Kurczak pieczony na ryżu w zalewie z ketchupu i curry. Błyskawiczny obiad z jednej blaszki
Soczysty kurczak pieczony na ryżu to nasz patent na obiad, który robi się sam. Błyskawiczny obiad dla całej rodziny przygotujesz bez żadnego wysiłku.
12.11.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:08
Obiad jednogarnkowy
Jednogarnkowe potrawy to nasz sprawdzony patent na obiad dla całej rodziny w zabiegany dzień. Zarówno mięso, jak i ryż przygotowujesz w jednym naczyniu, oszczędzając przy tym sporo czasu. Gotowe danie smakuje po prostu wyśmienicie- ryż jest apetycznie przyprawiony, a mięso soczyste i pełne smaku. Ten obiad robi się sam! Wystarczy naczynie żaroodporne wyłożyć składnikami i wstawić do piekarnika. Nie trzeba mieszać ani obracać. Dzięki zalewie ryż mięknie i nasiąka smakiem przypraw i ketchupu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Kurczak pieczony na ryżu
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 cebule
- 300 g ryżu parboiled
Zalewa
- 120 g ketchupu
- 50 g masła
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
Kurczaka podziel na części. Możesz również kupić już gotowe porcje skrzydełek, pałek czy też udek. Mięso dopraw przyprawą do kurczaka.
Przejdź do przygotowania zalewy. Do garnka wlej ketchup, dodaj masło, suszony czosnek, sól, słodką paprykę i curry. Zalej całość wodą i zagotuj.
Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Cebulę obierz, pokrój w pióra i dodaj do naczynia. Zalej całość przygotowaną wcześniej zalewą i dodaj przyprawionego kurczaka. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz już bez przykrycia przez kolejne pół godziny.
Po tym czasie nasz kurczak jest już gotowy. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku i podaj swojej rodzinie. Opcjonalnie możesz zaserwować do całego dania ulubioną surówkę. Kurczak i ryż to doskonałe połączenie, które Ty i cała Twoja rodzina pokochacie od pierwszego kęsa.
Smacznego!