliwości: to wszystko, co do jego stworzenia jest niezbędne.

Jesteś ciekawy? Oto przepis.

Ciasto czekoladowe z patelni

Składniki:

     
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady deserowej
  • kakao
Obrazek
ciasto czekoladowe z patelni - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Na głęboką patelnię wlej śmietankę i nastaw małą moc palnika. Podgrzej ją, ciągle mieszając.

Czekoladę drobno pokrój i dodaj do ciepłej śmietany. Kiedy składniki połączą się w zwartą całość, zdejmij patelnię z ognia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę. Wygładź powierzchnie. Kiedy ostygnie, wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu udekoruj kakao. Smacznego!

Po więcej pomysłów na słodkości zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem. 

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu