Nie wyobrażam sobie sernika bez tego dodatku. Przygotowuję go samodzielnie w domu

Kandyzowana skórka pomarańczy to aromatyczny dodatek do wielu ciast i deserów, szczególnie tych świątecznych. Zamiast przepłacać w sklepie za gotową skórkę, przygotowuję ją samodzielnie w domu. To bajecznie proste!

Kandyzowana skóka pomarańczy - PysznościKandyzowana skóka pomarańczy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vanillla
Ewa Malinowska

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest idealnym dodatkiem do makowców, serników i keksów. Można ją również wrzucić do bożonarodzeniowego piernika, aby dodać mu nieco świątecznego smaku. Jej zapach wypełni całą kuchnię. Chociaż jest dostępna w większości supermarketów, to samodzielne przygotowanie jej w domu jest nie tylko proste, ale również tanie. Dzięki temu mam pewność co do jakości użytych przeze mnie składników. Wystarczy kilka podstawowych produktów, aby zrobić własną kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

Kandyzowana skórka pomarańczy

Okres przedświąteczny zdecydowanie ma zapach cytrusów. Zamiast wyrzucać skórkę, warto odłożyć ją i zamienić w dodatek do ciasta. Świetnie wpisuje się to w trend "zero waste", który na dobre rozgościł się w wielu domach. Taką skórkę dodaję nie tylko do wypieków, ale również do zimowej, rozgrzewającej herbaty.

Kandyzowana skórka pomarańczy - Pyszności
Kandyzowana skórka pomarańczy - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 3 pomarańcze,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • kilka łyżek wody.


Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Podziel owoce na cztery części i usuń skórkę.
  3. Z wewnętrznej części skórki usuń białą część (zwaną albedo). Zwróć uwagę, aby zrobić to dokładnie, inaczej całość nabierze gorzkiego posmaku.
  4. Skórkę pokrój w drobną kostkę, włóż do głębokiej patelni i zasyp cukrem.
  5. Skórkę z cukrem smaż około 30 minut.
  6. Jeśli zauważysz, że skórka się przypala, zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek wody.
  7. Ostudzoną kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Kandyzowana skórka - Pyszności
Kandyzowana skórka - Pyszności © Canva

Do czego dodawać kandyzowaną skórkę?

Każdy miłośnik słodkości na pewno o tym wie, że skórka pasuje do wielu wypieków. To ważny składnik polewy lukrowej do pączków, farszu do makowca na kruchym cieście, wigilijnej kutii czy tradycyjnego sernika. Nie może jej zabraknąć również w keksie, sprawdzi się w ciasteczkach i świetnie wzbogaci świąteczny piernik.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem