Niedoceniana przez Polaków przyprawa. Zrobisz ją z dwóch składników
Gomasio, czyli sól sezamowa to japońska mieszanka soli i sezamu. Nic więcej. Te dwa składniki jednak wystarczą, by wzbogacić smak nawet zwykłej kanapki. Tradycyjną recepturę można rozwinąć o inne pestki czy nasiona, które znajdziemy bez problemu na sklepowych półkach.
20.03.2023 19:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest gomasio i dlaczego warto go używać?
Gomasio to japońska przyprawa, będąca mieszanką podprażonych ziaren sezamu oraz soli. Z języka japońskiego oznacza goma - sezam i shio - sól. Gomasio stosuje się w diecie makrobiotycznej, u podstaw której leży przekonanie, że zarówno ilość, jak i jakość tego co spożywamy wpływa w sposób znaczący na nasze życie, zarówno w kontekście zdrowia i samopoczucia, jak i ogólnie pojętego szczęścia.
Zalet regularnego spożywania gomasio jest wiele: to cenne źródło białka, przyprawa ta pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz m.in. odkwasza organizm, wzmacnia serce i obniża poziom cholesterolu, zapobiega próchnicy i osteoporozie, pomaga w regulacji prawidłowego stanu flory bakteryjnej.
Zobacz także
Przepis na gomasio. Wystarczą dwa składniki
Składniki:
- sól (najlepiej himalajka)
- sezam czarny lub biały niełuskany
Sposób przygotowania:
- Składniki łączymy według proporcji 1:10, gdzie na 1 gram soli przypada 1o gramów sezamu.
- Sezam podpraż na suchej patelni. Ważne, żeby się nie przypalił. Pod koniec prażenia dodaj sól.
- Kiedy mieszanka ostygnie, zmiel całość za pomocą moździerza, blendera lub młynka do kawy. Możesz utrzeć przyprawę na pył lub zostawić grubo zmieloną.
- Gotową przyprawę przesyp do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce maksymalnie przez 10 dni.
Gomasio ma uniwersalne zastosowanie — wzbogaci smak każdej potrawy. Nada fantastyczny posmak nawet kromce chleba posmarowanej masłem. Przyprawa dodana do oliwy sprawi, że ta stanie się lekko słona i przyjemnie orzechowa. Gomasio śmiało możesz dodać do ryżu, kaszy, makaronu, mięs, ziemniaków, sałatek czy wytrawnych przekąsek. Świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju pastach kanapkowych: jajecznej, twarogowej, warzywnej.
Warto modyfikować przepis z zachowaniem proporcji. Doskonałą przyprawę uzyskasz, łącząc sól z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym.
Wypróbuj także nasz prosty patent na szybkie sushi: