PrzepisNiedoceniana przez Polaków przyprawa. Zrobisz ją z dwóch składników

Niedoceniana przez Polaków przyprawa. Zrobisz ją z dwóch składników

Gomasio, czyli sól sezamowa to japońska mieszanka soli i sezamu. Nic więcej. Te dwa składniki jednak wystarczą, by wzbogacić smak nawet zwykłej kanapki. Tradycyjną recepturę można rozwinąć o inne pestki czy nasiona, które znajdziemy bez problemu na sklepowych półkach. 

Łącząc dwa składniki, uzyskasz gomasio, przyprawę pasującą do wszystkiego
Łącząc dwa składniki, uzyskasz gomasio, przyprawę pasującą do wszystkiego

20.03.2023 19:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co to jest gomasio i dlaczego warto go używać?

Gomasio to japońska przyprawa, będąca mieszanką podprażonych ziaren sezamu oraz soli. Z języka japońskiego oznacza goma - sezam i shio - sól. Gomasio stosuje się w diecie makrobiotycznej, u podstaw której leży przekonanie, że zarówno ilość, jak i jakość tego co spożywamy wpływa w sposób znaczący na nasze życie, zarówno w kontekście zdrowia i samopoczucia, jak i ogólnie pojętego szczęścia.

Zalet regularnego spożywania gomasio jest wiele: to cenne źródło białka, przyprawa ta pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz m.in. odkwasza organizm, wzmacnia serce i obniża poziom cholesterolu, zapobiega próchnicy i osteoporozie, pomaga w regulacji prawidłowego stanu flory bakteryjnej.

Gomasio sprawdzi się we wszelkiego typu potrawach, nie tylko tych wywodzących się z kuchni japońskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Gomasio sprawdzi się we wszelkiego typu potrawach, nie tylko tych wywodzących się z kuchni japońskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na gomasio. Wystarczą dwa składniki

Składniki:

  • sól (najlepiej himalajka)
  • sezam czarny lub biały niełuskany

 Sposób przygotowania:

  1. Składniki łączymy według proporcji 1:10, gdzie na 1 gram soli przypada 1o gramów sezamu.
  2. Sezam podpraż na suchej patelni. Ważne, żeby się nie przypalił. Pod koniec prażenia dodaj sól.
  3. Kiedy mieszanka ostygnie, zmiel całość za pomocą moździerza, blendera lub młynka do kawy. Możesz utrzeć przyprawę na pył lub zostawić grubo zmieloną.
  4. Gotową przyprawę przesyp do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce maksymalnie przez 10 dni.

Gomasio ma uniwersalne zastosowanie — wzbogaci smak każdej potrawy. Nada fantastyczny posmak nawet kromce chleba posmarowanej masłem. Przyprawa dodana do oliwy sprawi, że ta stanie się lekko słona i przyjemnie orzechowa. Gomasio śmiało możesz dodać do ryżu, kaszy, makaronu, mięs, ziemniaków, sałatek czy wytrawnych przekąsek. Świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju pastach kanapkowych: jajecznej, twarogowej, warzywnej.

Warto modyfikować przepis z zachowaniem proporcji. Doskonałą przyprawę uzyskasz, łącząc sól z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym.

Wypróbuj także nasz prosty patent na szybkie sushi: